Perspektiv


Julen är här, och snart också nyår, och då finns det kanske lite tid över att fundera på lite annat än det dagliga slitet. Att sätta sig ner och spendera några minuter på helt oviktiga saker och kanske låta fantasin få spela fritt.  Som släktforskare finns det många uppslag och nog kan tankarna få sväva iväg.  Och åtminstone jag drömmer ibland om en sådan där tidsmaskin som det berättades om när jag var ung- Att få resa i tiden och få se hur det var förr.

Vissa nyheter gör att mina funderingar får lite andra perspektiv, det är inte bara det som hänt de senaste hundratals åren som blir intressant. Hur ska vi förhålla oss till det som har lite längre tidsrymd, där det inte finns någon egentlig dokumentation men där vi kan spår av något riktigt gammalt. Läste just om embryo, som hittats i Kina. Det sägs att det är runt 70 miljoner år gammalt, men att det går att se alla detaljer och att det ser precis ut som våra dags fåglar. Finns det alltså en koppling mellan en flygande dinosaurie och skatan utanför mitt fönster. Tänk om man kunde ta DNA-test på embryot och fågeln för att se om det finns likheter,

70 miljoner år, det blir ganska många varv som jorden snurrat på den tiden, med solen på samma ställe och med en himmel som ser nästan likadan ut som idag. Undrar hur det skulle kännas att ta sig till den tiden, fast det vill till att det finns precision i maskinen som ska ta mig tillbaka. Jag vet inte riktigt hur man kan räkna ut mycket fel en sån där maskin kan ha, men blir det 0,08% för kort tid från embryobesöket och häråt, då lär jag kunna hamna i Karin Bojs bok, som den första ut ur Afrika, eftersom jag då hamnar 54 000 år för tidigt på min återresa.

Det är långt tillbaka men ändå bara en litet, liten del av den tid jorden funnits. Tänk om jag då har med några testkit och kan svabba några av de jag möter, då kanske vi får nya kunskaper om människans genetiska utveckling.   Detta naturligtvis beroende på att tidsmaskinen fortfarande fungerar och kan ta mig tillbaka till nuet, med de små provrören i behåll. Får kanske fuska lite och strunta i att ange födelsetid på den blankett som ska fyllas i, vet inte om systemet klarar av negativa siffror.

Men när jag förhoppningsvis kommer åter till rätt tid, så finns det, förutom mina medhavda tester en utmaning till.  Dinosaurier och de första ut ur Afrika må vara intressanta, men nu i dagarna är det ännu mer intressant att topsa tomten så att vi kan börja spåra hans, eller är det en hon under masken, ursprung. Vem vet vilka träffar ett sådant test kan ge.

Foto tillhörande författaren

Jag gjorde ett försök tidigare att testa tomten och just den här vet jag faktiskt vilka haplogrupper han har på sina fars och morslinjer. Den linje som finns inom mitokondrien är H10eoch på Y-sidan är det I-Y43677, som ligger en bra bit ner under I-L22.  Det kanske finns liknande uppgifter om andra tomtar än just denna, så att vi kan jämföra våra resultat?

        Med detta vill jag önska er alla en riktigt trevlig Helg, som blir så bra som ni hoppas!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Född på julen
Julpotpurri
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild