Det nyinstiftade priset - Årets Eldsjäl - fick glädjande så många förslag att förbundsstyrelsen detta jubileumsår beslutade att dela ut tre stycken Eldsjälspris. Två stycken till förtjänta släktforskare och ett till en välförtjänt förening.

Kullabygdens Släktforskare, Höganäs

I den föreningen har man en hel grupp eldsjälar som under lång tid har arbetat med att kartlägga den s.k. Kullasläkten från Kullabygden. Den drivande kraften heter Gunnar Persson, det är Gunnar som registrerar och ordnar med alla namn och årtal som de övriga i gruppen plockar fram. Alla bidrar sedan med kontrolläsningar av materialet så att allt blir rätt. Hittills har tre böcker kommit ut och
en fjärde bok är på väg. Alla i teamet gör ett ”jättejobb” säger Birgitta Svantesson, ordförande i föreningen, som tillsammans med övriga i styrelsen ville ta chansen och premiera hela gruppen för allt det arbete man under så lång har lagt ned.

Örjan Hedenberg, Järfälla

Jag är mäkta imponerad över det arbete som Örjan har gjort, skriver Stig Geber, som har nominerat Örjan till årets eldsjälspris. Örjan har tagit fram en mycket stor mängd poster med smeder och deras familjer till Smedsläktsföreningens numera välkända CD-skiva Smedskivan. 2009 utkom den sjätte och till sommaren blir den sjunde skivan klar med ännu flera poster. Och bakom mycket av allt detta, står Örjan med sitt imponerande arbete. Det handlar inte bara om att skriva ned en massa namn och årtal, man ska också sätta in personerna i rätt släkt, skriver Stig vidare. Och det kan nog vara nog så knepigt ibland. Bara Örjan vet hur många församlingar han har dammsugit efter smederna och deras familjer för att få familjerna så kompletta som möjligt.

Anneli Andersson, Mellerud

Anneli har sedan 1988, då hon började engagera sig i släktforskning, arbetat med flera olika forskningsprojekt och varit aktiv i flera föreningar. Det har inneburit att Anneli fått ett stort kontaktnät både i Sverige och i USA då emigrationen från Dalsland till Nordamerika varit av särskilt intresse för Anneli. Amerikaner med rötter i Dalsland får en kunnig ciceron i Anneli, som reser runt med dem och visar platser och gårdar som deras förfäder utvandrade ifrån. Det var ca 50.000 dalslänningar som emigrerade till USA. De har registrerats i en databas som kompletteras med vart de tog vägen när de kom fram.

På sina resor till Nordamerika besöker Anneli kyrkogårdar och fotograferar gravstenar för att komplettera  den  stora  databasen  med  uppgifter  och fotografier. Anneli värnar varmt för att den yngre generationen ska börja släktforska. Under höstterminen 2009 genomförde Anneli ett projekt i Nordalsskolan i Mellerud för en årsklass 6. Det handlade om att lära eleverna om emigrationen och de fick göra egna forskningsarbeten. Det är mycket släktforskning i Annelis liv, men då det är så intressant är det inte svårt att lägga ned sin själ i det – därför får Anneli ett av årets eldsjälspris!