Skuggsamhället

Skuggor

Utan att det planerats så, innehåller Släktforskarnas Årsbok 2024 hela fem artiklar om cirkus- och skådespelarfamiljer. Den typen av släkter är ofta extremt svåra att följa i kyrkoböcker och andra officiella handlingar. Deras av nödvändighet nomadiserande tillvaro, med engagemang och turnéer såväl inom som utom landet, gör att de av och till helt försvinner under radarn. Det går inte att följa dem i husförhörslängder, församlingsböcker eller mantalslängder. De enda gånger de dyker upp tycks vara vid större ”event” – som till exempel barndop och dödsfall. Vigslar också, kanske, även om det inom dessa kretsar inte alltid var så noga med att officiellt registrera sina förhållanden.

Förr var det näst intill utsiktslöst att hitta dessa livshändelser – de kunde ju inträffa snart sagt var som helst där cirkusen eller ensemblen råkade befinna sig. Tack vare alla nytillkomna register och databaser över födda, vigda och döda är situationen idag betydligt bättre. ”Sveriges dödbok” är som alltid verktyg nummer ett, men även de skandinaviska resurserna hos Arkiv Digital, Ancestry, Familysearch och MyHeritage kan vara helt avgörande i jakten på så kallades ”strays” – vilsegångna får …

Numera, och inför framtiden, är det inte skådespelar- och cirkusfolk som är svårfångade, utan i stället de som av olika anledningar lever undangömda eller som gått under jorden. Det kan handla om arma kvinnor och barn, som under nya identiteter måste gömma sig undan allt för testosteronstinna män. Det kan också handla om flyktingar, som inte fått uppehållstillstånd och som, hellre än att skickas tillbaka till lidande och död, försöker leva i ett skuggsamhälle, utan papper och dokument, men likväl kvar i landet. En tredje grupp är de hemlösa, som möjligen gör avtryck i socialtjänstens akter, men knappast i folkbokföringen. Och så har vi de kriminella klanerna, vars medlemmar kommer och går och som ingen riktigt har koll på.

Om våra ättlingar om hundra år vill söka sina rötter, kanske det visar sig att en del av deras härstamning faktiskt ingår i någon av dessa dåligt dokumenterade grupper. Vad ska de göra då? Sannolikt kommer de att få leva med stora luckor i sina släktutredningar, luckor som politiker och myndigheter redan idag måste ta itu med, om våra efterkommande ska ha en rimlig chans att lära känna sitt ursprung och sina rötter.

***

Glöm inte att beställa ditt exemplar av SLÄKTFORSKARNAS ÅRSBOK 2024 innan det är för sent ...  Förköpsperioden slutar 30 april.

årsbok mockup 2024

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

De drunknade vid Årsta
Resor
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - Birgitta Svedlund den fredag, 12 april 2024 09:21

Hej
På digitalt museum har västergötlands museum lagt upp Nils Edvard Forssells fotografier från runt 1860-talet.
Däribland flera fotografier på när cirkusen brsökte Skara , samt även fotografier på cirkusartister

Hej På digitalt museum har västergötlands museum lagt upp Nils Edvard Forssells fotografier från runt 1860-talet. Däribland flera fotografier på när cirkusen brsökte Skara , samt även fotografier på cirkusartister
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 april 2024

Captcha bild