Rötterbloggen
Rötterbloggen

Maria Andersdotter - den vandrande pigan

DSCN0287

Jag har nämnt Maria Andersdotter i förbigående, i en av mina allra första bloggar. Men det berodde på att jag hittade en annan kvinna med samma namn, belagd med en lite udda marginalanteckning. Min Maria Andersdotters historia är inte särskilt ovanlig i släktforskarvärlden. Snarare rätt typisk. Men kanske just därför kan det vara bra att lyfta fram denna typiska kvinna ur historiens glömska.  

År 1815 står det bröllop i Upplands-Bro, i utkanten av Stockholms län (gränsen har flyttats fram och tillbaka flera gånger i historien). Brudgum är soldaten Gustaf Svala. Bruden är hans hushållerska Maria Andersdotter. 

I husförhörslängderna för Spånga soldattorp i Bro socken står  Maria Andersdotter som född i Spånga. Då det fanns både en gård och ett soldattorp i Bro socken med namnet Spånga, är det förstås nära till hands att tro att damen ifråga kom därifrån. Men hon måste vara född i mitten av 1780-talet, och det fanns helt enkelt inte någon Maria Andersdotter född i Bro församling vid den tiden! 

Som de flesta släktforskare vet, bör man då försöka med omkringliggande församlingar. Nej, hon fanns inte född där heller. I den allra första husförhörslängden för Bro där Maria överhuvudtaget finns med, står en något otydlig anteckning om att hon kommit från 'Lossa', alltså grannförsamlingen, som idag heter Låssa. I Låssa hittade jag verkligen Maria Andersdotter, fortfarande med noteringen att hon var född i Spånga. Men hade hon verkligen kommit från vad vi idag kallar för Spånga strax utanför Stockholm? Det blev en lång baklängesresa i husförhörslängderna, men till slut fick jag ihop följande lilla 'reselängd':

1786 14/1: Maria föds i Plaisiren, Spånga församling, som dotter till torparen Anders Jansson från Spånga, och hans hustru Catharina (Cajsa) Nilsdotter från Skylsta i Järfälla. Båda i Stockholms län. 

1788 flyttar familjen till Smedshagen i Spånga

1798 flyttar familjen till Oljeberget, men inte Maria. Hon flyttar istället till Skesta. Fortfarande i Spånga.

1799: Maria flyttar till Lunda i Spånga

1803 finns hon i Hjulsta, Spånga (möjligen flyttade hon dit redan 1802, men husförhörslängden för det året saknas)

1805 flyttar Maria tillbaka till Lunda.

1808 lämnar Maria Spånga församling och flyttar till Stockholms-Näs, numera Kungsängen.

1809 flyttar Maria till Låssa och slutligen

1812 flyttar hon till Bro för att bli hushållerska hos soldaten Svala, som hon sedermera gifter sig med. Paret fick sammanlagt fem barn, men bara två lever till vuxen ålder. Gustaf Svala dör 1827. Maria stannar kvar i Bro några år till, men sedan är det dags igen:

1831 flyttar Maria som änka till Ed. 

1837 15/1 dör Maria Andersdotter i bröstsjukdom, och begravs i Ed 23/1 samma år.

Och där slutar resan. Gustafs och Marias andra barn, Maria Christina Svala, föddes i Bro 1817, gifte sig i Ed 1840 och avled i Stockholm 1851. Hon var min mormors morfars mor. Men det är en helt annan historia!

Det jag tyckte var lite intressant när jag jagade min flyttande piga, var alla ortnamn i dåvarande Spånga församling. Plaisiren, Tumultet... och så plötsligt Hjulsta! Idag ser jag en tunnelbanestation framför mig, men då var det förmodligen ett torp eller en gård...

 

Bilden: Torpet Plaisiren, där Maria föddes, finns inte kvar idag. Däremot den här spannmålsladan som idag bär namnet Plaisiren. När bilden togs, var det ett konstgalleri, numera är det tydligen en konferensanläggning, läste jag på nätet...

Originalfoto: Dickie Lundbäck 2004. Omfoto idag: författaren.

Varför så svårt
Edvin och Sanna Forsell Klutmark
 

Kommentarer 3

Mats Ahlgren den onsdag, 07 oktober 2020 00:11

Henrik Henriksson, som skriver mycket om Hässelby har en egen sida om torpet Plaisiren, det finns både text och foto på http://www.hesselby.com/torpen/p.html

Henrik Henriksson, som skriver mycket om Hässelby har en egen sida om torpet Plaisiren, det finns både text och foto på http://www.hesselby.com/torpen/p.html
Karl Hedberg den onsdag, 07 oktober 2020 17:01

Hej Helena, så kul att du hittade Maria Andersdotters födelsedatum. Eftersom jag adopterade Ed för mitt NÅDDs projekt och registrerade alla döda inom Eds socken. Jag har följt henne i bakåt men kunde inte hitta hennes födelsedatum. Jag angav 1785 som hennes födelseår. Jag ska anmäla Anders Berg så han ska rätta det. Hon dog den 15:e januari inte 18:e som du skrev. Hälsningar, Ulf

Hej Helena, så kul att du hittade Maria Andersdotters födelsedatum. Eftersom jag adopterade Ed för mitt NÅDDs projekt och registrerade alla döda inom Eds socken. Jag har följt henne i bakåt men kunde inte hitta hennes födelsedatum. Jag angav 1785 som hennes födelseår. Jag ska anmäla Anders Berg så han ska rätta det. Hon dog den 15:e januari inte 18:e som du skrev. Hälsningar, Ulf
Helena Nordbäck den onsdag, 07 oktober 2020 22:47

Hej Karl Hedberg (Ulf??)
Ojojoj! Det var en ordentlig tavla av mig, jag ser hur det har gått till. Jag måtte ha puffat till bilden när jag skulle läsa av dödboken, för längre ner finns en person som hade dött 18/1 av lungsot och begravts den 22:a. Marias uppgifter var ju helt annorlunda, inte ens sjukdomen blev rätt! Men jag har ändrat i inlägget ovan nu, och ska dessutom se till att gå in i mina egna uppgifter och ändra!
Tack så mycket för rättelsen!
Mvh
Helena Nordbäck

Hej Karl Hedberg (Ulf??) Ojojoj! Det var en ordentlig tavla av mig, jag ser hur det har gått till. Jag måtte ha puffat till bilden när jag skulle läsa av dödboken, för längre ner finns en person som hade dött 18/1 av lungsot och begravts den 22:a. Marias uppgifter var ju helt annorlunda, inte ens sjukdomen blev rätt! Men jag har ändrat i inlägget ovan nu, och ska dessutom se till att gå in i mina egna uppgifter och ändra! Tack så mycket för rättelsen! Mvh Helena Nordbäck
Redan registrerad? Logga in här
Guest
20 april 2021
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
334 inlägg
Ted Rosvall
250 inlägg
Mats Ahlgren
158 inlägg
Helena Nordbäck
149 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
101 inlägg
Gästbloggare
29 inlägg

Annonser