När du släktforskar ska du alltid utgå från originalkällan, kyrkboken. Gör du inte det kan det lätt bli fel, och ett litet fel tidigt i din forskning leder ofta till större fel senare.

Men så länge du är varsam och källkritisk skadar det inte att söka efter släkten från flera håll. Med smarta andrahandskällor kan du ibland snabbt hitta mer information som kan leda dig rätt även i originalkällan.

Sveriges Dödbok

Sveriges dödbok 9 1815-2022

Sveriges Dödbok är en databas framtagen av Sveriges Släktforskarförbund som snabbt hjälper dig att få fatt på en person för att sedan kunna forska vidare i originalkällorna. Vill du få reda på var och när en person avlidit är Sveriges Dödbok inte bara ett hjälpmedel – den kan vara helt oumbärlig.

Sveriges Dödbok finns att köpa som USB i Rötterbokhandeln

Så söker du släktingar i Sveriges dödbok (Youtube)

Sveriges befolkning

Användningsområdena för databaserna Sveriges befolkning är otaliga. Förutom namn får du reda på bostadsadress, postadress, födelsedatum, församling och boendeförsamling. Du kan också få reda på vilka andra som bodde i samma fastighet eller på samma adress.

Databaserna innehåller folkbokföringsuppgifter om alla personer som bodde i Sverige ett bestämt datum i slutet av året – det år som databasen avser. Var du hittar dem beror lite på vilken årgång du söker. 

Här hittar du databaserna

Databaserna om Sveriges befolkning finns inte samlade på ett enda ställe, utan finns hos den som har tagit fram databasen.

Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund arbetar inom projektet Swedpop just nu med att registrera Sveriges befolkning 1940. Läs mer om det här

Begravda i Sverige 2

Begravda i Sverige

Släktforskare har i större utsträckning än gemene man intresse av att få veta var släktingarna är begravda. Men att hitta graven är inte alltid de lättaste – många begravs långt ifrån bostadsorten, kanske i födelsesocknen eller i en familjegrav i en helt annan del av landet.

Begravda i Sverige 2 är mer innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3000 kyrkogårdar, eller 95 procent av alla digitalt registrerade i Sverige.

Begravda i Sverige 2 finns att köpa som USB i Rötterbokhandeln

Första- och andrahandskällor


Förstahandskälla är originalskriften och direkta avbildningar av den, det vill säga fotad eller skannad. Det kan förstås förekomma fel även i en förstahandskälla, men det är så nära sanningen du kan komma.

Andrahandskälla är alla källor där någon har påverkat informationen, det vill säga skrivit av, klippt ut eller på annat sätt bearbetat källan. Här ökar risken för att det blir fel eller missförstånd. Därför är det viktigt att alltid dubbelkolla informationen med förstahandskällan.

 

Annonser