Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Vem är du, vem är jag

Vem är du, vem är jag, levande charader. Högt över havet och bort emot land
Stämmer frekvensen så räcker jag fram. Plus når minus och lyckan är gjord.
Sanna mina ord.

Några ord ur en sång som Arja Saijonmaa gjorde till en slagdänga. Och kanske är det så att vi är lite av levande charader, vi kanske inte visar vi verkligen är, eller också beror det på att vi faktiskt inte riktigt vem vilka vi är och var vi kommer ifrån. Är det så att du och jag kommer ifrån någon, eller ska vi säga något, som fanns för riktigt, riktigt länge sedan. Fast det finns de som säger att riktigt länge sedan, det är för sex tusen år sedan.  Men å andra sidan så kan det vara så att vi vandrade ut ur Afrika för 1,8 miljoner år sedan, så det finns lite skillnader i tidsperspektiv.

Och vilka är vi då, det kan ju alltid diskuteras.  Det jag skriver ovan om 1,8 miljoner är gällde visst den gren som kallas Homo Erectus, som åtminstone gick på ett sätt som påminner om oss men där det fanns en hel del olikheter också. Åtminstone tror vi det dag, vem vet, kanske det kommer fram nya fynd när forskarna gräver i en grotta någonstans på vår jord. Tänk om det dyker upp ett intressant fynd i Chile, då kanske hela vår förklaringsmodell går upp i rök, då kanske frekvensen ger nya signaler.

Och hur är det egentligen med var de som vi kallar Homo Sapiens först blev till, är det östra Afrika eller kan det vara på andra kanten. Jag vet inte och forskarna debatterar den delen mer och mer. Vi kanske har förflyttats på ett annat sätt än vad vi har lärt, allting kan ju ändras. Det vi vet är att flyttningar, rörelser, har alltid funnits i vår historia, det finns egentligen inga belägg på att någon gren uppstått på ett ställe och sedan stannat där. Så rörelse är en naturlig del av vår utveckling, och tur är nog det, för stannar man upp för länge så går det nog mer bakåt i utvecklingen än vad som är bra.

Fritt foto av Arthur Lambillotte på Unsplash

Det finns mycket att säga om vilka vi är och varifrån vi kommer. Så mycket som är nytt, och så mycket som blir lite för gammalt. Det såg Kungliga Vetenskapsakademien och bestämde sig för att sprida kunskapen på ett relativt lättläst sätt, det blev Vetenskapen säger. Deras målsättning är att sprida vetenskapsbaserad information om viktiga och aktuella ämnen till många, speciellt på områden där forskningen gjort stora framsteg på senare tid.

Jag var i Uppsala nyligen på invigningen av ett tvärvetenskapligt centrum, där samlas forskning i arkeologi, lingvistik (läran om språk) och genetik (DNA-forskning). En unik kombination som kommer att ge oss mycket ny kunskap när forskarna river barriärer och istället för att sitta i sina egna stuprör nu verkligen tar vara på det bästa från varje disciplin. Där träffade jag en av skribenterna i Vetenskapen säger, Dan Larhammar, och han tipsade mig om skriftserien. Tack för det.

Jag tycker att det är intressant att sprida kunskap utanför de innersta cirklarna om människans utveckling, och därför så ser jag gärna att många läser det som de gett ut. Finns på länken www.kva.se/app/uploads/2023/12/Vetenskapensagerevolution.pdf och jag hoppas många hämtar den.  Intressant läsning tycker jag, och även om vi inte kan koppla in fynden i vår egen släktforskning så ger det intressant information.

www.kva.se/app/uploads/2023/12/Vetenskapensagerevolution.pdf

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Fyndet i kyrkoarkivet
Vilhelm och Linda Johansson
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser