Varför så svårt

Vid flera tillfällen har jag berört hur mycket nya verktyg som det kommer nuförtiden. Det görs register, det fotograferas allehanda olika dokument och böcker, det tas fram matchlistor via DNA och mycket, mycket mera.  Men vad hjälper det när min Anders Larsson inte dyker upp.

Det finns olika uppfattningar om hur lätt det är att leta släkt i Sverige jämfört med andra länder. En del tycker det är hur lätt som helst, här finns resultatet av en uppsjö av villiga prästers noteringar, om allt möjligt. Det finns mönstringsrullor så att soldater kan följas och alla ska finnas med i födsel, vigsel, död och flyttningsböcker.  I andra delar av världen finns det kanske inte lika mycket, på vissa platser finns ju ingenting nedskrivet, men kanske finns det muntliga berättelser.

så när jag sitter här med min farfars fars halvbror så skulle det väl inte vara så svårt, född 1821 också så det är ju ganska nyligen, åtminstone om man jämför med många andras letande. Visst finns han i födelseboken och några husförhörslängder, men plötsligt är han struken och den här gången måste prästen ha glömt bort något, för vart tar han vägen?  Finns han inom socknen men på andra sidor, eller finns inom pastoratet, där samma präst ibland förde fler böcker. Han tycks inte ha dött om jag läser dödboken rätt, fast läser jag rätt dödbok. Man kan ju aldrig vara säker, för det här är i den del av Västergötland där de små socknarna hänger ihop lite hur som helst. Född i en socken, men boken har sitt namn från en annan och det gäller, när man inte är riktigt van, att hälla tungan rätt i mun.

Önums gamla kyrka, se info i texten

Inte blir det bättre av att just den bok där Anders finns sträcker sig över 20 år och några säkra noteringar om nattvardsgång saknas, så när ströks Anders, det är den stora frågan. Så trots våra fina böcker så är det inte så lätt. Jag sitter och funderar på de berättelser jag hört i andra delar av världen, där berättelsen om släktingar verkar levande trots att det länge sedan och inga skriftliga källor finns. Släkter som hänger ihop och det berättas om den ena efter den andra kopplingen. När jag hör dessa berättelser så blir jag nästan avundsjuk, vilket bra minne de måste ha och vilka källor att ösa ur. Fast sen slår det mig, hur vet jag att det som berättas är som det var, har det kanske skett någon förändring genom tidens lopp, kanske var det inte alls som de berättar, hur ska jag kunna veta det.

En liten fortsättning på mina funderingar runt de muntliga historierna är att Urban Sikeborg beskrivit hur viktigt det var att kunna sin historia för 400 till 600 år sedan. Det var inte mycket som skrevs ner men ägande, arv och släktskap vid giftermål måste man hålla reda på i minst fyra generationer och hur många kan det idag, trots våra datorer och databaser.

Tillbaka till Anders, hur ska jag komma vidare?  Om han fick behålla rätt födelseuppgift, född 8 maj så finns han inte runt 1840 då Arkiv Digitals indexerade register börjar. Men hur många har inte fått sina uppgifter ändrade, kanske var det bara lite kvar av ljusstumpen när prästen skulle skriva av flyttningsattesten, om den nu fanns. Eller fick han datum som egentligen hörde till raden under när en ny husförhörslängd togs fram.  Jag hoppas att någon gång få svar, hoppet är det sista som överger människan sägs det ju. Som lite avkoppling så får jag leta av Anders systerdotters dotterdotter Ester Tedorson, född 1916 i Braddock, Pennsylvania, USA. Hon är ju trots allt min farfars fars halvsysters dotterdotters dotter.

Jag kan berätta att bilden visar Önums gamla kyrka, där kanske Anders döptes, även om födelseboken idag kallas Skarstads.  Den kyrkan revs 1865 och idag är det en ödekyrkogård, kanske finns han där trots mitt letande i dödboken. Övriga uppgifter är
Teckning av K. Kullander - Västergötlands museum. http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/7044  Önums gamla kyrka. Public Domain   File:Önums gamla kyrka - Kullander.jpg Skapades: Appr. 1860

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Med morsekod och nyckel
Maria Andersdotter - den vandrande pigan
 

Kommentarer 3

Ted Rosvall den torsdag, 08 oktober 2020 10:17

Sitter och stirrar på denna notis, hämtad från Källa: Önum AI:9 (1867-1881) Bild 30 / Sida 23

Där finns en ANDERS LARSSON *1821 7/5 i Björke med familj.

Ok - både Norra och Södra Björke ligger en bit bort, men namnet är 100% och födelsetiden så nära man kan komma. Har han kanske flyttat hem igen ifrån en drängplats i Björke och så har det blivit fel med födelseorten.

Bara en tanke ...

Sitter och stirrar på denna notis, hämtad från Källa: Önum AI:9 (1867-1881) Bild 30 / Sida 23 Där finns en ANDERS LARSSON *1821 7/5 i Björke med familj. Ok - både Norra och Södra Björke ligger en bit bort, men namnet är 100% och födelsetiden så nära man kan komma. Har han kanske flyttat hem igen ifrån en drängplats i Björke och så har det blivit fel med födelseorten. Bara en tanke ...
Mats Ahlgren den torsdag, 08 oktober 2020 11:15

Tanken är helt rätt, och jag jagar denne Anders. När han gifter sig i Önum anger han att föräldrarna ska vara Lars Andersson och Cajsa Svensdotter. Skarstad (R) C:6 (1850-1858) Bild 52 / sid 49
Min Anders var son till Lars Larsson och Ingeborg Carlsdotter, så det finns en viss diskrepans

Jag har inte hittat honom i de två Björkes böcker (än)

Söker mig bakåt på Anders från Björke för att se om han finns samtidigt som min Anders finns. Anders från Björke hittar jag 1845 (hittills) och min Anders har jag nu kommit fram till att han finns i Jung 1842, då han enligt hfl flyttar till Winköl och enligt utflyttningsboken flyttar till Skara. Så det gäller att täppa till de där tre åren :-)

Tanken är helt rätt, och jag jagar denne Anders. När han gifter sig i Önum anger han att föräldrarna ska vara Lars Andersson och Cajsa Svensdotter. Skarstad (R) C:6 (1850-1858) Bild 52 / sid 49 Min Anders var son till Lars Larsson och Ingeborg Carlsdotter, så det finns en viss diskrepans Jag har inte hittat honom i de två Björkes böcker (än) Söker mig bakåt på Anders från Björke för att se om han finns samtidigt som min Anders finns. Anders från Björke hittar jag 1845 (hittills) och min Anders har jag nu kommit fram till att han finns i Jung 1842, då han enligt hfl flyttar till Winköl och enligt utflyttningsboken flyttar till Skara. Så det gäller att täppa till de där tre åren :-)
Mats Ahlgren den torsdag, 08 oktober 2020 15:48

Tyvärr så var det inte Anders från Björke, som egentligen är född samma dag som min Anders, den 8 maj 1821 men i Hudene, sen blir hans födelsedatum den 7 maj och han får pastoratet som födelsesocken. Lite ledsen blir man när man hittar rätt svar som är fel ur min synpunkt :-)

Tyvärr så var det inte Anders från Björke, som egentligen är född samma dag som min Anders, den 8 maj 1821 men i Hudene, sen blir hans födelsedatum den 7 maj och han får pastoratet som födelsesocken. Lite ledsen blir man när man hittar rätt svar som är fel ur min synpunkt :-)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 Maj 2024

Captcha bild