Varifrån kom jag

När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om jag går några hundra år tillbaka. Fast går jag ännu längre bak så finns en gren som för mer än 350 år sedan från det som idag är Finland. Det borde inte påverka tycker en del, men det syns när jag använder DNA i min släktforskning, då kommer det upp den ena finska träffen efter den andra. Och tittar jag på min morbrors lista, så syns det än mer, han fick mer av det arvet än vad minmamma gav mig.

Och visst är det intressant att det jag inte kunde läsa ut ur de källor jag hittat, det blev klart efter ett test. Sen fick jag lära mig att tolka uppgifterna från lång tid tillbaka, att svenskliknande namn kan vara påklistrade, de hette nog Mattila, Artikainen eller Lamplila fast det skrev inte prästen. Så med de nya kunskaperna så blev det till att försöka förstå vad de gjorde och var de bodde för att kunna utröna den finska delen. Så där var det bra med ett DNA-test, helt nya funderingar och faktiskt svar på några frågor. Fast jag har inte hittat kopplingar till den ryske sjökapten som det enligt familjetraditionen ska finnas på min mormors sida, han sägs ha tillfångatagits i Roslagen och sedan stannat och bildat familj. Men han kanske kommer. Undrar om det är en vanlig skröna i Roslagen om ryska sjökaptener.

Sen kan man undra hur rätt det är med Västergötland också, det kanske finns annat bakom de som jag hittat på min farfars sida.  Många är de grenar som finns runt Vara, i Skarstad, long och närliggande socknar men innan dess då, fanns det ett inflöde från andra delar, kanske till och med från andra länder.  Tänk att få hitta ett spår som leder ut i världen.  Tror inte att valloner är så aktuella, det har jag inte hört så mycket om. Men kanske det finns trådar som leder till främmande länder om jag fortsätter bakåt. Undrar om det inte är bortom min farfars farfar som det finns något. Han föddes som oäkta och mammans vittnesmål i Barne häradsrätt säger inte så mycket, han var okänd och det var mörkt står det, men tänk om hon egentligen menade att mannen var mörk. Och eftersom hon inte kände igen honom så kanske inte de pratades vid, så han kanske inte talade språket.

Urklipp från mitt testresultat på FTDNA, avseende Big Y
För att få ett svar så tittar jag på verktyget Discover, där uppgifterna hämtas från mitt Y-test, det som visar min raka pappalinje bakåt och där jag fått veta att min haplogrupp heter I-FT97164. På bilden syns hur mina förfäder ska ha vandrat för att så småningom hamna i Västergötland, är farfars farfar Lars Bengtsson föds 1786. Att han föds i Önum är bekant, och den platsen finns faktiskt markerad på kartan och vet man var Västergötland är så syns den. I närheten av den platsen finns en markering som säger haplogruppen I-L22 ska ha uppstått, det är en tidigare grupp på min linje. Men efter att den gruppen skapats så verkar det som ättlingarna flyttar sig söderut.

Det går att följa, om man tittar noggrant, att min linje rör sig söderut och runt år noll tar sig över Engelska kanalen och stannar där. Den röda pricken ska visa var min haplogrupp bildades, ungefär år 600.  Sedan måste de som bodde där kommit över till Sverige någon gång för att 1785 vara med när Lars blir till.  Visst är det spännande att fundera på om de kom över i samband med en vikingaresa, kanske som tillfångatagen slav. Eller kom den grenen senare, var det med de som byggde Göteborg, även om det sägs vara skottar. Eller finns det en annan förklaring, en engelsk legosoldat i någon här.

Spännande är det tycker jag, men tänk om de hittar nya arkeologiska fynd, som kanske kullkastar min engelska koppling, och gör att nya vägar hittas. Kanske finns det något fynd vid Husaby kyrka, där vi väntar på svar från en store ryttaren som begravdes på 1100/1200-talet och som testas just nu. Kanske det är en av mina förfäder, det vore ju riktigt kul, och ytterligare ett skäl att ta en tur till Västergötland 😊

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Glad Påsk!
Josef Holmgren
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - Kristian Sörbring den torsdag, 28 mars 2024 08:14

Spännande inlägg. Jag har också funderat på.mitt ursprung.

Spännande inlägg. Jag har också funderat på.mitt ursprung.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild