Med ett dna-test kan du hitta okända släktingar, verifiera ditt släktträd, få ledtrådar till okända föräldrar och se dina släktlinjer före skriftliga källor ända tillbaka till de första människorna. Men för att verkligen få användning av ditt dna-test för din släktforskning gäller det att veta vad du gör.

dna rötterI DNA-Rötter har vi samlat information för dig som är nyfiken på dna-släktforskning. Klicka på bilden för att gå till DNA-Rötter.

DNA-Rötter

På sidan Dna-Rötter får du svar på de vanligaste frågorna kring dna-släktforskning, som hur ett dna-test går till, och vilken typ av dna-test du ska välja:

  • Test av autosomalt DNA
  • Test av Y-DNA
  • Test av mtDNA

Du kan också annan information som är bra att tänka på innan du köper, rekommenderar, delar eller skriver om resultat av DNA-test för släktforskning.

Böcker om dna-släktforskning

Sveriges Släktforskarförbund har gett ut två böcker om dna-släktforskning, skrivna av experten Peter Sjölund. Handboken Släktforska med DNA, som går på djupet i att förklara dna och hur det används för släktforskning, och Från dna-test till släktträd, som är en steg för steg-bok för dig som dna-testat dig i släktforskningssyfte men inte vet hur du ska tolka ditt resultat.

I Rötterbokhandeln finns en kategori för böcker om dna-släktforskning. Den hittar du här.

 

Annonser