Släktforskningens dag inträffar varje år den tredje lördagen i januari (fr.o.m 2018). Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar, hembygdsföreningar, arkiv och bibliotek öppna hus och arrangerar aktiviteter för släktforskningsintresserade.


Släktforskningens dag 2022

Temat för Släktforskningens dag den 15 januari 2022 kommer att vara ”släktplatser”, det vill säga gårdar, orter och andra släktrelaterade platser.

Med utgångspunkten i dina förfäders gård, torp eller hemtrakter kan du lägga ytterligare en dimension till din släktforskning. Ta reda på mer om bygden genom att studera äldre kartor, hitta fotografier du inte visste fanns hos den lokala hembygdsföreningen eller gör en utflykt till det som finns kvar av släktens hem i dag.

Nedan hittar du mer inspiration och länkar till användbara resurser på temat.

Familjen Bram på torpet Nytorp, Råröd. Foto: Johan Johansson/Bohusläns museum.Familjen Bram på torpet Nytorp, Råröd. Foto: Johan Johansson/Bohusläns museum.

Släktforska på orter och platser

Den planerade handboken med arbetstiteln "Släktforska på orter och platser" kommer tyvärr inte att kunna färdigställas som planerat i höst. Planerna på att ge ut en sådan handbok kvarstår, men det kommer inte att kunna bli aktuellt förrän troligast under 2023. 

Släktforskningens dag 15 januari 2022 AffischmallÅrets affischmall finns i två storlekar.Affischera för ert evenemang

Affischmallen finns i två storlekar, A3 och A4. Båda mallarna innehåller ett ifyllbart fält för information om ert planerade arrangemang.

Klicka på länken nedan för att ladda ned affischmall i önskad storlek, öppna i Word, fyll i din text och skriv ut.

 

Affischmall A3 

Affischmall A4

Beställ material till Släktforskningens dag

Beställning av böcker och skivor till Släktforskningens dag behöver förbundskansliet få in senast den 3 januari 2021 för att garantera leverans i tid.

Gör er beställning direkt i Rötterbokhandeln eller mejla den till .

Informationsbroschyrer kan endast beställas via e-post.

Lokala släktforskar- och hembygdsföreningar

Vill du ha tips och råd kring hur du tar reda på mer om släktingar inom ett visst geografiskt område finns det ingen som vet mer än de lokala släktforskar- och hembygdsföreningarna.  

Hitta släktforskarföreningar

Hitta hembygdsföreningar

Hitta släktplatserna med Släkthistoriskt Forum

I vanlig ordning bjuder vi på nyttig läsning ur Släkthistoriskt Forum – ett helt nummer om torp och torpare och två artiklar som hjälper dig att hitta släktgårdarna.

 Släkthistoriskt Forum Släktforskningens dag 2022 Torp och torpare är temat för Släkthistoriskt Forum nummer 1 2016.

I skuggan av sommartorpet – Släkthistoriskt Forum nr 1 2017 (hela numret)

I dag för ordet "torp" lätt tankarna till en idylliskt somrig tillvaro kring ett rött hus med vita knutar: fika med rabarberpaj i bersån, pioner, syrener och vackra såpskurade trägolv. En bild som fått ännu mer spridning av profiler som Ernst Kirchsteiger i SVT:s "Sommartorpet". Men för de torpare som bodde i husen för något sekel sedan såg verkligheten annorlunda ut. Släkthistoriskt Forum kikar in genom spröjsade fönster och ser ett torparliv väsensskilt från vårt.

Ladda ner en gratis pdf här

 

Leta upp släktens gårdar och torp (artikel ur SHF nr 3 2016)

"En sen söndagkväll i maj körde vi på en smal väg rakt in i skogen. Vi skulle till en gård som dykt upp i min släktforskning. På gården har mina barns farmors morfar växt upp." Så förbereder du dig inför en resa i släktens spår.

Ladda ner en gratis pdf här

 

Kartor i släktforskningen (artikel ur SHF nr 5 2015)

Sverige har internationellt sett en unik samling lantmäterikartor över landets gårdar och torp, de äldsta från början av 1600-talet. Här finns massor av information för släktforskare som vill veta mer om hur förfäderna bodde och livnärde sig i äldre tid.

Ladda ner en gratis pdf här

Tips från Rötterbokhandeln

Rötterbokhandeln har en del titlar som kan passa temat "släktplatser". Se till exempel kategorierna Kartor och ortsforskning och Stadsforskning.  

Där hittar du förutom böckerna Släktforska i städer och Stockholmsforska även databaser som RotemannenFinländare i StockholmSvenska ortnamn och Historiska stadskartor

släktforskingens dag böckerRötterbokhandeln har böcker och databaser om stads- och kartforskning. Klicka på bilden för att gå direkt till Rötterbokhandeln.

Det sitter i väggarna

Det sitter i väggarna får nyfikna husägare hjälp av programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér att ta reda på mer om både byggnadshistoria och de personer som tidigare har levt i huset. Dessutom får ägarna hjälp med att restaurera något i bostaden på ett varsamt och hållbart sätt.

Har du ännu inte tittat på den senaste säsongen så finns alla avsnitt tillgängliga på SVT Play ända till september 2023.

Länktips

Utforska platsen

På Sveriges Hembygdsförbunds webbsida kan du utforska platser genom att klicka på de utmarkerade platserna på kartan. 

Här kan du söka i databasen

 

Historiska kartor

Hos Lantmäteriet kan du söka på ett ortnamn och få upp en lista med historiska kartor. 

Här kan du söka i databasen 

 

Ortnamnsregister

Lantmäteriet har också en ortnamnsdatabas där du söker efter orter i Sverige och ser dess positioner markerade i på kartan. 

Här kan du söka i databasen

 

Riksarkivets Ingång till fastighetsforskning

I denna broschyr utgiven av Riksarkivet berättas om vilka fastighetshandlingar man kan hitta i domstolsarkiven och i inskrivningsdomarnas- och inskrivningsmyndigheternas arkiv. Den finns för nedladdning (gratis) i Riksarkivets webbutik.

Du hittar den här

 

Svenska dagstidningar

Hittills har 2,8 miljoner sidor från över 1 000 olika tidningstitlar laddats upp i Kungliga bibliotekets (KB) tjänst Svenska dagstidningar, en sökdatabas som bland annat hjälper oss att hitta till uppgifter om släktingarna i de digitaliserade äldre dagstidningarna. 

Här kan du söka i databasen

 

Beställ material i god tid

Beställning av böcker och skivor till Släktforskningens dag behöver förbundskansliet få in senast den 3 januari 2022 för att garantera leverans i tid. Gör er beställning direkt i Rötterbokhandeln eller mejla den till

Informationsbroschyrer kan endast beställas via e-post.

Följande broschyrer finns:

  • Upptäck din egen historia – för nybörjare och intresserade, antavla på mittuppslaget.
  • Så här börjar du släktforska – grundläggande tips för nybörjaren.
  • DNA & släktforskning – till den som är nyfiken på hur DNA-släktforskning går till
  • Vad gör Sveriges Släktforskarförbund? – så arbetar förbundet i stort, för den enskilda släktforskaren och för medlemsföreningarna
  • Sveriges Släktforskarförbunds projekt – om Porträttfynd, Gravstensinventeringen, Namn åt de döda och Sveriges befolkning 1940

Teman

2021 Samhällets skuggsida i arkivens ljus
2020 Officerare och soldater - deras liv och bostäder
2019 Fotografiet och släktforskningen
2018 Arkiv
2017 Sjöfolk
2016 DNA
2015 Norden
2014 Porträttet i släktforskningen
2013 Soldaten i släkten - till fots, till häst, till sjöss
2012 Släktforskning då, nu och i framtiden
2011 Fotot kan vara nyckeln till din släkt
2010 Vet du vem du är?
2009 Vad heter din gammelmormor?
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button