Trädgårdsfunderingar

DSCN0619

Efter en ovanligt lång och envis vinter, har nu det tjocka vita snötäcket (åtminstone för tillfället) gett vika såpass att jag kunnat ta en promenad runt i trädgården. Plockat bort lite döda kvistar, och börjat fundera på vad jag vill göra med trädgården framåt våren. 

Då infinner sig som så ofta historiska funderingar. Hur var det med trädgårdsskötsel förr? Alltså inte vända jord i potatislandet och plocka frukt och bär för födans skull, utan mer dekorativt. Ja, att slott och herrgårdar hade trädgårdsmästare (varav två var mina förfäder) som klippte och skar i eleganta former är väl allom bekant, men hur var det med torp och gårdar? Upplät torpare och småbönder verkligen sina ofta högt skattade liar, yxor eller knivar till att beskära träd eller ansa buskar? 

På nätet läser jag mig till att folk i den grå forntiden bröt kvistar med löv från buskar och träd för att se till att husdjuren fick mat vintertid. Men något 'skönlir' var det nog inte tal om. Det här var före höbärgningens tid, och djuren måste ha mat, helt enkelt. När började vi 'vanliga' människor att så rabatter och hänga upp amplar?  

Svar: slutet av 1800-talet, tycks de webbsidor jag ögnat igenom vara rätt så överens om. Det var då torpare och småbönder skaffade sig rabatter med akleja och syrén, tålmodiga växter som i stort sett skötte sig själva.Sedan kom kolonilotterna, som ofta var vackert belägna, och där man kunde inspireras av sina grannars odlingar. Tätt därefter kom egnahemsrörelserna igång, och med eget hus, följde också egen trädgård. Visserligen mest tänkt för odling av nyttigheter, men även blomsterodlingen satte nu fart på allvar. 

Måtte resten av det vita täcket snart försvinna bort, så att vårblommorna får sin chans! 

Bilden: sakta, sakta, drar sig snön undan... Foto: författaren 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Nytt, för mig
Miriam Jonsson
 

Kommentarer 1

Ann-Christin Magnusson den onsdag, 28 februari 2024 16:54

Om du vill veta mer om gamla trädgårdar rekommerderar jag dig att studera André Strömqvists bok "Handbok för en gammal trädgård" och Ulla Beryrons "Blommor från mormors tid". Båda bör finnas att låna på närmsta bibliotek plus att det faktiskt finns en hel del litteratur i ämnet. Fråga på bibl eller närmsta trädgårdssällskap. Instresset har ökat för äldre trädgårdar i takt med att man renoverar äldre hus och vill ha stockrosor, fingerborgsblommor, pioner och andra blommor som funnits med ett tag.
Lycka till med trädgårdsarbetet när det blir så dags.
Ann-Christin

Om du vill veta mer om gamla trädgårdar rekommerderar jag dig att studera André Strömqvists bok "Handbok för en gammal trädgård" och Ulla Beryrons "Blommor från mormors tid". Båda bör finnas att låna på närmsta bibliotek plus att det faktiskt finns en hel del litteratur i ämnet. Fråga på bibl eller närmsta trädgårdssällskap. Instresset har ökat för äldre trädgårdar i takt med att man renoverar äldre hus och vill ha stockrosor, fingerborgsblommor, pioner och andra blommor som funnits med ett tag. Lycka till med trädgårdsarbetet när det blir så dags. Ann-Christin
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild