Ett blogginlägg om källor och information

Jag har fått önskemål om att skriva ett inlägg och berätta lite grand om vilka källor jag använder till mina blogginlägg. Jag gör ett försök här. Tidningsnotiser, byaböcker, övrig lokalhistorisk litteratur och muntliga uppgifter från släktingar är framför allt de källor jag använder mig av, förutom kyrkböcker så klart. Svenskt porträttarkiv (portrattarkiv.se) innehåller också mycket användbar information liksom protokoll både från föreningar och kommun. Dessa har jag använt mig av när jag har bloggat om vissa individer. 

Johan Granlund 60 år SkelleftebladetTidningsnotis om Johan Granlund i Önnesmark, Lövånger som fyllde 60 år 1948. Från tidningen Skelleftebladet.

Förr var det vanligt att när någon fyllde år, att en text ofta skrevs om jubilaren. Texten skickades in till lokaltidningen. Ett exempel är denna tidningsnotis om Johan Granlund (se urklippet till vänster). Detta är en gångbar källa till ett blogginlägg.

Böcker om byar eller orter finns ju från alla delar av landet men20220501 211939Boken om min hemby Holmsvattnet var jag med och skrev. Den gavs ut 2015. Så här kan en byabok se ut. Eget foto av bokens framsida. kanske är det vanligast i Västerbotten och i norra delarna av länet. Här har genom åren cirka 100 olika byaböcke givits ut om jag inte är felinformerad. Lokalbefolkningen har dokumenterat sin by eller sin trakts historia i en bok. Sådana böcker kan vara en guldgruva för släktforskare. De kan innehålla mycket värdefull och intressant information om ens släktingar. Ett tips från mig är att kolla upp om det finns någon bok skriven om den plats där era anor har bott. Byaböcker finns ofta att låna på bibliotek. 

Genom åren har jag intervjuat flera släktingar och antecknat, ibland spelat in, vad de har berättat. Deras uppgifter har jag också använt som källa i mina blogginlägg. Anekdoter om personer, fakta eller andra upplysningar man kan få av släktingar, kan man inte alltid hitta någon annanstans. Därför kan deras berättelser vara ovärdeliga för en släktforskare. Passa på att intervjua era anhöriga innan det är för sent. Även om inte ni har någon mor- eller farförälder i livet kan exempelvis deras eventuella syskon eller kusiner vara värda att ta kontakt med. De kan ha intressanta saker att berätta om släkten, det vet jag av egen erfarenhet. 

Det var några exempel på de källor jag använder mig av till mina blogginlägg. Säkert har jag glömt någon källa men de huvudsakliga har jag nämnt. Hoppas att ni läsare har fått lite inspiration att själva börja skriva om era släktingar i någon form. Det tycker jag att ni ska göra. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ett konstnärligt budskap...
Kvinnor och män i arbete
 

Kommentarer 6

Stefan Simander den måndag, 02 Maj 2022 05:26

Intressant! Bra jobbat!

Intressant! Bra jobbat! :)
Anton Rosendahl den måndag, 02 Maj 2022 22:30

Tack!

Matz Bergmark den måndag, 02 Maj 2022 09:52

Är med i ssfske för att läsa notiser från norra västerbotten, vet du om det finns nåt liknande för södra västerbotten ?

Är med i ssfske för att läsa notiser från norra västerbotten, vet du om det finns nåt liknande för södra västerbotten ?
Anton Rosendahl den måndag, 02 Maj 2022 22:30

Jag är också med i ssfske familjenotiser. Jag känner inte till att det finns något liknande för södra Västerbotten. Det skulle nog uppskattas av många. Kanske något för släktforskarföreningen Södra VB släktforskare att ta tag i.

Jag är också med i ssfske familjenotiser. Jag känner inte till att det finns något liknande för södra Västerbotten. Det skulle nog uppskattas av många. Kanske något för släktforskarföreningen Södra VB släktforskare att ta tag i.
Ann-Christin Magnusson den tisdag, 03 Maj 2022 09:22

Hej Anton!
Jättebra att du skriver om hur du hittar och bekräftar dina uppgifter. Jag hoppas att det kan inspirera fler till att skriva ner sina fynd och minnen. Vare sig man gör det på papper eller i en dator och sprider det. Då har man en bra grund den dagen man kommer på att "jag ska ju också skriva om mina släktingar" eller börja forska om byborna i sin eller någon annans hemby.

Hej Anton! Jättebra att du skriver om hur du hittar och bekräftar dina uppgifter. Jag hoppas att det kan inspirera fler till att skriva ner sina fynd och minnen. Vare sig man gör det på papper eller i en dator och sprider det. Då har man en bra grund den dagen man kommer på att "jag ska ju också skriva om mina släktingar" eller börja forska om byborna i sin eller någon annans hemby.
Anton Rosendahl den tisdag, 03 Maj 2022 22:57

Jag hoppas också att det kan inspirera andra att skriva om sin släkt.

Jag hoppas också att det kan inspirera andra att skriva om sin släkt.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 Maj 2022

Captcha bild