Släktforskningens dag inträffar varje år den tredje lördagen i januari (fr.o.m 2018). Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar, hembygdsföreningar, arkiv och bibliotek öppna hus och arrangerar aktiviteter för släktforskningsintresserade.

Porträttbilder rötterSläktforskningens dag 2019

Släktforskningens dag 2019 firas lördagen den 19 januari med temat: Fotografiet och släktforskningen.

Fotografier berikar släktforskningen på olika sätt. Porträtt konkretiserar den bild av människor som släktforskaren får genom de skriftliga källorna, naturligtvis genom att visa hur personer faktiskt såg ut men också genom att illustrera kläder och modedetaljer under olika epoker. Intresset för förbundets databas Porträttfynd, som hela tiden växer, liksom för andra porträttdatabaser är stort.

Bilder av byggnader och lokalsamhällen ger konkreta intryck av de miljöer som anfäder och anmödrar levde i. Här spelar hembygdsrörelsen liksom lokala och regionala museer och den dokumentation som gjorts och görs där en viktig roll.

Många släktforskare ställer frågor om hur man ska förvara och bevara sina bilder.

Ställ fotografiet i centrum på släktforskningens dag! Kontakta hembygdsföreningar i er närhet om samarbete. Nedan följer ett antal länkar som kan ge vidare inspiration:

affischmall slaktforskningens dag 2019 A3Årets affischmall

Affischmallen finns i två storlekar, A3 och A4. Båda mallarna innehåller tomma, ifyllbara fält för information om ert planerade arrangemang. Affischerna är högupplösta och förinställda för att skrivas ut i A3- respektive A4-format. Klicka på länken, spara ner på din dator, öppna i Word, fyll i din text och skriv ut.

Affischmall A3

Affischmall A4 

 

 

omslag portrattfynd mindreNyhet - bok om porträttfynd!

Passande till Släktforskningens dag med temat fotografiet och släktforskningen finns nu boken Porträttfynd - fotografer och fotografier 1860-1920 att beställa i Rötterbokhandeln. Läs mer om bokens innehåll här!

Beställ material

Beställning av böcker och skivor till Släktforskningens dag behöver förbundskansliet få in senast den 9 januari för att garantera leverans i tid.

Broschyrer ny

Ordern läggs med fördel direkt i Rötterbokhandeln eller mejlas till bokhandeln. Notera att broschyrer endast kan beställas via e-post, med önskat antal, till .

Följande broschyrer går bra att beställa:

 • Vad gör Sveriges Släktforskarförbund?
 • Upptäck din egen historia, med ifyllbar antavla.
 • DNA & Släktforskning
 • Börja släktforska
 • Gravstensinventeringen
 •  

  Teman

  2019 Fotografiet och släktforskningen
  2018 Arkiv
  2017 Sjöfolk
  2016 DNA
  2015 Norden
  2014 Porträttet i släktforskningen
  2013 Soldaten i släkten - till fots, till häst, till sjöss
  2012 Släktforskning då, nu och i framtiden
  2011 Fotot kan vara nyckeln till din släkt
  2010 Vet du vem du är?
  2009 Vad heter din gammelmormor?
  Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button