Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Fyndet i kyrkoarkivet

Ibland kan en göra fynd i kyrkoarkiven. Riktiga och oväntade fynd.

Just nu håller jag på med en släkturedning där jag kommit in på en man som hette Erik Persson, född 1712 i Lilla Malma socken och död där 1804. Han var bonde i byn Lundby under sin verksamma tid.
När han gifte sig 1738 var han dräng på en annan gård och hustrun kom från Lundby. Men prästen har i husförhörslängden AI:1 1764-1774 antecknat om honom "född i Lundby, finnes ej i föregående böcker, fadern Per Ersson".
Jag ville gärna få fram hans ursprung och om han verkligen kom från Lundby och om det skulle gå att härleda hans släkt längre tillbaka.
I de tidigaste husförhörslängderna är det ganska knappt med information och i födelseboken står bara faderns namn Per Ersson. Det är dessutom ett vanligt namn i den här byn med åtta gårdar, det fanns fler. Byn är uppdelad i Östergården och Västergården och jag ville gärna vara säker på vilken av gårdarna han kom från.

Den äldsta husförhörslängden i Lilla Malma är den som börjar 1764 men sockenborna finns också inskrivna i ett par husförhörslängder i grannförsamlingen Dunkers arkiv 1743-1747 och 1736-1742 men där finns inga uppgifter som kunde leda mig rätt.
För att få veta mer om den tidigare historien har jag också läst mantalslängderna. Hur som helst så kände jag att denne Erik Persson var lite svårfångad.

I den fortsatta släktutredningen kom jag till den äldsta ministerialboken, för perioden 1666–1733. Där har jag läst och sökt bland de födda, vigda och döda och hittat en del intressanta uppgifter till släktutredningen. Även Erik Perssons födelse.
När jag trodde att jag var klar med arkivforskningen såg jag att på den maskinskrivna försättsbladet i C:1 står det att det finns en nekrolog från omkring 1804 på sidan 127, alltså helt utanför bokens tidsperiod! Prästen har alltså av någon anledning skrivit i fel bok.
Jag hade Erik Perssons dödsår kvar i minnet så jag tog mig en titt på detta. Och vilken tur jag hade! En halvsida med en nekrolog om just denne Erik Persson, med mycket intressant information.
Ja, det känns som ett fynd.
Så kolla alltid i alla böckerna! Även om det nog är ovanligt att en enda enstaka notering hamnat i helt fel kyrkbok.

Lundby c1 register

Registersidan i Lilla Malma C:1. Bildkälla: Arkiv Digital.

Lundby nekrolog

Där fanns den, berättelsen om Erik Persson och hans liv. Bildkälla: Arkiv Digital.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Karl och Viktoria Renberg
Vem är du, vem är jag
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den lördag, 18 Maj 2024 02:47

Fyndigt Eva!!!

För mig och en annan forskare var det lite tvärtom.
Vi hade båda minne av att ha sett en vigselnotis i Fole socken på Gotland år 1716.
Men sedan har ingen av oss sett röken av den igen!

Fyndigt Eva!!! :D För mig och en annan forskare var det lite tvärtom. Vi hade båda minne av att ha sett en vigselnotis i Fole socken på Gotland år 1716. Men sedan har ingen av oss sett röken av den igen! :p
Eva Johansson den lördag, 18 Maj 2024 08:41

Stefan: Men vad märkligt! Kan den finnas i en grannförsamlings kyrkbok?

Stefan: Men vad märkligt! Kan den finnas i en grannförsamlings kyrkbok?
Stefan Simander den lördag, 18 Maj 2024 09:58

God idé! Men jag är ju inte släkt med de gifta längre efter att jag fick en ny farfar, så det får vara!

God idé! Men jag är ju inte släkt med de gifta längre efter att jag fick en ny farfar, så det får vara! :p
Carin Olofsson den lördag, 18 Maj 2024 10:27

Man blir alltid lika glad när det dyker upp ett helt oväntat fynd. Synd bara att det händer så sällan.

Man blir alltid lika glad när det dyker upp ett helt oväntat fynd. Synd bara att det händer så sällan. :D
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser