Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Vem är fotograferad?

Sätt namn på dina släktfotografier! Det är min uppmaning inför sommarens lediga dagar.

Tänk vilken lycka vi känner när det visar sig att farmor eller gammelmoster Hilma skrivit upp namnen på de personer som finns på fotografierna i det gamla familjealbumet. Det är en skatt. För när de är borta, de som kände igen människorna, då försvinner den kunskapen.
Även om du tycker att det är självklart vem som är vem så kommer inte dina barnbarn att veta det om 30 år. Kanske har du sett i släktforskargrupper på Facebook att släktforskare lägger in gamla foton och undrar om någon känner igen personen. Tänk om det funnits ett namn, så mycket större värde fotografiet haft.

farmor foton

Från min farmor och farfars fotoalbum. Men vilka är det som fotograferats? Den enda på dessa bilder som jag vet vem det är, det är kvinnan längst till höger på högra bilden. Hon är min pappas faster Karin. Vilka de andra är vet jag inte. Släktingar, vänner? Karin hade både systrar och bröder men jag känner inte igen dessa.

Gamla släktbilder kanske du inte vill skriva på, eller på albumsidorna. Skriv på en post-it-lapp och sätt fast den under bilden. Går det lätt att pilla loss fotografiet så kan du skriva med blyerts på baksidan.
Ett alternativ är att fotografera av albumsidan och då lägga en egen lapp intill varje bild med namnen på. Sedan kan du skriva ut detta om du är orolig för att digitala filer inte kan läsas i framtiden.
Scannar du fotografier så skriv in namnet som filnamn.
Det finns alltså flera sätt att lösa detta.

albumbild

Så här gör jag om jag ska identifiera personer på ett enskilt foto som jag scannar eller fotograferar av, om jag vet vem som är vem. Då lägger jag den först på ett papper där jag skrivit upp namnen, eller lägger en lapp bredvid fotot om det sitter fast i ett album. Detta är också ett foto från pappas hem, ett som låg löst i familjealbumet. Min faster Karin (pappas lillasyster) kunde identifiera de personer som jag skrivit upp här. Kristoffer är min farmors far. Alma och Oskar är hennes syskon.

farfar farmor Erik Karin pappa x

Mina barn skulle nog inte veta vilka detta är om inte jag hade skrivit upp det. Möjligen skulle de känna igen sin morfar längst till höger men inte hans föräldrar och två syskon. Fotografiet är nog från omkring 1950.

Min mamma var bra på detta. Hon skrev in namn och platser i våra familjealbum. Det är jag tacksam för idag. Efter hennes död 2009 hittade vi också i en låda ett antal fotografier, kopior hon låtit göra, av porträtt på sina morföräldrar, med namn skrivna på baksidan. Bra gjort, mamma!

När mina barn växte upp var det fortfarande pappersbilder som gällde. Jag sattre in dem i plastfickor i pärmar, satte en liten klisterlapp med ett nummer i hörnet på varje fotoficka och skrev upp alla i en lista som sitter i samma pärm. Inte bara namn utan även tiden for fotograferingen och platsen. Men de digitala bilderna ligger bara samlade i mobilen och på min hårddisk...

60 tal

Det här är jag och längst till höger mina föräldrar, fotograferade någon gång i början av 1960-talet. Jag får visa de här bilderna för mina barnbarn så får vi se om någon av dem kan känna igen mig på den vänstra bilden. Kanske, kanske inte. Testa själv på dina egna barnbarn eller någon annan ung släkting, så ser du nog behovet av att namnge dina sparade fotografier. Mina föräldrar har varit döda så många år att mina barnbarn inte har några egna minnen av dem.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Algot och Frida Sandström
Kolla passet
 

Kommentarer 5

Carin Olofsson den lördag, 01 juni 2024 16:10

Håller på och scannar in en mängd gamla negativ från 1940- och 1950-talen och jag håller med om hur frustrerande det är att inte veta vem bilderna föreställer. Många av fotona finns i fotoalbum också, men inte alla. I albumen varierar det mycket vad som är noterat. Vid vissa bilder står datum och klockslag som fotot togs - men inga namn eller platser. På andra sidor i albumet står bara årtalet längst upp, och i bästa fall vilka månader fotona togs. I ett enda av dem (min farmors) står ibland namn och plats under bilderna, men väldigt ofta står ingenting alls.

Det kommer att bli ett jättejobb att gå igenom alla fotona och jämföra de personer jag har namn på, med personer utan namn för att på så sätt kanske hitta vem det är. Alla deras vänner och bekanta är dock omöjliga att få namn på, eftersom de som en gång har känt dem är döda. Det kan eventuellt finnas några kvar, men jag vet inte hur jag i så fall hittar dem.

När jag namnger bilderna börjar jag med år/datum (om det finns), sedan ort/adress (om jag vet det) och slutligen namnen på personerna på bilderna. Är det för mycket information för att få plats i filnamnet skapar jag en textfil med samma namn som bilden, där jag skriver in det jag vet om den.

Håller på och scannar in en mängd gamla negativ från 1940- och 1950-talen och jag håller med om hur frustrerande det är att inte veta vem bilderna föreställer. Många av fotona finns i fotoalbum också, men inte alla. I albumen varierar det mycket vad som är noterat. Vid vissa bilder står datum och klockslag som fotot togs - men inga namn eller platser. På andra sidor i albumet står bara årtalet längst upp, och i bästa fall vilka månader fotona togs. I ett enda av dem (min farmors) står ibland namn och plats under bilderna, men väldigt ofta står ingenting alls. Det kommer att bli ett jättejobb att gå igenom alla fotona och jämföra de personer jag har namn på, med personer utan namn för att på så sätt kanske hitta vem det är. Alla deras vänner och bekanta är dock omöjliga att få namn på, eftersom de som en gång har känt dem är döda. Det kan eventuellt finnas några kvar, men jag vet inte hur jag i så fall hittar dem. När jag namnger bilderna börjar jag med år/datum (om det finns), sedan ort/adress (om jag vet det) och slutligen namnen på personerna på bilderna. Är det för mycket information för att få plats i filnamnet skapar jag en textfil med samma namn som bilden, där jag skriver in det jag vet om den.
Eva Johansson den söndag, 02 juni 2024 16:16

Carin: Du är verkligen systematisk, så bra! Så här är det nog för de flesta, att noteringar om vad/vilka fotografiet föreställer saknas.

Carin: Du är verkligen systematisk, så bra! Så här är det nog för de flesta, att noteringar om vad/vilka fotografiet föreställer saknas.
Carin Olofsson den söndag, 02 juni 2024 16:50

Var inte så systematisk när jag började, men med tiden har jag lärt mig att jag måste vara det för att överhuvudtaget få någon ordning på fotona. Plus att det är lättare att söka upp rätt bild om namnet på personen jag söker finns i bildtiteln.

Var inte så systematisk när jag började, men med tiden har jag lärt mig att jag måste vara det för att överhuvudtaget få någon ordning på fotona. Plus att det är lättare att söka upp rätt bild om namnet på personen jag söker finns i bildtiteln. :)
Jan Henrik Marinder den måndag, 03 juni 2024 11:27

Jag vill uppmana alla som har bilder i luren eller, som jag pappersbilder och dior att skriva dit namn, tidpunkt och plats medan minnet fortfarande fungerar! Då underlättar vi tillvaron för våra efterkommande. De får det nog besvärligt ändå!

Jag vill uppmana alla som har bilder i luren eller, som jag pappersbilder och dior att skriva dit namn, tidpunkt och plats medan minnet fortfarande fungerar! Då underlättar vi tillvaron för våra efterkommande. De får det nog besvärligt ändå!
Eva Johansson den måndag, 03 juni 2024 20:25

Jan Henrik: Jag håller med dig fullständigt. Jag måste själv ta itu med detta.

Jan Henrik: Jag håller med dig fullständigt. Jag måste själv ta itu med detta.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
13 juni 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
498 inlägg
Mats Ahlgren
311 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
241 inlägg
Anton Rosendahl
240 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser