Rötterbloggen
Rötterbloggen

Född på julen

Att blogga i julhelgen betyder väl att jag måste nämna julen? Vi är ju mitt uppe i den när detta inlägg publiceras. Så jag ska berätta om en av mina många släktingar, en kvinna som föddes annandag jul den 26 december 1822. Det är alltså precis 199 år sedan nu. Hon hette Anna Katarina Petersdotter och var min farfars farmor.

Faktum är att hennes make Olaus Larsson nästan är född på julen också. Han föddes den 27 december 1821, dagen efter annandagen. Alltså för precis 200 år sedan nu på måndag.

Båda två var födda i Gärdhems socken i Västergötland och Olaus är från samma släktgren som jag bloggade om för två veckor sedan. De gifte sig 1845 och fick sedan nio barn. Av dem var min farfars far Johan äldst. Fyra av barnen dog som små. En av döttrarna hette Anna Beata och det är hennes efterlevande som identifierat Anna och Olaus på fotografiet. På baksidan står deras namn och födelsedatum och det är jag tacksam för idag, för annars kanske jag inte hade fått veta hur min farfars farföräldrar såg ut. Fotografiet kommer från en senare efterlevande, släktforskaren Neta Hedberg, och jag såg fotografiet allra första gången för fyra år sedan. Tack!

jul

Till vänster: Fotografiet på Anna Katarina Petersdotter och Olaus Larsson. Till höger: Platsen för Baggårdstorp i Gärdhems socken, ett av torpen de bodde på. Vi letade upp platsen på hösten 2019, min ene bror står och tittar på resterna av ett gammalt torp i bakgrunden. I förgrunden finns lämningar efter en byggnad, kanske en äldre torpbyggnad. Eget foto.

Om deras liv vet jag inte så mycket. De var torpare, flyttade flera gånger och dog fattiga. Kanske var det dottern Anna Beata, som gift sig med en köpman i Göteborg, som ordnade med fotograferingen. Jag är glad att fotografiet finns och att det har bevarats. De är fyra generationer från mig, det är inte så långt. Vad har jag fått från dem? Det har jag ingen aning om. Kanske något karaktärsdrag? Annas näsa?

Före pandemin, hösten 2019, hittade vi (mina bröder och jag) resterna efter ett av torpen där de bott. Strax därefter kunde min ene bror lokalisera platsen för ett annat torp de haft.

Olaus Larssons farmors föräldrar hette Brita Olofsdotter och Jon Algotsson och bodde också i Gärdhems socken. Större delen av min farfars släkt kommer därifrån. Brita och Jon hade också en bemärkelsedag på julen, de gifte sig på annandag jul 1757. Förmodligen var det inget man firade på den tiden, och att gifta sig mellan jul och nyår var ganska vanligt förr. Idag har vi nog oftast annat för oss.

 

Petrus och Signe Viklund
Perspektiv
 

Kommentarer 2

Neta Hedberg den lördag, 25 december 2021 14:23

Tack Eva! Vad fint det är att läsa om våra släktingar och det du forskat om dem. Jag är min morfar evigt tacksam, det var han som skrev bak på kortet att det föreställde hans pappas farmor och farfar, vad de hette och när de var födda. Eftersom min morfar hade kortet så kanske det var som du skriver, att det var Anna Beata, morfars farmor, som ordnade med fotograferingen. Anna Beatas man kom flyttande från Jörlanda. Först var han fabriksarbetare men år 1881 blev registrerad som handelsidkare och blev tobakshandlare i Göteborg. Senare blev även Anna Beata registrerad som handelsidkare, hon drev en cigarr- och kortvaruhandel under namn "firma Anna Guttormsson". Den låg på hörnet Allmänna Vägen och Kaptensgatan i Majorna Göteborg. En riktigt God Fortsättning till dig och de dina Eva.

Tack Eva! Vad fint det är att läsa om våra släktingar och det du forskat om dem. Jag är min morfar evigt tacksam, det var han som skrev bak på kortet att det föreställde hans pappas farmor och farfar, vad de hette och när de var födda. Eftersom min morfar hade kortet så kanske det var som du skriver, att det var Anna Beata, morfars farmor, som ordnade med fotograferingen. Anna Beatas man kom flyttande från Jörlanda. Först var han fabriksarbetare men år 1881 blev registrerad som handelsidkare och blev tobakshandlare i Göteborg. Senare blev även Anna Beata registrerad som handelsidkare, hon drev en cigarr- och kortvaruhandel under namn "firma Anna Guttormsson". Den låg på hörnet Allmänna Vägen och Kaptensgatan i Majorna Göteborg. En riktigt God Fortsättning till dig och de dina Eva.
Eva Johansson den söndag, 26 december 2021 22:00

Neta: Ja, vi kan verkligen vara glad för att han var så noggrann, din morfar. Att Anna Beata blev handelsidkare hade jag inte lagt på minnet. Intressant. Tack detsamma, Neta!

Neta: Ja, vi kan verkligen vara glad för att han var så noggrann, din morfar. Att Anna Beata blev handelsidkare hade jag inte lagt på minnet. Intressant. Tack detsamma, Neta!
Redan registrerad? Logga in här
Guest
19 januari 2022
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/