Frans och Ebba Widmark

Familjen Frans WidmarkFrans och Ebba Widmark med familj. Okänd fotograf. Privat bildsamling.Frans Oskar Widmark föddes 20 november 1877 i Tarsmyran inom Skellefteå socken som son till Johan Olofsson Widmark, härstammande från nämnda by och hans hustru Maja Lena Andersdotter Bjurman, barnfödd i Drängsmark men uppvuxen i Bodan, Ersmark samt Bjurån i Skellefteå socken. Frans hade fem bröder.

Som 15-åring sysslade Frans med timmerhuggning och flottningsarbete. Från och med år 1901 arbetade han som rallare vid den under uppbyggnad varande Riksgränsbanan. Fem år senare erhöll han anställning vid SJ:s maskinavdelning på stationen Riksgränsen. I samband med detta flyttade han till Kiruna. Där gifte han sig 1908 med min mormors mors tremänning Ebba Maria Stenberg f. 1888-09-25 i Bjurström, Skellefteå socken, dotter till skomakare Per Stenberg, bördig från "Rajmirbränne", Skellefteå socken och hans maka Sara Magdalena Andersdotter, härstammande från Djupträsk, Jörn. Ebba hade sex syskon. Inom loppet av två år föddes två pojkar i deras hem. 1913 flyttade familjen till Norrböle, Skellefteå. Där utökades barnaskaran med en dotter och en son. 1916 bosatte sig Frans och Ebba med sina barn på Åsgatan 26 i Skellefteå. Efter flytten tillbaka till Skellefteå var Frans fortsatt anställd vid SJ. Familjen kompletterades med tiden och bestod sammanlagt av tio barn.

Frans var ideellt och religiöst intresserad. I Skellefteås föreläsningsförening och blåbandsförening var han en aktiv medlem. Dessutom arbetade han idogt inom stadens lokalsjukkassa. Som person var Frans sympatisk och försynt. Han hade skaffat sig en stor skara vänner. En stor sorg för honom och hustrun Ebba var när dottern Judit avled 1932 i sviterna av tuberkulos, blott 16 år. Sjäv somnade Frans in i sitt hem 30 maj 1939.

Ebbas stora intresse var barnen och deras studier. Med en exceptionellt vänlig försorg följde hon dem alla på de skilda levnadsbanor de valde. Hon var gladlynt och hjärtegod till hela sin personlighet, begåvad med ett utmärkt intellekt, vilket alla barnen ärvde. Fru Widmarks andra stora intresse var Svenska kyrkan och missionsverksamheten. Det måste ha glatt henne särskilt, att äldste sonen valde att bli en kyrkans tjänare.

Under sin sista levnadstid led Ebba av svagt hjärta och högt blodtryck. Hon rörde sig med viss möda, men det vänliga leendet lyste mot varje känd Skelleftebo hon mötte under sin vandring. Strax före sin bortgång togs hon in på Bureå sjukstuga där lunginflammation satte punkt för ett liv nära den Herre hon högt älskade och väl tjänade. Hon somnade in 25 oktober 1954. Närmast sörjande var de nio barnen, bland andra Göran Widmark tidigare tjänstgörande präst i Nilivaara, Harads och Pajala, senare sekreterare vid SKM, Germund Widmark, kamrer, gift med Laila Immonen, Gusten Widmark, arkivarie och ortnamnsforskare vid Uppsala universitet, gift med textilkonstnär Birgit "Bibbi" Lindgren, Sverker Widmark, tingsnotarie, gift med reklamtecknare Gabriella Hellström, Gunnel Widmark, folkskollärare, gift med chaufför Tore Enmark, Mait Widmark, socionom, gift med laborator Arvid Nilsson, Gunvor Widmark, handelsbiträde, gift med direktör Carl-Gustav Sandström.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Ett par brev
Bevarade gamla byar
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - nira shalom den onsdag, 17 Maj 2023 07:25

Hej, jag heter Nira Shalom och jag vill dela med mig av de goda nyheterna om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek till världen. Jag var förkrossad när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden. Men en vän presenterade mig för Baba Wale da Wiseman, den store budbäraren. Jag berättade om mitt problem för Baba Wale och förklarade hur min ex-kärlek lämnade mig och hur jag behövde ett jobb i ett stort företag. Han försäkrade mig att jag hade kommit till rätt ställe, där jag skulle få min hjärtefråga utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag skulle göra, och efter att ha följt hans instruktioner ringde min kärlek mig inom de kommande 2 dagarna och bad om ursäkt för att ha lämnat mig tidigare. En vecka senare kallade mitt önskade företag mig på intervju för tjänsten som arbetsledare.
Jag är stolt över att få dela med mig till världen hur Baba Wale hjälpte mig att uppfylla mitt hjärtas önskan. Baba Wale är specialist på alla typer av trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälp, vänligen kontakta Baba Wale på babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +19286009532 Tack mig senare!

Hej, jag heter Nira Shalom och jag vill dela med mig av de goda nyheterna om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek till världen. Jag var förkrossad när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden. Men en vän presenterade mig för Baba Wale da Wiseman, den store budbäraren. Jag berättade om mitt problem för Baba Wale och förklarade hur min ex-kärlek lämnade mig och hur jag behövde ett jobb i ett stort företag. Han försäkrade mig att jag hade kommit till rätt ställe, där jag skulle få min hjärtefråga utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag skulle göra, och efter att ha följt hans instruktioner ringde min kärlek mig inom de kommande 2 dagarna och bad om ursäkt för att ha lämnat mig tidigare. En vecka senare kallade mitt önskade företag mig på intervju för tjänsten som arbetsledare. Jag är stolt över att få dela med mig till världen hur Baba Wale hjälpte mig att uppfylla mitt hjärtas önskan. Baba Wale är specialist på alla typer av trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälp, vänligen kontakta Baba Wale på babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +19286009532 Tack mig senare!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 februari 2024

Captcha bild