Släktforskningens dag inträffar varje år den tredje lördagen i januari (fr.o.m 2018). Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar, hembygdsföreningar, arkiv och bibliotek öppna hus och arrangerar aktiviteter för släktforskningsintresserade.

kollage slaktf dag 2020

Släktforskningens dag 2020

Släktforskningens dag 2020 firas lördagen den 18 januari med temat: Officerare och soldater - deras liv och bostäder.

Släktforskningens dag 18 januari affischmall 2020 mindreAffischmallen finns att ladda ner i två storlekar.Den som släktforskar dyker ofta på en släkting som varit indelt soldat. Från 1600-talet fram till 1901 bestod den svenska krigsmakten till största delen av soldater som bodde i sitt soldattorp och livnärde sig på ett litet jordbruk. En gång om året gav de sig iväg för att öva med de andra soldaterna i sitt kompani. Som indelt soldat fick man alltid vara redo att dra ut i krig om så krävdes och man visste att risken att inte komma hem igen var stor. Källorna till våra militära anfäder är många och spännande men att hitta släktingar som gett sig ut i världen som soldat är inte det lättaste.

Indelningsverket avskaffades 1901, men den siste indelte soldaten tjänstgjorde fortfarande 1969 – som 90-åring. 

Soldattorpen var byggda i stort sett enligt samma ritning. När det kom till officersbostäderna var det snarare principen "ju högre grad desto större hus" som gällde.

Ta tillfället i akt och fördjupa er i de militära förfädernas liv och bostäder på Släktforskningens dag. Nedan hittar du lite lästips för inspiration.

 

Affischera för ert evenemang

Här kan du hämta affischmallar i Word-format för årets tema: Affischmall A3Affischmall A4

 

Tips ur Släkthistoriskt Forum

Har du soldater i släkten känner du förmodligen till Centrala Soldatregistret, som är en nationell sökdatabas över indelta soldater. Men hur söker man egentligen för att få relevanta träffar?

Här finns några tips på hur du går till väga: Så hittar du din soldat någonstans i Sverige (ur Släkthistoriskt Forum Nr 1 2019).

 

Nr 3 2014: Tema Stormaktstid – I detta nummer av Släkthistoriskt Forum kan du bland annat läsa artiklarna Adlig guldålder, Vanliga och ovanliga människor i 1600-talets källor, Var hittar jag uppgifter om stormaktstidens soldater?, Soldatbarn under stormaktstiden och så klart mycket mer.

Ladda ner en gratis pdf här: Släkthistoriskt Forum Nr 3 2014

 

Sista striden stod utanför Umeå (Ur Släkthistoriskt Forum Nr 3 2016)

Sveaborg i nuvarande Finland hade redan fallit i ryska händer och 1809 stod de ryska trupperna i norra Sverige. De senaste slagen som utkämpades på svensk mark stod i Sävar och Ratan, strax utanför Umeå. Vilka var soldaterna som deltog? Och hur kan du med soldater i släkten få reda på mer om vad som hände med de stridande? Svaren finns i Centrala Soldatregistret och i Krigsarkivets samlingar.

Ladda ner en gratis pdf här: Sista striden stod utanför Umeå 

 SHF nr 1 2019 uppslag nat kallan webb

 

Soldatböcker 2020

Det finns endast ett fåtal exemplar kvar av vår handbok Soldatforska!, först till kvarn gäller. En uppdaterad och reviderad utgåva av handboken släpps lagom till Släktforskardagarna i Skövde. I väntan på den nya boken finns en pdf-version av den nuvarande utgåvan att tillgå i Rötterbokhandeln. Under våren kommer även en bok om militära uniformer 1860-1960, så håll utkik efter den! 

Fler boktips på temat:

  • Svenska knektar: indelta soldater, ryttare och båtsmän i krig och fred. Författare: Lars Ericson Wolke
  • Båtsmän från Bohuslän: tjänsten i flottan och livet på torpet. Författare: Nils Modig

 

almanacka framsida 2020 litenSläktforskarnas almanacka 2020

Vi upprepar förra årets succe med Släktforskarnas almanacka! Även här är det soldattema som gäller. Almanackan skickas ut till prenumeranter på Släkthistoriskt Forum. Den kommer även att finnas att köpa i Rötterbokhandeln.

 

 

Beställ material

Beställning av böcker och skivor till Släktforskningens dag behöver förbundskansliet få in senast den 8 januari för att garantera leverans i tid. Ordern läggs med fördel direkt i Rötterbokhandeln eller mejlas till bokhandeln. Notera att broschyrer endast kan beställas via e-post, med önskat antal, till .

Följande broschyrer finns att beställa: 

  • Upptäck din egen historia
  • Så här börjar du släktforska
  • DNA & släktforskning
  • Vad gör Sveriges Släktforskarförbund? 
  • Sveriges Släktforskarförbunds projekt

 

Teman

2020 Officerare och soldater - deras liv och bostäder
2019 Fotografiet och släktforskningen
2018 Arkiv
2017 Sjöfolk
2016 DNA
2015 Norden
2014 Porträttet i släktforskningen
2013 Soldaten i släkten - till fots, till häst, till sjöss
2012 Släktforskning då, nu och i framtiden
2011 Fotot kan vara nyckeln till din släkt
2010 Vet du vem du är?
2009 Vad heter din gammelmormor?
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button