Emma Lindqvist

Emma StenmarkEmma Lindqvist gift Stenmark. Fotograf: Elof Olofsson. Privat bildsamling. Emma Fredrika Persdotter Lindqvist föddes 10 september 1845 i Åbyn, Burträsk som dotter till inhysemannen Per Olofsson från Nysätra socken och hans hustru Eva Fredrika Fredriksdotter. Familjen, som bestod av föräldrarna samt 13 barn, var mycket fattig. Redan som 13-åring fick Emma ge sig ut och tjäna för sitt uppehälle. Hon vallade kor och var till en början borta för maten, vilket var brukligt på den tiden. Så småningom skulle dock arbetsuppgifterna förändras så att det blev vanligt hushållsarbete för henne, enligt dåtidens sed. När hon blev "vuxen" fick hon den gängse lönen för året, 20 kr, vilket ju var mycket pengar på den tiden. 

Tidningen Skelleftebladet intervjuade Emma i samband med att hon skulle fylla 90 år. I intervjun finns bland annat följande att läsa om henne: 

"Hon fick frågan om hur en flicka skulle klä sig för den summan?

-Vi klarade oss utmärkt med detta. Nog var det lite förstås men vi hade inte större fordringar, sa hon själv och log förnöjsamt.

Få 90-åringar fanns det med välbehållna kropps- och själskrafter som hon hade. Att ha både synen och hörseln i behåll vid så hög ålder var inte alla förunnat. 90 år gammal var hon fortfarande pigg. Hon promenerade omkring på hemmet och spred värme i sin omgivning."

Lite mer information om hennes liv:

Som 19-åring fick Emma tjänst som piga i Lidfors, Burträsk hos nybyggaren Anders Eriksson med familj. 20 år gammal arbetade hon som piga i Granträsk, Burträsk hos bonden Anders Gustaf Lindberg och hans familj i ett års tid. Därefter flyttade hon till Risliden, Norsjö och bonden Nils Fällman. Hon tjänstgjorde som piga hos olika familjer där i sju års tid. 1873 flyttade hon hem till Burträsk socken igen och erhöll jobb som piga i Fiskberget hos en familj där. Året därpå var hon piga i Kalvträsk hos Per Salomonsson Söderström med familj. Någon gång mellan 1878-1880 tog hon sig namnet efternamnet Lindqvist. Under samma period arbetade hos i Åsen, Åsträsk. 1880 återvände hon till Kalvträsk som piga. 1881 tjänade hon åter som piga i Åsen, Åsträsk. 1882-1883 var hon piga i Villvattnet, Burträsk.

1889 gifte hon sig med änkemannen och bonden Per Gustaf Stenmark i Ljusträsk, Burträsk. Hon och Gustaf hade året innan fått en son tillsammans. Sonen levde dock endast i ett halvår innan han dog. Emma och Gustaf bodde med hans barn från första äktenskapet i Ljusträsk, därefter i Lidfors och senare i Åsen, Burträsk socken. Gustaf och Emmas äktenskap varade i drygt 40 år innan Gustaf avled 17 april 1930. I november samma år flyttade Emma till Bergsvedjan, Burträsk. 1932 erhöll hon plats på kommunalhemmet i Grannäs, Burträsk.

Där avled hon 1939-03-05, 93 år gammal av cancer. Vid sin bortgång var hon Burträsk kommuns äldsta invånare. Hon var en rar och trevlig kvinna, lugn och fridsam. Närmast sörjande vid hennes död var en styvdotter och en syster.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Döden, döden, döden
Glad Påsk!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild