Släkthistoriskt Forum

Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som släktforskar. Magasinet erbjuder spännande släkthistorier varvat med de senaste nyheterna inom släktforskarvärlden.

Släktforskning är populärare än någonsin och nästan varje dag görs nytt arkivmaterial tillgängligt för släktforskare. Släkthistoriskt Forum visar vägen i den snabba utvecklingen med mängder av arkivtips, litteraturtips, råd och inspiration. Tidningen utkommer med fem nummer om året.

Släkthistoriskt Forum nr 1 2019 - Frökens oförglömliga ord

Alla bär vi med oss minnen från de första skolåren. Min mormor berättade mycket om sin skolgång och en händelse tycktes hon minnas klarare än alla andra. Vid ett tillfälle hade någon klasskamrat hittat fröken Nilssons dagbok och i den kunde mormor läsa om sig själv: ”Tyst och timid, dåligt klädd, illa vårdad. Begåvad i allmänhet. Har ännu inte fått tag i den Ingegärd som troligen finns.” Det sista hade hon förbaskat rätt i, tyckte mormor, för inte vågade hon visa sitt rätta jag i skolan. Men i den annars ganska hårda och torftiga tillvaro min mormor växte upp i måste fröken Nilssons ord ha gjort ett starkt intryck. Mormor beskrevs som en egen individ, kanske för första gången i sitt liv.

När jag tänker på det i dag får jag nästan gåshud – fröken Nilssons dagbok finns nog kvar! För det var inte bara högskolestudenter som dokumenterades. I arkiven efter folkskolorna hittar du noteringar om hemförhållanden, betyg och uppförande. Kanske till och med en anteckning som den om min mormor. Det här numret berättar bland annat om hur du går till väga för att hitta till dessa arkivskatter.

Vi får också veta mer om hur kvinnorna till slut tog sig in i skolsalarna och så tar vi en tur till släktforskarens Värmland, bland mycket annat.

Trevlig läsning!

Maria Bratt
Redaktör
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tipsa tidningen!

Har du en idé om en bra artikel eller
är du intresserad av att själv bidra till tidningen? Hör av dig!

shf promo 275

Kundservice

Ring 08-440 75 51

Personlig service mån-ons 9:00 - 12:00
Ha gärna ditt kundnummer till hands. Du hittar det i övre högra hörnet på fakturan.

Du kan alltid nå oss via e-post på .

Kontakta kundservice