Den vanligaste frågan från den som är nybörjare inom DNA-släktforskning är ”Vilket DNA-test ska jag välja?” Och det enkla svaret är: ”Det beror på…”

Det beror på vilket syfte du har med att göra ett DNA-test i din släktforskning. För att försöka hjälpa till i valet av DNA-test presenterar vi här nedan en genomgång av vilket sorts test som kan besvara vilken frågeställning.

DNA-tester för släktforskare erbjuds av flera företag. Som komplement till släktforskningen är test av autosomalt DNA det som ger mest utdelning. Det är också det billigare av de tre testerna som räknas upp nedan. Priset varierar varierar något mellan företagen och du måste själv avgöra vilken tjänst som passar dig bäst. 

Det finns tre typer av DNA-test

Test av Autosomalt DNA

Med detta kan du hitta nu levande släktingar (upp till 5-6männingar) via alla grenar i ditt anträd. Andra testade personer, som DNA visar att du är släkt med, visas i en lista tillsammans med kontaktuppgifter. Autosomalt DNA utgör 99,5 procent av allt DNA vi har. Detta DNA ärvs i en slumpmässig blandning 50/50 från båda föräldrarna, som i sin tur ärvt sitt autosomala DNA 50/50 från sina föräldrar o s v. Vi bär alltså på mängder små DNA-bitar från många av våra anfäder och anmödrar. Dock inte från alla, då den slumpmässiga blandningen i varje generation gör att DNA från många anor inte ärvs vidare.

Test av Y-DNA

Här får du reda på två saker. Dels hittar du andra testade personer som är släkt med din raka fädernelinje via sin raka fädernelinje. Dels får du reda på hur din rakt uppstigande fädernelinje migrerat från Afrika för 100 000 år sedan till där du finns idag. Endast män kan testa Y-DNA då kvinnor saknar den s.k. Y-kromosomen Y-kromosomen ärvs endast från far till son och Y-DNA blandas därför aldrig med någon annans Y-DNA. Därmed bär varje man på samma Y-DNA som hans raka fädernelinje burit i 1000-tals generationer.

Test av mtDNA

Här får du reda på två saker. Dels hittar du andra testade personer som är släkt med din raka mödernelinje via sin raka mödernelinje. Du får även reda på hur din rakt uppstigande kvinnolinje migrerat från Afrika för 100 000 år sedan till där du finns idag. Både kvinnor och män bär på mtDNA och kan alltså testa detta Mitokondrie-DNA, eller mtDNA som det kallas, ärvs enbart från modern, vilket innebär att endast kvinnor för det vidare. Därmed bär varje man och kvinna på samma mtDNA som deras raka mödernelinje burit i 1000-tals generationer

 

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.