De fyras gäng...

svenskflagg_20240409-212403_1

Jag har tidigare skrivit om att jag genealogiskt sett är spridd över stora delar av Sverige. Det är faktiskt bara fyra landskap i landet som jag inte har någon som helst genealogisk koppling till. Har brukat tillägga 'inte än i alla fall'. 

Det har nu gått över trettio år sedan jag började släktforska - och de fyra landskapen, 'De fyras gäng' är fortfarande vita fläckar på min genealogiska karta! Det rör sig om Bohuslän, Öland, Gotland och Härjedalen. Nu menar jag inte att jag har raka genealogiska an-linjer i alla de övriga landskapen, men i alla fall brukar det finnas någon ingifts föräldrar eller något syskon som tillfälligvis bott i landskapen i fråga. Vilket i sin tur har lett till att jag åtminstone 'nosat' på kyrkböckerna i rätt många landskap. 

Det som slog mig nyss, var att jag har varit i alla de fyra landskapen. Däremot finns det flera landskap med genealogiska trådar där jag inte varit. Värmland är till exempel ett stort frågetecken för mig. Ja, jag har varit i Karlstad ett par gånger, men inte någon annanstans i landskapet. Ännu.  Småland är en tämligen okänd vit fläck på min karta. Jag har färdats igenom landskapet på väg till mitt kära Halland, men egentligen inte stannat till. Jo, förresten, Kalmar har jag besökt. En gång. 

Men i Härjedalen har jag varit på skidlov, i Bohuslän tillbringade vi några fantastiska dagar för ett par år sedan, Öland har jag cyklat på, och Gotland har jag semestrat flera gånger på. 

Men deras kyrkböcker är än så länge helt okända för mig. Egentligen borde man, i mån av tid och lust, nu när det finns gratis kyrkböcker att tillgå, göra lite 'stickprov' i okända orters kyrkoarkiv. Bekanta sig med prästernas handstilar, kolla hur husförhörslängden är uppbyggd, roa sig med lite namnstatistik i födelseböckerna... 

För vem vet, rätt som det är kanske någon släkttråd landar på någon helt ny plats! 

Bilden: enkel svensk flagga Foto: Pixabay

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Resor
Döden, döden, döden
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 april 2024

Captcha bild