Kvinnor och män i arbete

I morgon är det 1 maj, arbetarnas egen högtidsdag. I vår tid verkar vi inte så ofta tala om arbetare eller om arbetarklass, både arbetet och samhället har förändrats.

Jag kommer från ett arbetarhem, min far var cementarbetare. I de tidigare generationerna är det torpare och bönder men min farfars far var fabriksarbetare. Han hette Johan Olausson och arbetade på Vargöns bruk i Västergötland.

Vargons pappersbruk Jarnvagsmuseet SvenWidell 1918 PD JvmKCAC14271

Pappersbruket i Vargön, bild från Järnvägsmuseet.

Så är det för väldigt många av er, det vet jag. Idag är vi många som räknar oss till medelklassen men som har arbetarbakgrund. Förr behövdes väldigt mycket mer folk på fabrikerna och bruken så under industrialiseringen var det många egendomslösa från landsbygden som sökte sig till städerna och de större samhällena för en anställning. I husförhörslängdernarna kallas de arbetare eller arbetskarlar. Ibland står det tegelbruksarbetare eller cigarrarbetare eller liknande. De som inte hade fast arbete utan tog jobb dag för dag kallades dagkarl eller dagsverkskarl, eller månadskarl som min farfar i Göteborg innan han blev torpare.

Det var inte bara männen som arbetade i industrin, kvinnorna fick också anställning på sågverken, textilfabrikerna och andra ställen. Industrialiseringen pågick under en lång tid, redan på 1700-talet fanns det fabriker som då kunde kallas manufakturer eller faktorier. Vill du veta hur det var då rekommenderar jag Per Anders Fogelströms bok "Vävarnas barn" om 1700-talets nästan livegna arbetare på textilindustrin i Stockholm.

Att kvinnor haft rösträtt i bara ett sekel har uppmärksammats en del nu när det gått hundra år. Vi kan läsa om många mäns förakt för de kvinnor som krävde sin medborgarrätt. Så var det också för männen.

Att arbetarklassen skulle hålla sig underdånig ingick i samhällsordningen. Lönerna kunde sänkas när vinsterna minskade och i en lång rad strejker visade arbetarna sitt missnöje. Men oftast till ingen nytta, tvärtom blev många svartlistade. Flera fackligt aktiva fick hjälp av sina kamrater att emigrera sedan de inte längre kunde få arbete i Sverige. Mellan 1870 och 1914 utbröt över 3 000 strejker, större och mindre.

Nya jobb kom och gamla jobb försvann. Yrkesbeteckningarna ändrades inte lika mycket som arbetets innehåll. Smeder fanns förr och fanns på industrierna men givetvis var det skillnad på att smida en plog i gårdssmedjan och att göra delar till de nya loken på en mekanisk verkstad. Bysmeder övergick också till att bli reparatörer på mindre verkstäder. Andra blev rörmokare, ett nytt yrke när moderna hus började byggas som en följd av industrialiseringen.

Sömmerskor arbetade på fabrik, de sydde plagg efter plagg, alla likadana, på konfektionsfabrikerna. Spinnare och vävare arbetade i textilfabrikerna. Inom metallindustrin arbetade svarvare och svetsare. Före industrialiseringen fanns inga elektriker.

Arbetarnas och arbetarrörelsens historia är väldokumenterad och den är omskriven i litteraturen, av Moa Martinson, Ivar Lo-Johansson, Per Anders Fogelström , Eyvind Johnson med flera arbetarförfattare. Läs och begrunda!

 Nedanstående bilder kommer från boken "Arbetets söner" från 1906, som finns på Projekt Runeberg.

Liljedalsskogen

korsettfabrik

Halda

Rorstrand

Standard

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ett blogginlägg om källor och information
Jag borde ha frågat
 

Kommentarer 5

Stefan Simander den lördag, 30 april 2022 05:23

Så levande med dessa fotografier!

Så levande med dessa fotografier! :)
Eva Johansson den lördag, 30 april 2022 09:10

Stefan: Ja, visst är det.

Stefan: Ja, visst är det.
Carin Olofsson den lördag, 30 april 2022 09:27

Roligt att se en bild från Arnbergs korsettfabrik i min födelsestad Höganäs. Fabriken fanns kvar till 1970-talet. Minns så väl när de skulle stänga och de reade ut sina varor. Det fanns inte bara korsetter utan även trosor, behåar och annat. Har för mig att jag köpte en behå då.

Roligt att se en bild från Arnbergs korsettfabrik i min födelsestad Höganäs. Fabriken fanns kvar till 1970-talet. Minns så väl när de skulle stänga och de reade ut sina varor. Det fanns inte bara korsetter utan även trosor, behåar och annat. Har för mig att jag köpte en behå då. :)
Eva Johansson den lördag, 30 april 2022 09:30

Carin: Fabriken fanns alltså kvar in i vår tid. Ja, det är säkert många som både arbetat där och handlat det som producerades där.

Carin: Fabriken fanns alltså kvar in i vår tid. Ja, det är säkert många som både arbetat där och handlat det som producerades där.
Carin Olofsson den lördag, 30 april 2022 09:35

Ja, men tyvärr är den numera riven. Det var nog Höganäs största arbetsplats för kvinnor. Männen arbetade på Höganäsbolaget.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arnbergs_korsettfabrik_H%C3%B6gan%C3%A4s

Ja, men tyvärr är den numera riven. Det var nog Höganäs största arbetsplats för kvinnor. Männen arbetade på Höganäsbolaget. [url=https://sv.wikipedia.org/wiki/Arnbergs_korsettfabrik_H%C3%B6gan%C3%A4s][/url]
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 Maj 2022

Captcha bild