Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Släktforskarhopp

FO-244-0078_stavhopp Garanterat hård landning väntade denne stavhoppare i Sannahed, 1900-1910. Foto: Okänd/Örebro Stadsarkiv

Detta inlägg handlar om hopp, men inte världsrekordsstavhopp i OS, utan hopp över skaklarna och hopp om att lösa gamla släktgåtor med DNA-test.

I det första fallet kom en nära träff upp på min mors sida när ett barnbarn till en släkting nu testade sig. Denna släkting hade, under några år som änkling under 1950-talet mellan sina två äktenskap, gjort en piga i samma by med barn, vilket gav en helt ny okänd släktgren i släktträdet!

Det andra fallet är helt enastående!

Lite inledning: Min far Bertil Evald Torsten* Simander född 1934 i Alva på Gotland, blev av med sin far i släktträdet, Bertil Simander i Rone, när DNA-testande under hösten 2016 visade att det var fel far, trots utpekande från farmor Lisas sida och erkännande från hans egen, och att vi därmed inte tillhörde släkten Simander med ursprung från Simunds på Fårö, som jag utrett under 27 års släktforskande. Efter två års ytterligare DNA-testande och släktforskande, så visade det sig vara Henry Siggelin i Alva, dvs samma socken, som var den biologiska pappan till min pappa, som nu fick tre trevliga halvsyskon, bland annat Allan Siggelin född 1944 vid Stora Ringome i Alva.

Pappa föddes av sin 17-åriga mor Lisa Ström hemma i kökssoffan och växte upp sina sju första år där hos sin älskade morfar Oskar Ström, född sjunde i sjunde 1877,  och Olga Ström, född Pettersson, i en liten stuga på en avstyckad tomt ifrån hennes föräldrahem Stora Kruse, som kallades Rangsarve 1:18 i Alva.

Pappa trodde först alltså att hans morföräldrar var hans egna föräldrar och att hans mor Lisa Ström född 1916 i Alva var hans syster och att hans mostrar och morbröder var hans systrar och bröder.

Den äldsta sonen i den syskonskaran var morbrodern Evald Ström (1910-1948) som dog ogift 37 år ung i Slite. Såväl min far som nyligen bortgångne släktingen Gösta Wigsten trodde att Evald hade en okänd sork/son någonstans.

När jag upptäckte att DNA-träffen Marie Berglund i Visby var ett kusinbarn till min far, så förstod jag till sist efter mycket intensivt sökande att det måste vara hennes far Georg Johansson, numera Kongnok, i Slite som är just Evalds okände son.

Denna kunskap fick George av mig som present på sin 80-årsdag, samt förstås ett DNA-test, som ännu mer bekräftade att det stämde och med BigY700-test har vi dessutom fått raka fädernelinjen på denna Oskar Ströms släktgren också, rakt in i de mörka småländska skogarna, eftersom han var smålänning.

Georg hade också vuxit upp med sin morfar och mormor, liksom min pappa!

Vad har nu detta att göra med min senaste släktupptäckt då?

Jo, när min pappa Torstens morföräldrar Oskar och Olga Ström dog, så såldes 1962 deras lilla stuga i Alva, där pappa ju föddes, till en annan Torsten med efternamnet Andersson, född 1915, och dennes hustru Vera båda ifrån Rone. De hade ett barn, dottern Elsbeth Andersson född 1938 i Rone, gift Simander i Hemse.

Elsbeth, maken och deras dotter Simander fanns ju dels med i min Simander-släktforskning, dels hade de träffat min pappa Torsten i Rone när han hade ärvt sin ”fars” Bertil Simanders ställe där 1978.

Min pappa Torsten hade hört något rykte om att denne andre Torsten Andersson kunde vara en hemlig son till Oskar Ströms 12 år yngre lillebror Gustaf Svensson född 1889, som också flyttat ifrån Småland till Gotland, liksom även deras syster Vendla.

När nu pappas nya halvbror Allan Siggelin träffade Elsbeth Simander på en musiktillställning i Hemse för ett par månader sedan, så berättade han om sin nya halvbror Torsten Simander, som ju Elsbeth kände till sedan tidigare. Allan berättade om detta möte för min far som berättade det för mig.

Det gamla ryktet om eventuellt släktskap kom på tal och Torsten Andersson var ju mycket riktigt född med okänd far när jag kollade det. Gustav Svensson var ju gift 1910-1934 med sin hustru, men bodde i stort sett på samma ställe i Rone! Hmmm….. Hur stor vikt ska man lägga på ett gammalt rykte???

Jag ringde i alla fall till Elsbeth Simander i Hemse och frågade om hon visste något om vem hennes far Torsten Anderssons far var, men det hade hon ingen aning om och hade aldrig kommit sig för att fråga om det heller. Torstens förlossning hade dessutom kostat den 17-åriga modern Ellen Andersson livet i barnsängsåkommor en månad senare!  Så Torsten fick även han växa upp med sin morfar och mormor, precis som min pappa Torsten och Georg!!!

När jag nu erbjöd möjligheten att ta reda på vem hennes farfar var och om hon är syssling/tremänning/a-kusin med min pappa Torsten genom ett DNA-test, så ville hon hjärtans gärna gärna göra det.

När dessutom ytterligare en annan gotlänning  hörde av sig från just Hemse och ville göra ett DNA-test, så kändes det som om det nästan var en högre mening med detta och då bestämde jag och sambon Katinka oss hastigt och lustigt för att fira midsommar hos en vän på det Simanderska urhemmets ö, Fårö, och sedan styra Lilla Blå Pärlan för DNA-topsning i Hemse. Sagt och gjort en kväll i juni.

Båda testen postades i Klintehamn dagen efter. Det andra testet kom fram en dag tidigare och batchades in i FamilyTreeDNA/FTDNA:s labb i Houston i Texas direkt. Elsbeths test däremot försinkades därmed mer än en oliiiiidligt spännande vecka. Typiskt nog…..!

När svaret ÄNTLIGEN kom, tidigt igår morse vid sextiden svensk tid, så hade det dessutom, ännu mer typiskt, uppstått en bugg i deras program, så man inte kunde se DNA-träffarna, utan jag måste mer än otåligt vänta (Firetruck också!) tills klockan blev efter 9.00 där borta, dvs efter kl 16 här, innan jag kunde kontakta deras chat och få det fixat på några sekunder!

Hur gick det då???

Var ryktet sant eller osant???

Fortsättning följer en annan gång…..

Nä, skojar bara!

Näst bästa DNA-träff för Elsbeth Simander blev……

Torsten Simander!!!

Därefter följde vi andra Oskar Ströms DNA-testade släktingar!!!

Ryktet var sant!!!

Bästa träffen var för övrigt en syssling på hennes mors sida.

Jag ringde Elsbeth, som inte har någon dator, och meddelade den osannolikt glädjande nyheten att hon fått en farfar vid dryga 86 års ålder!!!

Dessutom är vi ju nu, till råga på allt, äntligen släkt med EN Simander igen, nämligen hennes dotter.

Slutet gott, allting gott!

Nu undrar vi bara.

Visste Torsten Andersson att han köpte sin farbroders ställe när han köpte avlidne Oskar Ströms hus???

Och faktiskt lite om Gösta Wigstens iakttagelse om den slående likheten med Evald Ström hos en nu också avliden man badande i Hemsebassängen också kan stämma???

Han har ju en son som man kan testa……!

Man vill ju inte dö okunnig, men för all del gärna nyfiken!

😉 😛 <3 "

Fortsätt läs mer
919 Träffar
4 Kommentarer

Gift med sin adoptivson

Hej! Jag heter Stefan Simander och gör härmed mitt första inlägg i Rötterbloggen.

Jag har släktforskat sedan 30 oktober 1989 och har förutom eget släkt- och hembygdsforskande, även lett studiecirklar i dessa ämnen, och om handskriftstydning och DNA-släktforskning.

Min tanke är att här delge lite av det som kommer upp i min aktuella forskning i första hand, men också lite andra funderingar kring släkt och släktforskning. Vi får se.

Här börjar jag med mitt senaste, min sagt anmärkningsvärda, fynd, som står att läsa i församlingsboksnotisen från Arjeplog (1910-1925) Sida: 391.

Detta rör sig om släkt till min sambo Katinkas svägerskas släkt från Arjeplog som jag plötsligt överraskande stötte på när jag letade sidogrenar för att matcha dessa personer med andra forskares inmatade personer i sina släktträd. Men också för att hitta hur andra DNA-testade personers träffar hörde ihop med svägerskans och hennes brors gjorda DNA-test.

Jag trodde först att jag missförstått omständigheterna som jag råkade stöta på. Så till dessa livsöden. Detta är offentlig bild och jag nämner två personer som dog 1950 respektive 1965, utan egna barn.

Läs och begrunda!

callenberg1Bildkälla: Arkiv Digital.

Texten i Församlingsboken lyder:

”Enligt Arjepluogs tingslags häradsrätts utslag av d. 12 sept. 1923 erhöll Elin Maria Calleberg tillstånd att adoptera Bruno Filip Sundgren. Denna adoption har blivit upphörd år 1937. Elsa Calleberg och Bruno Filip Calleberg har ing. äkt. 11 nov. 1937.”

Elin Maria Calleberg föddes 1894 som dotter till kyrkoherden hemma i Arjeplog. Hon utbildar sig inte bara till folkskollärarinna. Hon adopterar dessutom som 28-åring den 12 september 1923 även den 14-årige Bruno Filip Sundgren, som är bland de yngsta barnen i sin familj.

Kanske hade hon dessutom haft honom som elev? Han står först skriven hos henne hemma i kyrkoherdefamiljen i Prästgården i Arjeplog. Sedan följer han med som ”Adoptivson” och ”Studerande” i Skolhuset där hon undervisar i Norra Vinön i Lännäs församling i Örebro län i Närke.

callenberg2Bildkälla: Arkiv Digital.

Han flyttar till Gustav Vasa församling i Stockholm 1933 och hon kommer efter 1936, men först flyttar hon till S:t Görans församling.

callenberg3Bildkälla: Arkiv Digital.

Men redan den 11 november 1937 gifter de sig i Matteus församling i Stockholm och de bor då tillsammans där på S:t Eriksplan 2 som köpman och folkskollärarinna, vilket framgår av notisen i vigselboken här nedanför.

callenberg4Källa: SCB Vigda 1937 i Matteus. Foto: Riksarkivet.

Vilket alltså sedan skrevs in i Arjeplogs gamla församlingsbok i anslutning till notisen om när adoptionen gjordes och nu alltså hävdes 1937 i samband med deras äktenskap.

Jag trodde inte det var möjligt i Sverige att dels häva en adoption och framför allt inte för att därefter gifta sig med adoptivsonen!

Jag undrar hur omgivningen och myndigheterna uppfattade detta och om det faktum att Elsa var kyrkoherdedotter kan ha gjort det försvårande, underlättande eller om det saknade all betydelse i sammanhanget.

Tankarna går osökt till den norénska historia som utspelade sig i dramatikern Woody Allens egen familj.

callenberg5I 1940 års Folkräkning i Arkiv Digital står det gifta paret med i Matteus församling. Han som innehavare av Sjukvårdsaffär och Lutsångare! Hon som Fru och Medhjälpande familjemedlem. Bildkälla: Arkiv Digital.

callenberg6I 1945 års Folkräkning står han fortfarande som Lutsångare, men hon som Lärarinna gift med Bruno Filip – Folkskoledir. Bildkälla: Arkiv Digital.

De skildes efter nära 10 års äktenskap den 5 maj 1947.

Bruno Filip Calleberg flyttar till Göteborgs domkyrkoförsamling. Där han dog knappa 3 år efter skilsmässan år 1950, 41 år ung. Varför är höljt i dunkel, eftersom dödboken i församlingen inte är publicerad och även SCB-utdragen slutar snöpligt år 1949.

Elsa Calleberg levde kvar i Stockholm på Åsögatan i Katarina församling på söder. Hon avled där 1965, 71 år gammal.Utan några kända efterlevande barn. 

Lika okänt har förmodligen detta märkliga öde också varit till och med nu.

 

 

Fortsätt läs mer
1752 Träffar
6 Kommentarer

Bloggare

Eva Johansson
543 inlägg
Mats Ahlgren
337 inlägg
Ted Rosvall
283 inlägg
Anton Rosendahl
267 inlägg
Helena Nordbäck
258 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Michael Lundholm
35 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg

Annonser