Urban SikeborgAv Urban Sikeborg, Sollentuna (mars 2010)

Har du anor från Norrala i södra Hälsingland är chansen god att du i denna nätdatabas hittar åtminstone några av dina äldre släktingar.

Familjer i Norrala är långt ifrån färdig, men den innehåller redan i sin nuvarande version drygt 10.000 personer med direkt eller indirekt anknytning till Norrala - från slutet av 1600-talet och framåt till åtminstone 1800-talets första decennium. Förutom infödda Norralabor dyker här också upp åtskilliga personer från närliggande socknar och landskap.

Utöver att du kan söka och bläddra i databasen här på Rötter, kan du också ladda ner den som gedcom-fil och granska materialet i ditt släktforskarprogram.

Gå till databasen Familjer i Norrala

Ladda ner databasen som gedcom-fil!

Förutom webbersionen här på RÖTTER finns alltså Familjer i Norrala tillgänglig som fil i det internationella formatet för släktforskarprogram: gedcom (teckenuppsättning ANSEL). Packa sedan upp den och importera filen till ditt släktforskarprogram.

Familjer i Norrala GEDCOM-fil (4.1mb zip)

Förändringar sedan förra versionen

Jag har skapat databasen i programmet MinSläkt. Programmet är i stort helt gedcom-kompatibelt, det är lättarbetat och dessutom billigt. Vid import av databasen i äldre svenska program som Disgen är det möjligt att information försvinner vid importen eller läggs på fel ställe i personakten, eftersom sådana program inte alltid är helt gedcom-kompatibla. Särskilt gäller det programmet Holger, där i stort sett samtliga av de 26.500 noteringarna i databasen verkar försvinna vid importen; åtminstone blev det resultatet vid ett test av Holger version 8 för ett par år sedan. Använder du ett annat släktforskarprogram kan du för säkerhets skull pröva att använda en oregistrerad kopia av Min Släkt för att jämföra resultatet av en import från gedcom-filen. Du kan ladda ned en provversion av Min Släkt gratis från nätet: www.dannbergsdata.se. Även utan en licensnyckel kan du använda de flesta funktionerna i programmet. Du får då emellanåt upp en påminnelse om att kopian är oregistrerad.

Den föregående versionen publicerades i januari 2006. Sedan dess har ytterligare tusental personer tillkommit. Jag har också gjort en mycket stort antal kompletteringar och uppdateringar av befintliga personnotiser, liksom en del rättelser av fel jag upptäckt eller som andra påpekat.