Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Johan och Ida Marklund

Ida och Johan MarklundIda och Johan Marklund. Fotograf: Sundborg & Lindberg. Privat bildsamling.Ida Emilia Lindström föddes 1878-10-19 i Bodbyn, Burträsk som dotter till August Lindström, bördig från Hjoggböle och hans hustru Emma Lovisa Gustafsdotter Hällberg, barnfödd i Gummark inom Skellefteå socken. Två år gammal utflyttar Ida från Burträsk tillsammans med sina föräldrar och sin bror till Gamla Falmark, Skellefteå. 1898 fick Ida tjänst som piga hos Jonas Stefansson Morén i nämnda by. Efter ett års tjänstgöring återvände hon hem igen. 1901 kom Ida som piga till Innervik och hos Lars Henrik Larsson med familj. Där stannade hon i fyra år, sedan flyttade hon hem till sina föräldrar i Gamla Falmark. 1906 erhöll Ida tjänst som piga hos hemmansägare Johan Marklund i Gamla Falmark. De båda fattade tycke för varandra och blev så småningom äkta makar. 1917 bosatte de sig på Sörböle, Skellefteå. Två år senare vigdes de. I deras äktenskap föddes en dotter som levde i tre dagar samt en son.

Vem var då Johan Marklund? Ja han var född (1867-12-14) och uppväxt i Bjurliden inom Skellefteå socken, som son till Gustaf Fredriksson Marklund, barnfödd i byn och hans hustru Stina-Lisa Larsdotter, bördig från Bjursele, Norsjö. 1891-1901 var Johan arbetare hos sin farbror Johan "Janke" Fredriksson i Bjurliden. Johan köpte tillsammans med sin svåger Karl Lundberg ett hemman i Gamla Falmark, Skellefteå som de delade på två. De båda flyttade dit 1901. Efter ett år blev Johan ensam ägare till hemmanet. Johan Marklund, eller Johannes Marklund som han också kallades, vet jag inte så mycket om men han arbetade på ett snickeri och var "ledare för arbetets frihet." På Wikipedia finns följande att läsa om den föreningen:

Föreningen Sveriges Fria Arbetare var en opolitisk sammanslutning för "handens och hjärnans arbetare i Sverige" som bildades 1937. Föreningen hade sitt säte i Stockholm och var till för arbetare och tjänstemän som ville stå utanför fackföreningarna. Dess verksamhet gick ibland ut på strejkbryteri.

Föreningen hyllade principen om arbetets frihet. Dess uppgift var "att vara medlemmarna behjälpliga med anskaffande av arbete samt att tillvarataga deras intressen vid förekommande arbetstillfällen och med alla lagliga medel förhindra att medlemmarna trakasseras i sina åligganden så att de icke kunna fullgöra åtagna arbeten och ändamålet är att i anslutning härtill bereda tryggad utkomst åt medlemmarna". Man var emot arbetsmonopol; strejk och blockad var förbjudna.

Min mormor berättade att hon en gång följde sin moster Jenny till Johan och Ida Marklund på Sörböle. (Jenny var systerdotter till Johan Marklund).

I sviterna av urinförgiftning avled Johan Marklund 20 februari 1941, 73 år ung. Hustrun Ida levde till 1945-12-17 innan hon somnade in, 67 år. Hon bodde sista tiden på Sunnanå ålderdomshem i Skellefteå. Dödsorsaken var hjärnblödning.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Det går utför
Nummer 500
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 juli 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
503 inlägg
Mats Ahlgren
315 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
243 inlägg
Anton Rosendahl
241 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser