Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Algot och Frida Sandström

Algot Sandström 0001Algot Sandström. Fotograf: Franke, Skellefteå. Privat bildsamling.Erik Algot Sandström föddes 1890-04-04 i byn Kroknäs inom Skellefteå socken, som son till Adolf Sandström, bördig från Svarttjärn, Lövånger och hans hustru Anna Katarina Johansdotter, barnfödd i Kroknäs. Algot var en kusin till min farmors mor.

Algot, som var barn nummer fem i en syskonskara på tio, bodde länge kvar på fädernegården iFrida Sandström f. Hedlund BureåFrida Sandström född Hedlund. Fotograf: Maja Nordgren, Bureå. Privat bildsamling. Kroknäs men 1914, samma år som första världskriget startade, lämnade han Sverige för att resa till Kanada. Om hans vistelse där vet jag inte mycket. Han längtade dock hem och på hösten 1921 återvände han hem till Sverige och Kroknäs. Samma år köpte han Bureå hotell vilket han drev i många år. I samband med detta flyttade han själv också till Bureå samhälle.

Offentliga uppdrag intresserade honom inte. Hans hobbys var fiske och jakt. En och annan tjädertupp samt en och annan gammel- såväl som unggädda har säkerligen på sin sista dag haft med Sandström att skaffa. Som person var han gemytlig och trivsam.

1936 vigdes Algot med Frida Matilda Hedlund född 1900-04-20 i Bureå, dotter till Olof Hedlund och hans hustru Fredrika Hortelius. Algot och Frida fick inga egna barn men de adopterade en pojke. 1947 sålde makarna hotellet och köpte sig en annan fastighet i samhället. Algot avled hastigt i sitt hem vid 58 års ålder, den 26 september 1948.

Frida lärde sig som ung till sömmerska och blev erkänt skicklig inom detta gebit. Bland annat var hon kursledarinna för kurser som anordnats av Singer och Husqvarna där hennes kunnande samt goda handlag väl kom till pass.

Efter ingånget äktenskap med Algot blev hon istället hotellvärdinna och kokmor. Hon var omtyckt av gäster och andra besökare. Frida var en mycket social person och uppskattad av alla som kommit i kontakt med henne. Hon var engagerad i Bureås Röda korskrets. De sista tio åren av sitt liv bodde Frida på sjukhemmet i Bureå. Där somnade hon också in 93 år ung 2 september 1993.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släktforskning - vår nya business?
Vem är fotograferad?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser