Släktforskning för mig

Jag minns ännu mina första trevande steg som släktforskare, kring millennieskiftet. Genom pastorsexpeditionen i Västra Karaby hade farfar fått fram födelseuppgifter för sin farmor Anna Svensson, som tydligen var född Jönsdotter i Lomma socken den 30 mars 1866. Detta var på den tiden då alla kyrkoböcker mellan 1895 och 1991 ännu låg kvar ute hos församlingarna, och då SVAR var allenarådande om man ville släktforska utanför landsarkivens tjocka väggar. Jag fick alltså vända mig till SVAR för vidare forskning bakåt, en procedur som kändes evighetslång för en fjortonårig novis i släktforskning. På tal om novis så hade jag ju hört talas om de där fadersnamnen, patronymikonen, men det kändes ändå lite overkligt att hitta sin första anmoder som var född med ett sådant och inte ett sonnamn. Men tillbaka till SVAR.

Kyrkoböcker på mikrokort kunde man som sagt endast beställa från SVAR, med hjälp av pappersblanketter i stadsbibliotekets källare. Dessa fylldes noggrant i och sändes sedan iväg till Ramsele, varifrån man så småningom fick hemskickat de beställda mikrokorten tillsammans med en faktura. Jag som inte hade egen mikrokortläsare fick dessutom snällt återvända till stadsbibliotekets källare, där det oftast var kö till mikrokortläsarna – det var fler än jag som ville spåra sina förfäder. Trots denna eviga väntan, detta hopplöst omoderna system och krångliga sätt att forska minns jag mina första trevande steg inom släktforskningens värld som magiska. Och det är denna magi, denna innerligt passionerade känsla som ännu efter sexton år är lika stark som då det begav sig.

b2ap3_thumbnail_2016-12-15_20161229-115130_1.JPGb2ap3_thumbnail_2016-12-15_20161229-115130_1.JPG

Släktforskning för mig är verkligen allt – min hobby, min lycka, min avkoppling och passion. Men rubriken på dagens blogg ska inte bara utläsas ”släktforskning för mig”, utan även ”släktforskning för mig”. Ty släktforskningen har verkligen fört mig dit jag aldrig trodde att jag skulle hamna, till kunskaper om sådant jag inte ens visste fanns. Under dessa sexton år har jag lärt mig om rättshistoria och geografi, kungalängder och äldre tiders namnskick, om allmogens vanligaste bruksföremål under 1800-talet och 1700-talets värderingar, valuta och priser – visste ni till exempel att det kostade en hel riksdaler att reparera en peruk i Ystad år 1790?

För att inte tala om allt jag fått uppleva under dessa år! Jag har lyssnat på min mormors mormors fars fiolspel, beskådat min farfars farfars farfars stövlar, spårat släktingar över hela USA, besökt min farmors farmors syssling och rotat runt i peruanska kyrkoböcker – det är inte klokt vad snabbt man lär sig begrepp som defunciones, testigo och inscripciones tardías de nacimientos! Jag har hittat fotografier på förfäder födda på 1700-talet, gråtit över en anfaders initialer i en klockarbänk från 1500-talet, funnit släktskap med författare, artister och hollywoodstjärnor, och läst brev från alla möjliga kungligheter. Jag vet att man inte borde, men jag tog av mig de vita handskarna och lät försiktigt fingret glida över Karl XII:s egenhändiga namnteckning i ett brev från 1716...

Ja, släktforskningen är verkligen fantastisk, och man vet aldrig var man hamnar – det vet jag inte ens nu, när jag lämnar Rötterbloggen efter tre år. Något jag däremot vet är att dessa år har varit fantastiska, inspirerande och lärorika, och jag är så ödmjuk och tacksam till släktforskarförbundets dåvarande ordförande Barbro Stålheim, som hösten 2013 frågade om jag ville blogga i Släktforskarförbundets nya blogg. Jag är även väldigt tacksam för alla roliga, trevliga och lärorika kommentarer, tankar och åsikter från Er, kära läsare. Kanske ses vi någonstans där ute, men tills dess – ta hand om er, fortsätt släktforska och tack för dessa tre år!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hitta dina danskar!
Kan vi lita på källorna?

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 9

Barbro Stålheim den fredag, 30 december 2016 13:12

Tråkigt Markus att du lämnar bloggen! Dina blogginlägg har jag alltid sett fram emot då inläggen för det mesta har visat på att släktforskning är så mycket mera än vad som finns i kyrkböckerna! Även din språkhantering är ett föredöme så fortsätt skriva! Gott Nytt År!

Tråkigt Markus att du lämnar bloggen! Dina blogginlägg har jag alltid sett fram emot då inläggen för det mesta har visat på att släktforskning är så mycket mera än vad som finns i kyrkböckerna! Även din språkhantering är ett föredöme så fortsätt skriva! Gott Nytt År!
Markus Gunshaga den lördag, 31 december 2016 00:46

Tusen tack för de vänliga orden, Barbro! Jag ska absolut fortsätta skriva, även om det blir i mer traditionell artikelform. Inom den närmaste tiden hägrar bland annat Släktforskarnas årsbok och Släkthistoriskt forum, där jag ska göra mitt bästa för att knåpa ihop både läsvärda och inspirerande artiklar. Gott Nytt År!

Tusen tack för de vänliga orden, Barbro! :) Jag ska absolut fortsätta skriva, även om det blir i mer traditionell artikelform. Inom den närmaste tiden hägrar bland annat Släktforskarnas årsbok och Släkthistoriskt forum, där jag ska göra mitt bästa för att knåpa ihop både läsvärda och inspirerande artiklar. Gott Nytt År!
Håkan Bergström den fredag, 30 december 2016 19:13

Stort tack för intressanta artiklar!Och välkommen tillbaka mycket snart hoppas jag!

Stort tack för intressanta artiklar!Och välkommen tillbaka mycket snart hoppas jag!
Markus Gunshaga den lördag, 31 december 2016 00:45

Hej Håkan! Tack själv för de vänliga orden! Ja, man vet aldrig vad framtiden bär - kanske återvänder jag till Rötterbloggen en vacker dag.

Hej Håkan! Tack själv för de vänliga orden! Ja, man vet aldrig vad framtiden bär - kanske återvänder jag till Rötterbloggen en vacker dag. :)
Daniel Johnsson den lördag, 31 december 2016 08:08

Hej Markus, även jag vill tacka för all de inlägg som du har skrivit. Jag har läst de med stort intresse då dina inlägg har varit välskrivna, genomtänkta och många gånger informativa för oss släktforskare. Önskar dig lycka till framöver och även ett gott nytt år!

Hej Markus, även jag vill tacka för all de inlägg som du har skrivit. Jag har läst de med stort intresse då dina inlägg har varit välskrivna, genomtänkta och många gånger informativa för oss släktforskare. Önskar dig lycka till framöver och även ett gott nytt år!
Markus Gunshaga den lördag, 31 december 2016 12:44

Stort tack för de vänliga orden, Daniel! Det gläder mig att mina inlägg har varit till både glädje och nytta för läsarna, för det är precis det mål jag satte då jag blev tillfrågad om att blogga i Rötterbloggen. Gott nytt år till dig också!

Stort tack för de vänliga orden, Daniel! Det gläder mig att mina inlägg har varit till både glädje och nytta för läsarna, för det är precis det mål jag satte då jag blev tillfrågad om att blogga i Rötterbloggen. :D Gott nytt år till dig också!
Eva Johansson den måndag, 02 januari 2017 16:52

Tack för dina inlägg, Markus! Så mycket jag lärt mig av dig, du har en imponerande kunskap och kan också förmedla den. Så jag är glad att du fortsätter skriva, om än i andra medier.

Tack för dina inlägg, Markus! Så mycket jag lärt mig av dig, du har en imponerande kunskap och kan också förmedla den. Så jag är glad att du fortsätter skriva, om än i andra medier.
Mats Pettersson den torsdag, 13 december 2018 12:54

Hej Marcus! Tack för givande utbyte av uppgifter oss kalenderbitare emellan. Hoppas Du fortsätter med Dina klockare och vårt utbyte av detaljer om J. P. Landgrén har varit ett glädjeämne för mig!
Hälsar Mats

Hej Marcus! Tack för givande utbyte av uppgifter oss kalenderbitare emellan. Hoppas Du fortsätter med Dina klockare och vårt utbyte av detaljer om J. P. Landgrén har varit ett glädjeämne för mig! Hälsar Mats
Markus Gunshaga den lördag, 22 december 2018 14:56

Tack själv Mats! Det har varit ett sant nöje, och jag tänker ofta tillbaka på vårt utbyte av detaljer om J. P. Landgrén – ett spännande forskningsprojekt! Just nu går klockarforskningen på sparlåga, men tanken är att jag snart ska återuppta det. Har du själv några intressanta forskningsprojekt på gång just nu?
God Jul! / Markus

Tack själv Mats! Det har varit ett sant nöje, och jag tänker ofta tillbaka på vårt utbyte av detaljer om J. P. Landgrén – ett spännande forskningsprojekt! :) Just nu går klockarforskningen på sparlåga, men tanken är att jag snart ska återuppta det. Har du själv några intressanta forskningsprojekt på gång just nu? God Jul! / Markus
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
22 februari 2024

Captcha bild