Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Dödboken på webben

Yeeess! Äntligen! Så glad jag är! Varför då? För att Sveriges dödbok finns på webben, så klart.
Som jag har längtat...

Den där reaktionen kanske verkar lite överdriven, men jag har faktiskt väntat länge på detta. Det är ganska många år sedan, 8-9 år sedan kanske, som det diskuterades på förbundets stämma att göra dödboken och andra databaser tillgängliga på webben. Och då tändes ett hopp om att det skulle bli verklighet en dag. Men motståndet var då ganska stort, ute i föreningarna ville man sälja dvd-skivor och usb-pinnar, det var så man vill hantera databaser då.
Nu har vi äntligen fått Sveriges dödbok på webben, genom abbonnemang. Nu kan jag, och alla andra med modern Mac-dator, använda den här databasen. På webben är den ju åtkomlig helt obereonde av teknisk plattsform, pc eller Mac.

Dödboken 1860-2017 är den jag köpte senast. När minns jag inte men det är den sista versionen jag kunde installera i min dator. Sedan dess har systemet (iOS för Mac) uppgraderats så att min dator inte längre kan öppna filen och läsa dess innehåll. Så blev när jag köpte ny dator 2019.
Så sedan dess har jag hållit den gamla datorn vid liv, enbart för att kunna använda Sveriges dödbok. Snart har väl den datorn tjänat ut helt, så jag har verkligen väntat på webbversionen.
Jag vet att det finns teknik för att köra pc-program på Mac men det tycker jag är alldeles för krångligt. Jag vill kunna göra sökningar snabbt och enkelt.

Det är inte bara jag som har Mac, vi är många, det vet jag. Och alla ni som använder läsplatta eller t o m bara en smart mobil för er släktforskning. Alla har vi nytta av att dödboken nu finns på webben.
Jag tycker att det är den självklara vägen att gå. Alla databaser och register borde vara tillgängliga på webben. Mot abbonnemang förstås, så får föreningarna och förbundet sin inkomst ändå.
Och tänk så bra när den uppdateras. Jag behöver inte köpa en ny version på en ny usb-pinne för att få tillgång till de senaste uppdateringarna.

När jag testade i torsdags började jag med en kvinna som bodde i Stockholm på 1820-talet. Sista förekomsten som jag fick som träff i Arkiv Digitals register är i en husförhörslängd från 1824. Året därpå var hon inte kvar i samma kvarter. Stockholm är stort och det är många församlingar att leta i. Hon ingår i en släktutredning åt en kund och då kan jag ju inte lägga en massa arbetstid på att bläddra igenom flera församlingars husförhörslängder och dödböcker.
Men vid min sökning i Sveriges dödboks webbversion hittade jag henne direkt. Hon dog 1826 men hade flyttat. Och vart har ju inte prästen antecknat i husförhörslängden. Så jag är verkligen glad för den här möjligheten.
Nu går ju dödboken ända tillbaka till 1815 och jag tror att planen är att nästa version ska gå till år 1800. Då kan vi hitta de som levde i mitten på 1700-talet och lite tidigare. Toppen!

Ett stort tack till alla er som gör detta möjligt, båda till alla ni släktforskare som registrerar poster i databasen, till projektledarna och till förbundet egen IT-ansvarige som jobbat hårt med det här.

Ett exempel:

dodboken1

I en husförhörslängd från Göteborg finns änkan Elisabeth Berg, född 1734. Husförhörslängden omfattar tiden 1805-1827, alltså 22 år. Prästen har bara skrivit att hon dött under perioden, men inte när. 22 år är ganska många sidor att leta igenom en dödbok i en församling i Göteborg. Bildkälla: Arkiv Digital.

dodboken2

I databasen Sveriges dödbok söker jag efter Elisabeth Berg född 1734. Databasen sträcker sig till 1815 och jag har tur att hon dog efter detta år. Hon kunde ju ha dött 1805-1814. Bildkälla: Rötter.

dodboken3

Databasträffen bekräftas i församlingens dödbok. Bildkälla: Arkiv Digital.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Spår eller spårlös
Nu kör vi
 

Kommentarer 5

Per-Ulf Allmo den lördag, 27 april 2024 01:25

Ynkligt att inte klara av Dödboken som stand-alone för OSX.

Ynkligt att inte klara av Dödboken som stand-alone för OSX.
Carin Olofsson den lördag, 27 april 2024 15:41

Tycker bara det är synd att priset för ett års abonnemang är så högt. Två års abonnemang är dyrare än USB-minnet. Men det är klart, förbundet får ju in en massa extra pengar på det sättet - plus att webbversionen inte går att kopiera (om man inte delar ut sin inloggning till släkt och vänner). Trist att det inte gått att lösa så att det fungerar med USB-minne på Mac.

Tycker bara det är synd att priset för ett års abonnemang är så högt. Två års abonnemang är dyrare än USB-minnet. Men det är klart, förbundet får ju in en massa extra pengar på det sättet - plus att webbversionen inte går att kopiera (om man inte delar ut sin inloggning till släkt och vänner). Trist att det inte gått att lösa så att det fungerar med USB-minne på Mac.
Eva Johansson den lördag, 27 april 2024 17:08

Carin: Priset har jag inte funderat på. Men det du får för abonnemanget är ju kommande uppdateringar och rättelser och nya versioner. Säkert finns det de som har kopierat dödboken från usb till flera datorer, men det vet jag absolut ingenting om. Piratkopiering är ju inget okänt fenomen.
Men det bästa med webbversionen tycker jag är att den är så lättillgänglig, för alla.

Carin: Priset har jag inte funderat på. Men det du får för abonnemanget är ju kommande uppdateringar och rättelser och nya versioner. Säkert finns det de som har kopierat dödboken från usb till flera datorer, men det vet jag absolut ingenting om. Piratkopiering är ju inget okänt fenomen. Men det bästa med webbversionen tycker jag är att den är så lättillgänglig, för alla.
Per-Ulf Allmo den lördag, 27 april 2024 16:13

Förra versionen levererad som usb går utmärkt på Mac OSX. Det sitter tydligen endast Windows-personer i ledningen.

Förra versionen levererad som usb går utmärkt på Mac OSX. Det sitter tydligen endast Windows-personer i ledningen.
Eva Johansson den lördag, 27 april 2024 17:05

Per-Ulf: Jag är verkligen glad för webbversionen, för att ha tillgång till dödboken på webben tycker jag är det allra bästa. Dels kan den uppdateras löpande, dels kan jag använda den utan att vara tvungen att ha min egen dator. Jag vill allra helst ha tillgång till alla databaser och register i en webbläsare hellre än i egna program. T ex är det mycket bättre med Arkiv Digital direkt i webbläsaren i stället för en egen app, som det var från början.
Det är vad jag tycker.
Att man inte anpassat senare versioner för Mac förstår jag. Det är stor skillnad mellan 32-bitars och 64-bitars system och när jag frågat om detta tidigare har jag fått veta att anpassningskostnaden skulle bli mycket hög. Då är det ju mycket bättre att ha dödboken i webbläsaren, så att alla kan nå den där, helt oberoende av system. Jättebra, tycker jag.

Per-Ulf: Jag är verkligen glad för webbversionen, för att ha tillgång till dödboken på webben tycker jag är det allra bästa. Dels kan den uppdateras löpande, dels kan jag använda den utan att vara tvungen att ha min egen dator. Jag vill allra helst ha tillgång till alla databaser och register i en webbläsare hellre än i egna program. T ex är det mycket bättre med Arkiv Digital direkt i webbläsaren i stället för en egen app, som det var från början. Det är vad jag tycker. Att man inte anpassat senare versioner för Mac förstår jag. Det är stor skillnad mellan 32-bitars och 64-bitars system och när jag frågat om detta tidigare har jag fått veta att anpassningskostnaden skulle bli mycket hög. Då är det ju mycket bättre att ha dödboken i webbläsaren, så att alla kan nå den där, helt oberoende av system. Jättebra, tycker jag.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 Maj 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
496 inlägg
Mats Ahlgren
310 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
240 inlägg
Anton Rosendahl
238 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser