Bättre förr

Hur gjorde man förr brukar de som är yngre fråga, när jag berättar om vad jag håller på med och vad som kan komma fram. Och när de säger förr, så verkar det inte vara så där länge sedan som de egentligen menar. Att börja tala om resor till arkiv, då säger de att de inte menar stenåldern utan lite närmare i tid.  Microkort och rullfilmer, som ska skickas efter gör bara att intresset svalnar direkt. Fast en del fanns på biblioteket, så med stor tur kunde man hitta flera uppgifter samma dag. Stönandet ökar.

Men för 20 år sedan, säger en av dem som ännu inte fastnat i någon intressant app på telefonen. Förresten, telefon, varför säger vi telefon om den där saken man bär med sig överallt.  Livsfarlig tingest som gör att folk går ut i körbanan när de tittar på skärmen.  Eller där de försöker få upp en tidningssida som inte är helt anpassad till det lilla formatet och skriker okontrollerat. Vi får nog döpa om saken, har du ett bra namn på den bärbara datorn med appar i som man kan ha i bröstfickan, eller i bakfickan för den delen med.

Oj, nu tappade jag visst tråden. Och innan vi lämnar den där telefonen så är jag lika fascinerad när släktforskare försöker läsa en amerikansk folkräkningssida på den lilla skärmen.  Men hur gjorde man när datorn började komma men det inte fanns så mycket att fylla skärmen med. Kanske skrev man brev eller ringde till ett arkiv, något inte så många gör idag. Men hur gjorde vi när det var i andra länder, kom frågan.  Kunde ni se andras uppgifter också.

Visst fanns det en del knep för att få uppgifter från utländska register, en del var väldigt tillmötesgående och skickade oanade mängder med uppgifter. Andra ville ha bra betalt och utan att veta vad man kunde få så var svårt att bestämma sig för vilka som skulle få betalt. Var det från USA så var i alla fall dollarkursen mycket bättre för 20 år sedan än den är idag. Men det var inte lika lätt att betala till utlandet som det är nu, så det var en annan spärr.

Mitt inlägg i Warwick Beacon för 20 år sedan

Ett av mina egna försök att få uppgifter firar 20 årsjubileum, om det nu är något att fira.  Jag letade uppgifter om en pojk som jag inte riktigt visste om jag var släkt med. Hans mamma vet jag med säkerhet vem det var, Tekla Horn som föddes i Älvdalen, med flyttade till Regna och emigrerade därifrån till USA. Senare gift med min morfars bror, Carl August Asp.  Men var det hans pojke eller kom han till innan de två vuxna träffades.

Hittade inget om det vid mina första försök, men då fick jag väl leta andra vägar. Och istället för datorn, så fick det bli ett brev till en av tidningarna i den del av Rhode Island som jag trodde de bodde i ett tag. Jag skickade det och tänk vilken tur jag hade, de publicerade min text. Och svar fick jag, ett antal sidor fyllda med information från staten Rhode Island. Inte från en myndighet utan en för mig helt okänd person som plockat fram uppgifter om Carl Bernhard Johnson. Han  kostade på mig nästa 2 dollar i porto och skickade svaret över havet.

Del av kuvert till mig

Även om jag inte fick alla uppgifter så kom jag en bra bit på vägen och det ena ledde till det andra. Med lite hjälp från brevskrivaren så hittade vi senare Doris, dotter till Carl Bernhard, och vi kunde då klara ut en del av de frågetecken som fanns. Jag fick på köpet en hel släktgren, som bara trillade ner i mitt knä, inte så dumt när det svårt att hitta uppgifter.  Idag så skriver man ju bara in sin pappas namn så får man allt serverat, eller vad är det reklamen säger 😊

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Död i barnsäng
Skriv för din släkt
 

Kommentarer 1

Maria Timashans den lördag, 18 november 2023 09:34

Nu har jag läst denna bloggpost för fjärde gången, så härligt igenkännande på många vis inte minst urspårningen gällande mobiler och dess för- och nackdelar.
Min egen släktforskning började i mitten av 1990-talet när jag tillsammans med salig svärmor gick några kurser, höll på rätt intensivt med det som fanns att tillgå på biblioteket och det som gick att beställa men just väntetiderna samt att det inte gick att få kontinuitet gjorde att jag ledsnade. Använde det material som min pappa och faster sammanställde i form av ett släktträd nån gång runt 1950, samt liknande uppgifter som svärmor bidrog med om hennes släkt.

Sen tog forskningen fart igen runt 2006 och med ArkivDigitals intåg har jag inte bara blivit biten utan jag är helt fast i släktforskningens underbara värld. Visst har jag perioder med knapp eller ingen forskning alls, behöver liksom hämta andan och ta nya tag, men sen finner jag nåt nytt att söka efter och är än en gång obotligt fast. Släktingar vars existens jag inte kände till har kommit att bli oerhört värdefulla, och att släktforskare är oerhört hjälpsamma är ett litet hopp om mänskligheten trots det kyliga världsläget.

Nu har jag läst denna bloggpost för fjärde gången, så härligt igenkännande på många vis inte minst urspårningen gällande mobiler och dess för- och nackdelar. Min egen släktforskning började i mitten av 1990-talet när jag tillsammans med salig svärmor gick några kurser, höll på rätt intensivt med det som fanns att tillgå på biblioteket och det som gick att beställa men just väntetiderna samt att det inte gick att få kontinuitet gjorde att jag ledsnade. Använde det material som min pappa och faster sammanställde i form av ett släktträd nån gång runt 1950, samt liknande uppgifter som svärmor bidrog med om hennes släkt. Sen tog forskningen fart igen runt 2006 och med ArkivDigitals intåg har jag inte bara blivit biten utan jag är helt fast i släktforskningens underbara värld. Visst har jag perioder med knapp eller ingen forskning alls, behöver liksom hämta andan och ta nya tag, men sen finner jag nåt nytt att söka efter och är än en gång obotligt fast. Släktingar vars existens jag inte kände till har kommit att bli oerhört värdefulla, och att släktforskare är oerhört hjälpsamma är ett litet hopp om mänskligheten trots det kyliga världsläget.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 november 2023

Captcha bild