Mammas släkt eller pappas släkt

För en tid sedan hade jag en diskussion om släktforskning med en bekant, en person som inte släktforskar. Jag frågade varifrån hennes släkt kommer och det visade sig att hon hade bra koll på sin pappas släkt men inte mammans. Den skulle komma från någonstans i Värmland. Eftersom jag hade min dator till hands visade en snabb sökning i Arkiv Digitals register att det stämde bra och vi hittade snart tre generationer därifrån.
En av mina släktforskarkunder hade bara dagarna innan konstaterat att han haft bättre kontakt med sin mammas släkt under uppväxten och därför vet mer om den, men inte mycket om pappas.

Så är det för mig också. När jag växte upp bodde vi på cykelavstånd till mina morföräldrar i Okome i Halland och där bodde också flera av min mammas syskon. Vi var ofta till Okome, mycket oftare än vi besökte mina farföräldrar utanför Varberg. Jag var nog bara 11-12 år när jag själv cyklade till mormor men till farmor och farfar skulle jag inte kunnat hitta, det var två och en halv mil dit. Inga avstånd idag, men då var det märkbart.

pappa familjen30tal

Min farmor och farfar Gerda och John Johansson med sina åtta barn någon gång i slutet av 1930-talet. Min pappa var yngst av sönerna men han hade två yngre systrar. Sedan förra året är alla döda. Fotografiet är repat lite precis där min pappa är.

Är det så här för dig också? Alltså att du känner den ena sidan av din släkt mycket bättre än den andra?

Att det var så här för mig bidrog till att jag började släktforska om min pappas släkt före min mammas. Jag visste inte lika mycket om pappas släkt. På min mammas sida hade jag till och med träffat hennes mormor, som dog det året jag fyllde åtta år. En annan bidragande orsak till min prioritering är också att mammas släkt var utforskad av andra före mig. Det finns tidigare släktträd, med namn, födelsedatum och platser. Men pappas släkt var helt okänd för mig, förutom att jag redan som barn sett ett foto på pappas farfar fast jag inte riktigt visste vem i släkten det var.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Johan och "Mina" Bexelius
Avkoppling
 

Kommentarer 3

Maria Timashans den lördag, 09 september 2023 14:48

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, min farfar hade avlidit 10 år innan jag föddes men farmor bodde kvar i deras hus på Dalarö och vi var där i stort sett varje helg och alltid på somrarna. Farmor dog när jag var 4 och ett halvt år, men jag har så många minnen av henne. Hon var fantastisk, tyvärr fick hon bara ett barnbarn. Min mamma hade fem helsyskon och sex halvsyskon, så gott som hela den släkten (utom en moster) bodde kvar i trakterna mellan Kalmar och Oskarshamn, vi hälsade på ibland men jag fick tidigt känslan av att jag bara var en i mängden av alla mormors barnbarn och barnbarns barn, förvånad att hon ens kom ihåg mitt namn... Så jag började forska på min pappas släkt innan jag gav mig på mammas sida.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, min farfar hade avlidit 10 år innan jag föddes men farmor bodde kvar i deras hus på Dalarö och vi var där i stort sett varje helg och alltid på somrarna. Farmor dog när jag var 4 och ett halvt år, men jag har så många minnen av henne. Hon var fantastisk, tyvärr fick hon bara ett barnbarn. Min mamma hade fem helsyskon och sex halvsyskon, så gott som hela den släkten (utom en moster) bodde kvar i trakterna mellan Kalmar och Oskarshamn, vi hälsade på ibland men jag fick tidigt känslan av att jag bara var en i mängden av alla mormors barnbarn och barnbarns barn, förvånad att hon ens kom ihåg mitt namn... Så jag började forska på min pappas släkt innan jag gav mig på mammas sida.
Eva Johansson den lördag, 09 september 2023 19:22

Maria: Ja, så olika kan det vara. Det kan vara mycket som påverkar hur man lär känna sin släkt under uppväxten.

Maria: Ja, så olika kan det vara. Det kan vara mycket som påverkar hur man lär känna sin släkt under uppväxten.
Stefan Simander den måndag, 11 september 2023 18:01

Så är det för mig också!

Så är det för mig också! :p
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
30 september 2023

Captcha bild