Skriv för din släkt

Många av er som släktforskar har som mål att skriva en berättelse om släkten och ge ut som bok, så att alla i släkten kan ta del av den. Kanske blir det flera berättelser i flera böcker. En del av oss har mycket att berätta.
För tio år sedan gjorde jag en skrivhandbok för släktforskare, för att vägleda och inspirera den som vill skriva om sin släkt. Min bok Skriv för din släkt! var ett resultat av en skrivarkurs jag höll för en grupp släktforskare i Tjust släktforskarförening i Västervik året innan.

Sedan dess har jag hållit många fler kurser och föredrag i ämnet. Då har jag fått frågor och tips som lett till att jag nu uppdaterat skrivhandboken i en ny och delvis omarbetad upplaga.

Efter tio år var det dags. Så mycket har hänt, både inom släktforskningen och när det gäller möjligheterna att trycka sin egen släktbok. I den nya upplagan ingår bland annat ett nytt kapitel om just detta, att göra en bok av sin släktberättelse.

Intresset för att skriva en släktbok är väldigt stort. En av dem som engagerat sig i detta är släktforskaren Pia Lindgren i Jönköping, ordförande i JBGF (Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening) som ordnat flera skrivkurser där jag föreläst. Hon driver också en grupp på Facebook som heter "Släktböcker av släktforskare", en grupp som har växt väldigt mycket så att den idag har över 4500 medlemmar. Så intresset är stort.

Min skrivhandbok är en e-bok och säljs i Rötterbokhandeln. Jag säljer den också själv på min hemsida.
Den här andra upplagan överväger jag att också ge ut som en tryckt bok. Vi får se hur det blir med det.

bok

Fyra böcker jag skrivit och producerat utifrån min egen släktforskning. Längst till vänster en första bok om min mammas släkt (del 2 är planerad), sedan boken om min pappas släkt. Därefter en bok om en del av mina barns farmors släkt. Längst till höger en bok om min ena svärdotters släkt. Som ni ser har jag fastnat för ett fyrkantigt format, emnd ert finns ju många andra. Om att välja format och andra detaljer i en boks utformning ingår i andra upplagan av min skrivhandbok.

mammas

Två uppslag från den första boken om min mammas släkt.

pappas

Två uppslag från boken om min pappas släkt.

Idag är det Arkivens dag runtom i Sverige. Så passa på att besöka ett arkiv idag!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bättre förr
Peter Werner Nisswandt - down under
 

Kommentarer 4

Neta Hedberg den måndag, 13 november 2023 16:35

Jag läste den första upplagan med stor behållning medan jag flög från Malmö till Luleå för flera år sedan, tror jag måste beställa den nya också, du är bra på att ge inspiration.

Jag läste den första upplagan med stor behållning medan jag flög från Malmö till Luleå för flera år sedan, tror jag måste beställa den nya också, du är bra på att ge inspiration.
Eva Johansson den måndag, 13 november 2023 16:38

Neta: Tack! Vad roligt att du tycker det.

Neta: Tack! Vad roligt att du tycker det.
Ann-Christin Magnusson den onsdag, 15 november 2023 09:46

Håller med Neta - Eva, du är bra på att inspirera oss. Och bra att du puffar för att göra berättelse av släktforskningen, då kan även de som inte är intresserade nu, få upp ögonen och få veta lite om människors öden och liv förr i tiden.
Agneta Pleijel, aktuell författare med ny roman, säger bl a "Att skriva ner minnen är ett oslagbart sätt att få fram ännu fler minnen" och "först när man skrivit ner vad man har upplevt fycks det bli verkligt på allvar". Så skriv, skriv, alla släktforskare! Sedan kan man alltid få hjälp med att redigera och få ett bra upplägg. Och har vi inte möjlighet att gå på skrivkurser så läser vi Evas bok och ett par andra som finns i ämnet.
Håll pennan igång!
Ann-Christin

Håller med Neta - Eva, du är bra på att inspirera oss. Och bra att du puffar för att göra berättelse av släktforskningen, då kan även de som inte är intresserade nu, få upp ögonen och få veta lite om människors öden och liv förr i tiden. Agneta Pleijel, aktuell författare med ny roman, säger bl a "Att skriva ner minnen är ett oslagbart sätt att få fram ännu fler minnen" och "först när man skrivit ner vad man har upplevt fycks det bli verkligt på allvar". Så skriv, skriv, alla släktforskare! Sedan kan man alltid få hjälp med att redigera och få ett bra upplägg. Och har vi inte möjlighet att gå på skrivkurser så läser vi Evas bok och ett par andra som finns i ämnet. Håll pennan igång! Ann-Christin
Eva Johansson den onsdag, 15 november 2023 10:43

Ann-Christin: Tack så mycket! Sådant beröm värmer verkligen. Kan jag inspirera någon att komma igång att skriva sin släkthistoria, då är jag glad.
Visst kan man släktforska enbart för sin egen skull men nog är det roligt att kunna dela med sig av det man funnit till sina släktingar. Idag har vi tillgång till många mer arkivhandlingar än kyrkböcker, där man vi kan få mer information. Det finns alltid något att berätta, men så klart mer om vissa och mindre om andra.

Ann-Christin: Tack så mycket! Sådant beröm värmer verkligen. Kan jag inspirera någon att komma igång att skriva sin släkthistoria, då är jag glad. Visst kan man släktforska enbart för sin egen skull men nog är det roligt att kunna dela med sig av det man funnit till sina släktingar. Idag har vi tillgång till många mer arkivhandlingar än kyrkböcker, där man vi kan få mer information. Det finns alltid något att berätta, men så klart mer om vissa och mindre om andra.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 november 2023

Captcha bild