Peter Sjölund. Foto: Olle SöderströmPeter Sjölund. Foto: Olle Söderström

Peter Sjölund är 2022 års mottagare av priset till Victor Örnbergs minne. Han får priset för sina banbrytande insatser för att introducera dna i släktforskningen.

Sedan han sommaren 2020 löste det omtalade dubbelmordet i Linköping, som hade gäckat polisen och allmänheten i hela 16 år, har han gästat otaliga tv-soffor, sommarpratat och varit föremål för en handfull tv-dokumentärer. Över en natt hade han blivit släktforskaren på allas läppar och fascinationen över hur han med hjälp av dna-släktforskning lyckats lösa mordgåtan tycks aldrig mattas av.

Men i släktforskarkretsar var han ett känt namn sedan länge. Hans kunskaper om hur dna kan användas i släktforskningen har genom hans inspirerande och engagerande arbete nått ut till många genom åren. Han har också bidragit till att väcka intresse för släktforskning i helt nya kretsar. I motivationen nämns också hans artiklar och skrifter av olika slag, bland annat har han skrivit förbundets mest sålda handbok, Släktforska med dna, som tillsammans med den stora mängden föredrag och kurser han har hållit har höjt nivån på släktforskarnas dna-kunskaper rejält.

Du som prenumererar på Släkthistoriskt Forum känner honom som tidningens egen dna-expert.