Rötterbloggen
Rötterbloggen

DNA-föreläsning med Peter Sjölund

Förra helgen var Peter Sjölund hos oss i Västervik och höll föreläsning om DNA-test. Har du varit på en sådan föreläsning så vet du hur entausiastisk han är och att han verkligen kan förmedla sina kunskaper till oss som inte vet lika mycket.

Omkring 70 personer kom till DNA-föreläsningen. Ungefär hälften, 36 personer, topsade sig och registrerade sina test hos FamilytreeDNA. "Det är Smålandsrekord, om vi inte räknar med topsningarna i Växjö" berättade Peter Sjölund när testen räknats. Så snart kan nog de som har rötter i nordöstra Småland räkna med nya träffar i sina matchningslistor. Dessutom visade handuppräckning att 20-25 i publiken redan tagit test.

Tack för din föreläsning, Peter!

1
Peter Sjölund in action!

2
Det gäller att göra rätt med testet.

3
Kön var lång för att registrera sitt test. 36 testade sig efter föreläsningen.

Själv gjorde jag mitt test 2014. Först mtDNA och ett år senare utökade jag till Family Finder. mtDNA-testet gav mig information om mitt ursprung och min haplogrupp på mödernet, som är H1b. Min äldsta ana på moderlinjen hette Ingeborg Andersdotter och föddes 1651, kanske i Ullareds socken. Där levde hon som vuxen och förde sina gener vidare till mig genom sin dotter Börta Nilsdotter som föddes 1683. Och så vidare. Mellan henne och mig är det nio generationer.

När jag först gjort FF-testet fick jag runt 800 träffar. Jättemånga, tyckte jag, och fattade inte hur jag skulle kunna reda ut alla dem. Och det kan man ju inte. Många har så lite gemensamt DNA med mig så vi kan vara släkt långt innan kyrkböckerna fanns. Men en del nära träffar har det också blivit, bl a några tremänningar och några USA-släktingar. En av tremänningarna har jag träffat. Nu är jag uppe i 2832 träffar men bara drygt tio är utredda och åtta är kopplade till mitt släktträd. För ett par nära träffar har det inte gått att fastslå något samband så jag tror att det är någon i våra släkter som hoppat över skaklarna för hundra år sedan eller mer.

Tre av mina fyra bröder har också tagit DNA-test och vi kan konstatera att vi är helsyskon. Vi har ganska lika träffar, men inte helt och det är väl som det ska vara. Mina bröder har haplogrupp IM-253, den vanligaste i Skandinavien har jag för mig.

Intressant är det och om jag hade tid skulle jag kunna ägna hela dagarna åt att studera mitt DNA-resultat. Men då skulle väl inget annat bli gjort.

Konrad Jonsson Stenberg
Klassresa?
 

Kommentarer 6

Jan Erik Hallström den söndag, 05 Maj 2019 01:18

Tack för den glimten, Eva. Som vanligt informativt, kul att läsa och med schyssta bilder! / DiJanneh

Tack för den glimten, Eva. Som vanligt informativt, kul att läsa och med schyssta bilder! / DiJanneh :)
Eva Johansson den söndag, 05 Maj 2019 17:05

Tack!

Magnus Sälgö den måndag, 06 Maj 2019 12:44

Trevlig blogpost. Vi får följa upp hur statistiken för uppklarade brott i Västervik påverkas ;-)

Trevlig blogpost. Vi får följa upp hur statistiken för uppklarade brott i Västervik påverkas ;-)
Eva Johansson den måndag, 06 Maj 2019 15:16

Magnus! Ja, vi får se vad som händer på den fronten...

Magnus! Ja, vi får se vad som händer på den fronten...
Magnus Sälgö den måndag, 06 Maj 2019 15:26

Peter verkar ju ha kontakter med lagens väktare borde inte dom kunna vara med och betala släktforskar DNA proven.... känns som en vinn vinn alternativt att vi får ersättning i natura typ en livslång prenumeration på Arkiv Digital eller att 1000 Skr går till släktforskarförbundet.....

Att ge bort mitt DNA data känns inte 2019. Google är redan delägare i 23andMe och investerade US$3,900,000 2007..... https://fundkite.com/blog/23andme/

Peter verkar ju ha kontakter med lagens väktare borde inte dom kunna vara med och betala släktforskar DNA proven.... känns som en vinn vinn alternativt att vi får ersättning i natura typ en livslång prenumeration på Arkiv Digital eller att 1000 Skr går till släktforskarförbundet..... Att ge bort mitt DNA data känns inte 2019. Google är redan delägare i 23andMe och investerade US$3,900,000 2007..... https://fundkite.com/blog/23andme/
Eva Johansson den måndag, 06 Maj 2019 20:35

Ja, det är kanske ingen dum idé.

Ja, det är kanske ingen dum idé.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
14 oktober 2019
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
255 inlägg
Ted Rosvall
247 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Mats Ahlgren
86 inlägg
Helena Nordbäck
79 inlägg
Gästbloggare
27 inlägg
Anton Rosendahl
23 inlägg