Ulf Berggren. Foto: Gun Sundberg.Ulf Berggren. Foto: Gun Sundberg.

Hederspriset till Victor Örnbergs minne tilldelas i år Ulf Berggren, Stockholm, som nominerats av Genealogiska Föreningen.

Ulf Berggren är en släktforskare med många strängar på sin lyra. En av tyngdpunkterna i hans forskning är Södermanland, där de mer omfattande publikationerna är det stora släktregistret Tunabergare i två band. Han har också publicerat en rekonstruktion av de brunna kyrkböckerna 1635–1870 för Skagershult i Närke.

En annan tyngdpunkt är smedsforskningen. Ulf var i mitten av 1990-talet en av dem som tog initiativ till att bilda Föreningen för Smedsläktsforskning och smeddatabasen, och han har varit redaktör för Svenska smedsläkter och flera andra publikationer i föreningens regi.

Han är också författare till handboken Smedforska i förbundets handboksserie.

Ulf har också etablerat sig som expert på gamla handstilar och är tillsammans med Elisabeth Thorsell författare till Vad står det? Handbok i handskriftsläsning, också den i förbundets serie.

Han har skrivit åtskilliga artiklar i Släkthistoriskt Forum, Släktforskarnas årsbok, Släkt och Hävd och andra publikationer och tagit initiativ till flera registreringsprojekt, bl. a om godsanställda och senast skolmatriklar.

Ulf är en mycket anlitad uppdragsforskare och cirkelledare i släktforskningsämnen.

Han var ordförande i Föreningen för Smedsläktforskning 1994–2005, var styrelseledamot i det numera avvecklade Svenska Genealogiska Samfundet och är sedan i fjol ordförande i StorStockholms Släktforskarförening (fd StorStockholms Genealogiska Förening).