Rötterbloggen
Rötterbloggen

Barnen som arbetade i gruvan

barnarbete

Den här bilden (från Västmanlands läns museum) hittade jag när jag sökte efter bilder från Kallmora gruva till en artikel för ett tag sedan. Ser ni pojkarna som sitter längst fram? De är bara barn men jag tror att de faktiskt kan ha arbetat i gruvan.

Kan det verkligen vara möjligt? En del av dem ser så små ut, 6-7 år kanske. Det verkar overkligt men barnarbete förbjöds inte i Sverige förrän på 1900-talet.

Barn skulle arbeta så snart de kunde. Så var det för bondbarnen och för torparbarnen och så småningom också för de stora skarorna arbetarbarn när industrialiseringen tog fart. Tid för lek, det var bara för överklassens barn.

Kvinnor och barn var ju billig arbetskraft och barn med flinka fingrar och pigga ögon ansågs särskilt lämpade för arbete i fabrikerna. En fabriksägare kunde tillskansa sig rätten att ha barn från ett barnhem som sin arbetskraft. För industrierna gällde att producera så billigt som möjligt för att få en så stor vinst som möjligt. Idén att barn skulle arbeta var allmänt förekommande, även i familjerna. Barnens lön behövdes som ett bidrag till familjens försörjning, för att få det att gå runt och få mat i magen.

Det här var långt innan tanken på alla människors lika värde uppstått, det förstår ni nog.

Historikern Lars Olsson skriver i "Från barnarbete till ungsomsarbetslöshet" (i boken "Den dolda historien", red Ronny Ambjörnsson och David Gaunt) att trots att, enligt 1846 års hantverks- och fabriksordning, barn sklulle vara 12 år för att arbeta så efterlevdes detta inte. Ingen kontrollerade det eller brydde sig ens om att försöka. Han konstaterar att på 1840- och 1850-talet var över hälften av arbetarna i tändsticksindustrierna barn. En vanlig arbetsdag arbetade de 12 timmar, alla dagar utom söndagar.

1852 förbjöds nattarbete för minderåriga. 1881 kom en ny förordning om barnarbete. Enligt den skulle man vara minst 12 år för att få arbeta i fabrik och ha gått ut skolan. Det efterlevdes inte överallt, t ex på glasbruken. Undantag gjordes också för järnbruk, gruvor, sågverk och brädgårdar. Som t ex Kallmora silvergruva. Först år 1900 förbjöds barnarbete under jord i gruvorna.

"Fabriksägarna utnyttjade de fattiga familjerna mot mycket låg betalning. Barnen fick arbeta i fabrikerna under den tid de var billiga och unga. När de blev äldre och ville ha mer betalt fick de sluta för att ersättas av andra barn." skriver Kathrine Berglund och Linda Lundgren i en uppsats från Luleå universitet.

Titta på andra fotografier från arbetsplatser i slutet av 1800-talet så kommer du att se en hel del barn. Räkna med att dina förfäder fick slita hårt redan som små.

Mer att läsa om barnarbete:

Släktband i P1

C-uppsats Örebro universitet

C-uppsats Luelå universitet

Om en bok av Lars Olsson

Uppsats vid Lunds universitet

Wikipedia

Hjalmar och Anna Furberg Stövernäs
Gravarna berättar
 

Kommentarer 6

Guest - anna börestam den lördag, 29 augusti 2020 06:47
En annan intressant bok som berör barn: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/178111/jag-var-barn-i-gulag/
Eva Johansson den lördag, 29 augusti 2020 22:27

Anna! Tack för din kommentar! Det var säkert liknande förhållanden i många andra länder också.

Anna! Tack för din kommentar! Det var säkert liknande förhållanden i många andra länder också.
Anna Scheutz den söndag, 30 augusti 2020 20:32

Det var inte bara barnen som arbetade vid gruvorna, många av kvinnorna arbetade ovanför gruvorna med sortering. Det antecknades aldrig i husförhören att barn och kvinnor också var vid gruvan men ofta kunde hela familjer arbeta på samma ställe. Jag har själv många anfäder/mödrar som arbetade i gruvorna i Västmanland i generationer.

Vi får inte glömma sotarpojkarna i Stockholm, det är ytterligare en grupp som utnyttjades en bra bit in på 1900-talet. Det finns en B-uppsats på historiska institutionen vid Stockholms universitet från i våras "Sotarnas pojkar de förlöjligade barnarbetarna". // Anna Scheutz

Det var inte bara barnen som arbetade vid gruvorna, många av kvinnorna arbetade ovanför gruvorna med sortering. Det antecknades aldrig i husförhören att barn och kvinnor också var vid gruvan men ofta kunde hela familjer arbeta på samma ställe. Jag har själv många anfäder/mödrar som arbetade i gruvorna i Västmanland i generationer. Vi får inte glömma sotarpojkarna i Stockholm, det är ytterligare en grupp som utnyttjades en bra bit in på 1900-talet. Det finns en B-uppsats på historiska institutionen vid Stockholms universitet från i våras "Sotarnas pojkar de förlöjligade barnarbetarna". // Anna Scheutz
Eva Johansson den måndag, 31 augusti 2020 10:15

Anna: Precis så är det. Vad kvinnor och barn arbetade med skrevs inte in i husförhörslängderna, bara mannen. Mycket av det arbete som skedde är därför osynligt för oss släktforskare.
Om kvinnors arbete i gruvor skrev jag ett blogginlägg för några år sedan: https://www.rotter.se/blog/entry/kvinnorna-i-gruvan
Tack för tips om uppsatsen! Jag ska googla på den.

Anna: Precis så är det. Vad kvinnor och barn arbetade med skrevs inte in i husförhörslängderna, bara mannen. Mycket av det arbete som skedde är därför osynligt för oss släktforskare. Om kvinnors arbete i gruvor skrev jag ett blogginlägg för några år sedan: [url=https://www.rotter.se/blog/entry/kvinnorna-i-gruvan]https://www.rotter.se/blog/entry/kvinnorna-i-gruvan[/url] Tack för tips om uppsatsen! Jag ska googla på den.
Anna Scheutz den måndag, 31 augusti 2020 11:59

Eva: Jag är inte säker på att du får upp den uppsatsen via googling ännu. Den är skriven av Johan Romin. Jag har skickat dig ett email via din hemsida.

Eva: Jag är inte säker på att du får upp den uppsatsen via googling ännu. Den är skriven av Johan Romin. Jag har skickat dig ett email via din hemsida.
Eva Johansson den måndag, 31 augusti 2020 13:55

Tack så mycket!

Tack så mycket!
Redan registrerad? Logga in här
Guest
29 september 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
305 inlägg
Ted Rosvall
248 inlägg
Mats Ahlgren
129 inlägg
Helena Nordbäck
123 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
72 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser