Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Karl och Viktoria Renberg

Viktoria Sandström och Karl Renberg Kroknäs 0001Viktoria Sandström och Karl Renberg. Fotograf: Franke, Skellefteå. Privat bildsamling. Karl "Kalle" Viktor Renberg föddes 1884-09-20 i Häggnäs, Skellefteå socken som son till Gustaf Ulrik Renberg, barnfödd i Morön, Skellefteå och hans hustru Gustava Vilhelmina Tjärnström, bördig från Vebomark, Lövånger. "Kalle" var näst äldst av nio syskon. Familjen flyttade 1901 till grannbyn Istermyrliden.

"Kalle" gifte sig 1913 med min farmors mors kusin Anna Viktoria "Tora" Sandström född 1886-10-28 i Kroknäs, dotter till Adolf Sandström, bördig från Svarttjärn, Lövånger och hans hustru Anna Katarina Johansdotter, barnfödd i Kroknäs. "Tora" var barn nummer tre i en syskonskara på tio.

"Kalle" och "Tora" bodde till en början i Istermyrliden där deras tre äldsta barn föddes. Cirka 1920 flyttade familjen till grannbyn Kroknäs där de hade övertog en del av Viktorias föräldrars hemman. I Kroknäs föddes ytterligare en dotter i hemmet. Familjen bestod nu av föräldrarna samt två söner och två döttrar. Jordbiten de ägde i Kroknäs födde då endast ett par kor. Genom ett ihärdigt och målmedvetet arbete förmådde "Kalle" med hjälp av sin hustru uppodla jorden så att den vid hans frånfälle födde fem kor och häst.

I Kroknäs var "Kalle" högt uppskattad. Hans sunda förnuft och skarpsynta blick på sakerna gjorde att han rätt snart blev förtroendeman för det mesta som rörde byns angelägenheter. I 15 år var han byaålderman. Med klokhet och kraft hade han bevakat byns angelägenheter. Vid sidan av sitt jordbruk hade "Kalle" även en tid sysslat med skogs- och flottningsarbete.

När "Kalle" fyllde 50 år 1934 skrevs en dikt om honom:

Kan det vara sant, att du är femti år?Karl och Viktoria Renberg 0001Karl och Viktoria Renberg som lite äldre. Okänd fotograf. Privat bildsamling.

Att din middagssol har nått sin höjd?

Rosor ur min lyras gömma nu du får.

Lev och blomstra än i femti år i fröjd.

Redlig är du! Tänker först och talar sedan.

Egendomen sköter du med håg och flit.

Noggrann, punktlig, aldrig "hit och dit".

Barnen har du fostrat gott det synes redan.

Evad du gör, du lämnar det med ära.

Renbergs namn har alltid klingat rent.

Gratulerar hjärtligt om än något sent!

Kroknäs är din hemvist och ditt rike.

Resten av din tid du drager timmer.

Ombetrodd du är som ålderman.

Karlakarl dig nämner alle man.

Nu jag önskar att dig aldrig lyckan sviker.

Än du må leva i hundra år.

Sammalunda önska dina vänner.

Bliv och var vad du har varit.

Utan lön skall du ej bliva.

Rosor blott kan skalden giva.

Ett är säkert, se dig blott i spegeln.

Åren femti ha ej med dig illa farit.

De sista fem åren av livet besvärades "Kalle" av hjärtproblem. Hans tillstånd blev sämre och de sista veckorna av livet tillbringade han på Skellefteå lasarett. Han somnade in 4 december 1945, 61 år ung.

Viktoria "Tora" Renberg var en timid och försynt kvinna. Efter makens död bodde hon ensam i "lillstugan" på gården som hade övertagits av yngste sonen. Hon sköttes i slutet av en ogift dotter, när hälsan började att svikta. Hon slutade sina dagar på Skellefteå lasarett två dagar före julafton 1961, 75 år ung.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Dom 'stora' ätterna...
Fyndet i kyrkoarkivet
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser