Josef Holmgren

006Josef Holmgren till höger. Fotograf: Georg Nilsson. Privat bildsamling.Josef Emanuel Holmgren kom till världen 27 februari 1910. Hans vagga stod i Klockträsk, Jörns socken. Han var näst äldst av fem syskon. Föräldrarna var Johan Oskar Holmgren, barnfödd i nämnda by och hans hustru Maria Teolinda Lindmark, bördig från Gråliden, Jörn.

Under uppväxten hjälpte Josef sin fader med jordbruket. Efter detta började han att intressera sig för vad som skulle bli hans kall i livet, malmletning. Han blev anställd vid Bolidens Gruvaktiebolag år 1929 och var snart en resande man som letade malm runt om i Sverige. Yrket som geolog och malmletare gav honom även möjligheten att vistas utomlands. 1938 vigdes han med Ida Sofia Köhler född 1909-03-06 i Gällivare. Hon var barn nummer tre av nio till Gustaf Valfrid Köhler, barnfödd i Gällivare och hans maka Brita Johanna Ståhlnacke från Jukkasjärvi. Sin fru Ida hittade Josef när han var i Gällivare och letade malm på 1930-talet. Det talades om att hon var av samesläkt. Josef och Ida blev föräldrar till en son. 1939 reste Josef till Finland och fick anställning vid ett prospekteringsföretag. Under denna tid studerade han geologi. I januari 1944 återvände han hem till Sverige och Klockträsk. Han byggde ett hus i byn till sig och sin familj. Ett hus som senare såldes till samlingshusföreningen i Klockträsk-Hedträsk.

1954 vistades Josef i Mocambique i sydöstra Afrika och senare under samma år på Grönland där han arbetade för Nordisk Mineselskab. Året därpå blev det en ny prospekteringsresa för honom till Afrika. Om den gode Josef kunde man nog säga att han fann sin melodi i sökandet efter jordens rika innandömen, malmen. Han älskade friluftsliv. Det var självklart till stor nytta för honom då yrket krävt att han ofta tvingats bo i ödemarker under ytterst fältmässiga förhållanden. Hans jaktintresse från tidig ålder var nog också ett plus, när han skulle freda sig från rovdjuren i Afrikas djungler. Flera är nog de stenblock Holmgren hittat och som säkert gett värdefulla uppslag för fortsatta undersökningar.

I slutet av 1950-talet flyttade Josef med sin familj till Boliden där de uppförde ett hus på Yttervägen 21. Hustrun Ida hjälpte honom att se till att hemmet alltid var gästfritt och trivsamt. Josef var som sagt berest, en erkänt duktig och intresserad arbetare. Omtyckt av chefer samt kollegor. Såsom människa var han en ovanligt trevlig karl. Alltid vänlig, sympatisk och tolerant. Tack vare dessa egenskaper hade han tillvunnit sig allmän uppskattning.

Josefs yrke gjorde att han och familjen fick överge Boliden för att flytta söderut. De kom till Hedemora på 1970-talet. Josef somnade in 24 februari 1993. Ida gick bort 9 juli 2001, då bosatt i Horred, Västra Götalands län.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Varifrån kom jag
Min stora släkt
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild