Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Från Tullbom till amb...

Bloggbild-amb

Jag har tidigare bloggat om min ana trädgårdsmästare Tullbom, som med sin familj tycks ha pendlat fram och tillbaka mellan Spånga och Täby i början av 1800-talet. 1825 gör man emellertid en djärv utbrytning och flyttar istället till Sigtuna. Men vanan trogen blir man inte kvar där heller, utan 1826 bär det av till den uppländska orten Ed.

I Sigtuna fanns det lyckligtvis någon sorts register som gjorde att jag raskt hittade familjen Tullbom på ’Ahludden’, men i Ed var jag inte lika tursam. Det är ingen jättestor ort, men inflyttningslängder saknas vid den här tiden, och drygt hundra sidor husförhörslängd blev det att plöja igenom.

Som så ofta, kommer man raskt in på helt andra vägar när man läser husförhörslängder. Jag noterade i förbifarten att egendomen Bisslinge i socknen ägts av Carl Abraham Bretzner, som jag skrivit om i en tidningsartikel om Stockholms första omnibuss (AnRopet 2017:4).

Men sedan var det något som fick mig att höja på ögonbrynen och läsa om flera gånger. På åtskilliga ställen i husförhörslängden 1822-1829, finns förkortningen ’Amb’ före namnet. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin sett den beteckningen förut.

Amb?

Uppslagsverket meddelar att ’amb’ är en dubbelträff i lotteri. Jag tvivlar starkt på att det är vad som avses i husförhörslängden, om inte Ed var en lokal spelhåla och invånarna där ovanligt tursamma av sig. Ambivalent? Ambitiös? Knappast något man skulle skriva om så många olika personer. Men vänta nu… De av dessa ’amb’ som jag sett, var barn, och förvånansvärt många av dem födda i Stockholm. Kan det vara ’ambarn’ som avses? Alla är antecknade som vaccinerade också. Födelseåren varierar, men alla verkar vara födda på 1820-talet. Var den lilla uppländska orten Ed en ort känd för sina ’ammor’ dit barnhuset i Stockholm skickade spädbarn? Så kan det vara. Kan. Jag är inte alls säker på att det stämmer.

Är det någon läsare som är ’hemma’ i Ed, Uppland och kan kasta ljus över det hela? Under tiden fortsätter jag att skumma husförhörslängden efter trädgårdsmästare Tullbom. Fast står det ’amb’ på honom också, spricker min teori…

Ja, nu tänkte jag ta lite sommarlov från bloggen. Ha en bra sommar, och tack för att ni läser min blogg. Vi hörs igen i augusti!

 

Bilden: En sida husförhörslängd från Ed, där tre stycken 'amb' kommer i följd... Foto: författaren 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vad säger den
Domstolsarkiv från Sunnerbo härad
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 juli 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
503 inlägg
Mats Ahlgren
315 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
243 inlägg
Anton Rosendahl
241 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser