Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Vilhelm och Linda Johansson

Wilhelm Johansson och Linda Marklund Klutmark bröllopVilhelm Johansson och Linda född Marklund. Fotograf: Franke Skellefteå. Privat bildsamling.Anders Vilhelm Johansson kom till världen 2 mars 1882. Hans vagga stod i Åbyn, Burträsk. De lyckliga föräldrarna var bonden Johan Andersson, bördig från Åbyn och hans andra hustru Fredrika Antonietta Åman, barnfödd i Gammelbyn, Burträsk.

Vilhelm var äldst av fyra syskon. Han hade dessutom två halvsyskon eftersom fadern varit gift tidigare. När Vilhelm var tio år gammal avled hans mor. Året efter gifte fadern om sig. Sommaren 1896 dog även Vilhelms far. A. V. som Vilhelm också kallades, hade alltså förlorat båda sina föräldrar innan han hade fyllt 15 år. Vid 17 års ålder kom A. V. till Björnberget i Skellefteå socken som dräng. Hans arbetsgivare var bonden Olof Andersson Boman, gift med Marta Helena Varg.

1901 kom Vilhelm till Krångfors, Skellefteå som dräng. Han arbetade hos hemmansägaren Olof Forssell med familj. Vilhelm blev familjen trogen fram tills han gifte sig 1914. Olof Forssell var gift med lärarinnan Margareta Johanna Marklund från Bergliden. Vilhelm fattade tycke för Margaretas yngre syster, Linda Amalia Marklund född 16/9 1890 i Bergliden, dotter till Per Leontinus Marklund, barnfödd i Bergliden och hans hustru Mariana Lundström, bördig från Skråmträsk.

De tre första åren efter vigseln bodde Vilhelm och Linda i Krångfors, där föddes också deras första barn. 1917 flyttade familjen till Södra Nyfors, Skellefteå där de köpt en gård. Familjen utökades med sex barn.

1937 såldes hemmanet i Södra Nyfors och familjen flyttade till Boliden. A. V. arbetade som kusk åt Bolidens gruvaktiebolag. Som sådan blev han uppskattad för sitt goda humör, sin tjänstvillighet och sin duglighet. 1953 slutade han sin tjänst vid Boliden gruvab. Samtidigt lämnade han och hustrun också sitt egnahem. De fick det istället stilla och skönt i pensionärshemmet i Boliden.

A. V. Johansson var en gladlynt, pratsam och prima herre. Den 12 juli 1961 somnade han in i sitt hem. Hustrun Linda var kristligt intresserad. Hon var en trogen besökare vid olika möten och andra sammankomster i gruvsamhället. Snäll och fryntlig vandrade Linda sin väg genom livet. Hon slutade sina dagar på Skellefteå lasarett 9 september 1961.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vem är du, vem är jag
Leta upp släktplatserna!
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den onsdag, 15 Maj 2024 09:32

Noterar att du eller programmet löst frågan med utrymme mellan fotot och texten. Underlättar läsningen.
Och än en gång vill jag berömma dig för ditt gedigna och ihärdiga arbete med att skriva om "vanliga" människor i din trakt. Grattis alla släktforskare med anor Västerbotten. Skulle vilja att någon tog upp stafettpinnen och gjorde så även här i södra Sverige.
Och för framtiden: se till att du trycker dina personporträtt för även om rotter.se och Sveriges släktforskarförbund är pålitliga så är en bok alltid en bok. Hänvisar till ett blogginlägg för ett tag sedan av Mats Ahlgren här.
Glad vår och fortsatt arbete
önskar
Ann-Christin

Noterar att du eller programmet löst frågan med utrymme mellan fotot och texten. Underlättar läsningen. Och än en gång vill jag berömma dig för ditt gedigna och ihärdiga arbete med att skriva om "vanliga" människor i din trakt. Grattis alla släktforskare med anor Västerbotten. Skulle vilja att någon tog upp stafettpinnen och gjorde så även här i södra Sverige. Och för framtiden: se till att du trycker dina personporträtt för även om rotter.se och Sveriges släktforskarförbund är pålitliga så är en bok alltid en bok. Hänvisar till ett blogginlägg för ett tag sedan av Mats Ahlgren här. Glad vår och fortsatt arbete önskar Ann-Christin
Anton Rosendahl den söndag, 26 Maj 2024 23:11

Det är nog programmet som skapar utrymme mellan fotot och texten. Tack för dina fina ord. Många tycker att jag ska trycka en bok med alla berättelser. Jag har nog inte de ekonomiska resurserna för det, sedan vet jag inte om kundkretsen finns för en sådan bok. Glad vår till dig också. Hälsningar Anton.

Det är nog programmet som skapar utrymme mellan fotot och texten. Tack för dina fina ord. Många tycker att jag ska trycka en bok med alla berättelser. Jag har nog inte de ekonomiska resurserna för det, sedan vet jag inte om kundkretsen finns för en sådan bok. Glad vår till dig också. Hälsningar Anton.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 Maj 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
496 inlägg
Mats Ahlgren
310 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
240 inlägg
Anton Rosendahl
238 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser