På jakt efter ryttare Rulle

Just nu funderar jag på en ryttare Rulle. Har du stött på en ryttare med namnet Nils Ersson Rulle? Han och hustrun Ingeborg Persdotter fick en son 1707. Sonen hette Olof Nilsson, gifte sig och bildade familj i Västra Skedvi socken i Västmanland.

Det är när Olof Nilsson dött 1772 som prästen i Västra Skedvi skrivit vad föräldrarna hette men också att Olof ska vara född i Fellingsbro församling 1707. Men jag har inte hittat honom i Fellingsbro födelsebok detta år. Finns han där och jag bara missat det? I sonens dödsnotis har prästen skrivit att platsen där han föddes hette något som ser ut som Uenby, men så kan ju inte en plats heta. I husförhörslängden AI:5 (1700-1707) och AI:6 (1708-1714) har jag kollat igenom ortregistren men hittar inget som på något sätt liknar detta, med en ändelse på -by.

Eller är det jag som är blind? Vad står det? Uneby? Ureby? Jag blir inte klok på det, men när det väl löser sig så kanske jag tänker "varför såg jag inte det?"

nekrolog

Bild från Arkiv Digital: Västra Skedvi (T, U) F:1 (1746-1774) Bild 43 (AID: v75005.b43, NAD: SE/ULA/11748). F:1 är en s k personaliebok. Det var böcker där prästen skrev vad han skulle läsa upp i kyrkan om den döde på nästkommande söndag.

Jag upptäckte detta sent i torsdags kväll och var då så trött i hjärnan så jag kunde inte riktigt tolka vad det står. Igår tog jag en titt igen men har inte blivit klokare för det. Jag har läst flera andra sådana nekrologer i samma bok, men det har alltså inte gett någon ledning.

Det här är inte i min släkt utan den döde Olof Nilsson ingår i en större släktutredning som jag gör åt en kund. Det finns mer släkt i Fellingsbro och förhoppningsvis kommer jag på vad det ska vara så småningom.

En väg att gå är ju att leta efter ryttare Rulle från Fellingsbro. Jag har inte fått någon träff på honom i Centrala Soldatregistret men en ryttare borde väl ingå i Livregementets husarer snarare än Västmanlands regemente? Livregementets husarer hette då Livregementet till häst och jag har hittat generalmönsterrullor från rätt tid men inte hittat honom i Fellingsbro kompani.

Vi får se om jag lyckas lösa det här framöver. Ett huvudbry är det, och ganska typiskt för släktforskning, att ett par–tre bokstäver gör att en inte kommer vidare. Ett vanligt släktforskningproblem, skulle jag snarare säga.

För övrigt vill jag säga att det är himla roligt att släktforska, att kunna arbeta med detta. Allt går inte alltid på räls, även efter år av träning att läsa olika prästers handstilar, och sådana här utmaningar gör det också lite spännande. Det spelar ingen roll att det inte är min släkt, det är lika intressant för det.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Josef Burlin
Värt att minnas
 

Kommentarer 4

Lars Åhnström den måndag, 06 juni 2022 22:11

I Fellingsbro ( T ) husförhörslängd AI:8 sidan 65 ( Arkiv Digital ) hittar man honom i Nederby. Inhyses Nils Rulle, hustrun. AI:7 sidan 73 Inhyses Nils Ersson, hustrun. AI:6 sidan 50 Inhyses Nils Ersson, hustrun Ingeborg.

I Fellingsbro ( T ) husförhörslängd AI:8 sidan 65 ( Arkiv Digital ) hittar man honom i Nederby. Inhyses Nils[b] Rulle[/b], hustrun. AI:7 sidan 73 Inhyses Nils Ersson, hustrun. AI:6 sidan 50 Inhyses Nils Ersson, hustrun Ingeborg.
Eva Johansson den tisdag, 07 juni 2022 08:47

Lars: Tack så jättemycket! Vad fint att jag fick hjälp med detta! Jag ska titta på det direkt. Toppen!

Lars: Tack så jättemycket! Vad fint att jag fick hjälp med detta! Jag ska titta på det direkt. Toppen!
Lars Åhnström den tisdag, 07 juni 2022 10:25

Hej Eva, jag borde kanske ha lagt till uppgifterna som jag hittade via myheritage.se att Gamla Rytt. Nils Ersson Rulle
i Nederby finns som avliden den 31 januari 1733 ( C:2 sidan 456 ) i Fellingsbro och jordfäst 4 februari, 64 år gammal.
Gift ca 1705 Även jag är trött på natten och tänker inte till så bra. Lycka till.

Hej Eva, jag borde kanske ha lagt till uppgifterna som jag hittade via myheritage.se att Gamla Rytt. Nils Ersson Rulle i Nederby finns som avliden den 31 januari 1733 ( C:2 sidan 456 ) i Fellingsbro och jordfäst 4 februari, 64 år gammal. Gift ca 1705 Även jag är trött på natten och tänker inte till så bra. Lycka till.
Eva Johansson den tisdag, 07 juni 2022 13:26

Lars: Återigen stort tack för detta! Jag hittade honom och hustrun i hfl som du skrivit om och såg att hon var änka i hfl 1736 så jag tänkte just böra läsa i dödboken.

Lars: Återigen stort tack för detta! Jag hittade honom och hustrun i hfl som du skrivit om och såg att hon var änka i hfl 1736 så jag tänkte just böra läsa i dödboken.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
1 juli 2022

Captcha bild