Glad Påsk!

påsk2024B

En riktigt Glad Påsk önskar jag er allesammans!

Under de tio år jag bloggat här har jag nog i mina påskinlägg avhandlat det mesta som jag kan komma på som är relaterat till påsken. Men när jag igår lyssnade på radion kom jag att fundera över något som jag ska utveckla i denna veckas blogginlägg.

Idag finns det ju många som tar strid för att vi ska få behålla möjligheten att betala med kontanter i affärer och på andra ställen. Vi har ju numera en hel del kontantfria butiker.
I radioprogrammet sas att Konsum 1909 införde kontanthandel. Jag reagerade på det och tänkte först att kontanter har vi väl alltid handlat med. Och det har vi ju. Men förr i tiden behövde du inte ha pengar med dig till affären för att handla, i stället skrevs köpesumman upp i en bok och skulden betalades av en gång i veckan eller en gång i månaden.

Det där minns jag från min barndom när jag tänker efter. Vi hade lanthandel i den lilla by där jag växte upp och jag tror att mina föräldrar så sent som under tidigt 60-tal handlade på det här sättet.
Om jag minns rätt kallades det kontrabok, den bok där skulden skrevs upp.

Det var inte bara i lanthandeln detta system användes utan också hos specerihandlarna i städerna. Hos torghandlarna fick man nog betala kontant men hos charketuristen, på bageriet och i mjölkaffären gick det nog att handla på krita. I bouppteckningarna för stadsbor är det vanligt förekommande med skulder till olika handlare, ett tecken på att detta var vanligt även i städerna.

Så kontanhandel fullt ut, det är egentligen inte så gammalt. Visserligen skulle ju skulden betalas regelbundet och då var det kontanter som gällde, men inte vid varje inköp.

lanthandel 2M16 S 0084 35 29

Så här såg det ut i lanthandeln för hundra år sedan. Foto från lanthandeln i Aspenäs i Floby. Bildkälla: Falbygdens Museum.

Du som läser bouppteckningar har kanske, som jag, reagerat på att det så ofta står att kontanter inte finns i dödsboet. Guld och silver är inte så ovanligt, men kontanter. Det gäller ju även de mer välbärgade som kanske hade stora gårdar och även stora fordringar på andra sockenbor.
Hur löste man detta utan kontanter? Med reverser som löstes in med nya reverser?
I alla bouppteckningar står det ju också att fattigprocenten betalats. Begravningen kostade ju lite och bouppteckningsmännen skulle ha en slant. Fungerade det med betalning in natura, alltså en skäppa råg eller några alnar ylleväv? Jag vet inte.
Men jag är övertygad om att det finns kunniga bland er läsare som vet mer om sådana sedvänjor i äldre tider.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Emma Lindqvist
Varifrån kom jag
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den lördag, 30 mars 2024 11:22

Intressanta funderingar. Hittade just en sådan kontrabok när jag går igenom lådor efter pappa och hans föräldrar. Pappa fick faktiskt börja i reaskolan i Laholm ca 1932 och fick då handla skrivböcker m m på Lindgrens bokhandel, den kontraboken hittade jag. Och när mina föräldrar handlade livsmedel och hönsfoder hos Carl Henrikssons på 1960-talet, också i Laholm, har jag sett "fakturor" därifrån och någon avräkning från de ägg mamma lämnade. Får leta fram dem igen och se om det är ett slags kontraböcker. Köpte själv en kontrabok på loppis och använder den för att notera loppisköp.
Till saken hör att jag tillhör dem som tycker att det måste gå att betala med kontanter och inte enbart kort. Men för mindre summor är ju swish suveränt. Om man har en mobil - och ser att hantera den.
Glad påsk!
önskar
Ann-Christin

Intressanta funderingar. Hittade just en sådan kontrabok när jag går igenom lådor efter pappa och hans föräldrar. Pappa fick faktiskt börja i reaskolan i Laholm ca 1932 och fick då handla skrivböcker m m på Lindgrens bokhandel, den kontraboken hittade jag. Och när mina föräldrar handlade livsmedel och hönsfoder hos Carl Henrikssons på 1960-talet, också i Laholm, har jag sett "fakturor" därifrån och någon avräkning från de ägg mamma lämnade. Får leta fram dem igen och se om det är ett slags kontraböcker. Köpte själv en kontrabok på loppis och använder den för att notera loppisköp. Till saken hör att jag tillhör dem som tycker att det måste gå att betala med kontanter och inte enbart kort. Men för mindre summor är ju swish suveränt. Om man har en mobil - och ser att hantera den. Glad påsk! önskar Ann-Christin
Eva Johansson den söndag, 31 mars 2024 12:04

Ann-Christin: Jag funderade på kontraboken. Så vitt jag minns förvarades den hos handlaren men kanske fick kunden boken när den var avslutad, som ett slags kvitto på att alla skulder var betalda. Något minne av att ha sett någon sådan hos mina föräldrar har jag inte.
Idag är ju allt digitalt och våra kort hos olika butikskedjor kan tjäna som kontrabok, om det är kreditkort och inte betalkort.
Själv har jag inte engagerat mig i dagens fråga om kontanter. Jag har förståelse för att rånrisken av butiker minskar om det inte finns kontanter, samtidigt som det är lätt för oss som kunder att inte ha fullt grepp om pengarna längre när det är så lätt att "klicka" bort stora summor.

Ann-Christin: Jag funderade på kontraboken. Så vitt jag minns förvarades den hos handlaren men kanske fick kunden boken när den var avslutad, som ett slags kvitto på att alla skulder var betalda. Något minne av att ha sett någon sådan hos mina föräldrar har jag inte. Idag är ju allt digitalt och våra kort hos olika butikskedjor kan tjäna som kontrabok, om det är kreditkort och inte betalkort. Själv har jag inte engagerat mig i dagens fråga om kontanter. Jag har förståelse för att rånrisken av butiker minskar om det inte finns kontanter, samtidigt som det är lätt för oss som kunder att inte ha fullt grepp om pengarna längre när det är så lätt att "klicka" bort stora summor.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild