För många av oss är det självklart att engagera sig i föreningslivet, men att gå med i en släktforskarförening finns det faktiskt många fler fördelar än de man kanske först tänker på. Här är sju riktigt bra anledningar till att gå med i en förening:

1. Få hjälp med din släktforskning

Det är i släktforskarföreningen man hittar alla de som forskat länge och har mycket erfarenhet. Dyk upp på medlemsmöten, släktforskarcaféer, kurser eller föredrag som anordnas av föreningen, så får du chansen att ta hjälp av de verkliga proffsen.

Många släktforskare sitter på djupgående kunskaper efter många års forskande och tycker dessutom att det är roligt att få dela med sig av sina färdigheter. Att ställa en ”dum” fråga kan faktiskt bli början på ett givande samtal för båda parter.

Spargris_smalands_museum.jpgSpargris formgiven av Gunnar Ander, Lindshammars glasbruk. Foto: Jörgen Ludwigsson/Kulturparken Småland/Smålands museum.2. Spara pengar

Ett medlemskap i en släktforskarförening kostar ofta inte mer än ett par hundralappar. För dem får du ofta tillgång till en föreningslokal med datorer där alla de största släktforskningsprogrammen och databaserna är installerade, en medlemstidning, föreläsningar, kurser och andra släktforskningsrelaterade aktiviteter gratis eller till självkostnadspris.

Om man skulle mäta den kunskap man får tillgång till i förhållande till det pris man betalar måste ett medlemskap i en släktforskarförening vara bland det mest prisvärda man kan investera i. 

3. Delta i givande projekt

Genom att ta på sig rollen som till exempel kassör eller ordförande för en förening gör du inte bara en insats för föreningen, du får dessutom chansen att påverka verksamhetens prioriteringar. Många föreningar driver också projekt som gör historiskt källmaterial tillgängligt för fler. Att delta i aktiviteter som inte bara är till nytta för oss själva ger de flesta av oss en känsla av mening och tillfredsställelse. 

Känns det övermäktigt att tyda 1800-talshandskrift för att sedan lägga in uppgifterna i föreningens databas? Tänk då på att de flesta av oss har någonting som vi är bra på och kan lära andra. Många tycker dessutom att det är roligt att få lära ut.

4. Rabatter för föreningsmedlemmar

Inte nog med att du kan få gratis tillgång till mycket genom din förening. Genom ditt medlemskap får du dessutom rabatt på det du vill köpa för egen del i bland annat Rötterbokhandeln, på abonnemangstjänster och på andra resurser för släktforskare.

Till exempel får du en oslagbar rabatt på hela 100 kronor på Släkthistoriskt Forum och på de prenumerationspaket där magasinet ingår.

Här kan du läsa mer om de rabatter som föreningsmedlemmar får tillgång tillpremuim_guld_2021.jpg

5. Få tillgång till lokala resurser långt hemifrån

Har du dina rötter på annat håll än där du bor kan det vara en god idé att även gå med i föreningen där du har dina rötter. Fördelen, utöver kontakten med hembygden, är att många föreningar förvaltar lokalt material som databaser, register, avskrifter och arkiv som kan ge dig helt avgörande pusselbitar till släktforskningen. Dessutom sitter föreningens medlemmar på en oslagbar lokalkännedom.

valaffisch NMA.0034419Valaffisch från 1920-talet. Foto: Nordiska museet.6. Påverka släktforskningens förutsättningar

Som medlem i en släktforskarförening har du faktiskt också chans att påverka släktforskningens förutsättningar.

I alla fall om din förening är med i Sveriges Släktforskarförbund, som är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen. Förbundets huvudsakliga uppgift är att ge stöd och service åt lokala släktforskarföreningar och regionala förbund och föra deras talan i kontakten med myndigheter och beslutsfattare. 

De föreningar som är medlemmar i förbundet får chansen att säga sitt på den årliga stämman, där föreningarna sätter dagordningen och deras ombud fattar beslut om förbundets prioriteringar framöver. 

7. Sist men inte minst: Du lever längre

Social samvaro är viktigt för en god hälsa. Men enligt forskningen har inte all typ av gemenskap samma hälsoeffekt. Det har visat sig att sociala medier, till exempel Facebook, till och med kan få oss att känna oss ännu mer ensamma.

Att mötas, i till exempel en föreningslokal, samtala eller utföra en uppgift tillsammans med andra är däremot sådant som får oss att må särskilt bra. För släktforskare som är aktiva i en släktforskarförening är det troligtvis ingen nyhet. Delad glädje är dubbel glädje!

Hitta en förening nära dig

Här på Rötter hittar du information om alla de 162 släktforskarföreningar som är anslutna till Sveriges Släktforskarförbund. Du kan söka upp en förening via landskap eller med hjälp av en kartfunktion.

Klicka här för att hitta en förening nära dig