Bevarade gamla byar

Sommaren har kommit, åtminstone om vi bara tittar på hur vädret är just nu. Då kommer också tanken på utflykter. Här får du tips på två utflyktsmål där du kan se hur dina gamla släktingar levde på 1800-talet.
Ett ligger på västkusten, där jag är född och uppväxt. Ett ligger på ostkusten, där jag bott större delen av mitt vuxna liv. Båda är oskiftade byar som bevarats så som byar såg ut före laga skiftet.
Har du tips på andra liknande utflyktsmål så skriv gärna om det i en kommentar här. Jag hoppas ni kommer med många tips.

Äskhults by
Byn ligger i norra Halland i Förlanda socken i Kungsbacka kommun. Den har fyra gårdar i en byklunga och är byggnadsminne sedan 1981, numera kulturreservat.
Läs mer om byn.
Se en film från Äskults by.

Askhults by MattiasBlomgren

Äskhults by. Foto Mattias Blomgren. Bildkälla: Wikipedia.

Stensjö by
Byn ligger norr om Oskarshamn och är kulturreservat sedan 2020. Kungliga Vitterhetsakademien äger byn och brukar den på gammalt vis. Bebyggelsen är bevarad med husen samlade i bykärnan.
Läs mer om byn.
Se en film från Stensjö by.

Stensjo1

Stensjö by. Eget foto.

Stensjö by besökte jag för några år sedan och det var verkligen en upplevelse att gå där och förstå hur man en gång levt tätt ihop i en by med gårdarna samlade. Större delen av mina gamla släktingar var bönder i Halland och före laga skiftet såg deras omgivning ut ungefär så här, förstår jag. Inte som de ensamgårdar vi är vana vid idag.
I mina släktböcker har jag använt mig av foton från Äskhult och Stensjö, för att visa hur det kan ha sett ut på de gårdar som fanns i min släkt på 1800-talet.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Frans och Ebba Widmark
Många små lappar
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
5 juni 2023

Captcha bild