Per Clemensson1996 års pristagare är mycket välkänd för alla forskare genom sin rika produktion av läroböcker, nämligen förste arkivarien Per Clemensson, som har sin dagliga gärning på Landsarkivet i Göteborg.Per Clemensson har genom sin och Kjell Anderssons bok Släktforska! steg för steg väglett otaliga nya forskare in i arkivens labyrinter. Med Hembygdsforska steg för steg! leddes de ännu längre in i irrgångarna, men med handfast vägledning har det hela avsatt goda resultat. Till hösten kommer så den efterlängtade Emigrantforska steg för steg, som bör vara en tillgång för alla med utvandrade anförvanter.

Per Clemensson är också ivrigt sysselsatt med projektet Göteborgs-Emi­granten, som kartlägger utvandringen från Göteborg. I projektets skriftserie med samma namn har flera uppsatser av Per Clemensson publicerats.

Släktforskare i Göteborgstrakten har också nöjet att ofta ha Per Clemensson som föreläsare. Per Clemensson är numera även vice ordförande i GöteborgsRegionens Släktforskare (fd Västra Sveriges Genealogiska Förening).