Det kostar på ......

Det finns i de flesta fall en dimension kallad pengar i det vi möts av när vi utöver aktiviteter som vi tycker om. En del säger att det finns gratisaktiviteter, men om man funderar till så kanske det finns en kostnad ändå.  Att promenera i skogen kostar inget, men det är bra med anpassade skor och de kostar. Det kostar inget att simma, men en baddräkt kanske behövs eller en resa ut i till den avlägsna sjön där inga badkläder behövs.  Nu finns det ju olika varianter på det här och vi kan nog hålla på i det oändliga att diskutera vad som är kostnad eller inte.

Fritt foto av Ibrahim Rifath på Unsplash

Men ibland så gör vi nästan allt för att sänka våra kostnader, vi försöker påverka den ena funktionen efter den andra och tänk, ibland lyckas vi med vårt uppsåt. Det var många som blev glada, när det efter flera års lobbying och påverkanskampanjer blev klart att Riksarkivet släpper abonnemangskostnaden på sina digitaliserade alster. En medborgerlig rättighet tyckte många och det skrevs litanior om hur bra detta skulle bli. Farhågan att ett sådant beslut kommer att slå undan benen för andra aktörer framfördes, men det var av mindre vikt när släktforskare och andra skulle slippa betala för tjänsten. Vilken påverkan på användning som beslutet om fri tillgång hade på besöksfrekvens har jag inte sett, men det kanske framtiden utvisar.

Att det finns andra aktörer vet vi, men alla kanske inte tänker på föreningen Kinship Center i Karlstad som hanterar migrationshistoria, och har en del människor sysselsatta. Där är det inte så mycket frågan om gratis tillgång till Emiweb, som är ett utmärkt redskap för migrantforskning, som varit på tapeten utan mer inflöde och underhåll av allt material, som varit aktuellt ur kostnadssynpunkt.

När det gäller Riksarkivet så gick det bra första året, men redan nu ser vi effekterna av slopandet av abonnemangen. Det är inte hela orsaken, men definitivt en delmängd, när det talas om besparingar av personal, minskning av digitaliseringstakten och även reducering av tjänster, som DDSS (Demografisk Databas Södra Sverige). Det är inte säkert att DDSS läggs ner, men att det blir en minskad satsning och att behövliga investeringar skjuts på framtiden är klart.

I Karlstad drabbas Kinship Center av sådana ekonomiska konsekvenser efter besked om att kommun och region anser att det ska vara gratis med en sådan funktion som finns i föreningens tjänster. Att det innebär att ett 15-tal mister sin sysselsättning och andra, som betalar en liten slant inte kommer att få något att betala för, det tycks man blunda för.

Så frågan blir, är det bra när det är gratis eller finns det en betalningsvilja för att få vissa tjänster levererade? När det gäller Riksarkivet, är det så att släktforskarna sköt sig själva i foten?  Och beslutsfattarna i Karlstad, som hellre satsar många, många miljoner på ett ishockeylag än en liten slant på ett arkiv, kommer de att vara nöjda?



Vad tycker du?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Gravarna i Skepplanda
Grå, grå, grå...
 

Kommentarer 4

Marianne Arvidsson den onsdag, 20 november 2019 12:51

Hej, jag tycker att det mycket väl kan kosta en slant att få forska i de fantastiska digitaliserade arkiven som finns. Det är många människor som bidragit till att vi andra har fått det mycket lättare att hitta våra förfäder.
Helst jag som bor i utlandet har en stor fördel av allt digitaliserat material.
Många hälsningar Marianne

Hej, jag tycker att det mycket väl kan kosta en slant att få forska i de fantastiska digitaliserade arkiven som finns. Det är många människor som bidragit till att vi andra har fått det mycket lättare att hitta våra förfäder. Helst jag som bor i utlandet har en stor fördel av allt digitaliserat material. Många hälsningar Marianne
Gäst
Gäst - Hans-Peter Stülten den onsdag, 20 november 2019 16:22

Jag har aldrig kunnat fatta att det skulle kosta runt 1000:-/år att få tillgång till digitaliserade kyrkböcker på Riksarkivet. Vi har ju redan genom skatten betalat för den tjänst en gång.
I Danmark och Norge är det, och har i vad jag vet alltid, varit gratis att söka i det digitaliserade matrialet, resonemanget har varit det jag framförde ovan: Digitaliseringen har redan betalats genom skatten av alla medborgare.
Men OK, det har framförts åtskilliga gångar i olika sammanhang, Danmark och Sverige är inte lika. Skulle det nu vara så att Riksarkivet står och faller med en avgift må det vara hänt, men helt ärligt tror jag inte det är de uteblivna avgifterna från släktforskarrörelsen som är orsaken till att besparingar genomförs. Däremot kan jag föreställa mig att flytten av Krigsarkivet till Arninge är boven i dramat. Det har ju i vanlig ordning blivit betydligt dyrare än det var tänkt från början. Kan det vara lite många konsulter inblandade i det?
Hans-Peter Stülten

Jag har aldrig kunnat fatta att det skulle kosta runt 1000:-/år att få tillgång till digitaliserade kyrkböcker på Riksarkivet. Vi har ju redan genom skatten betalat för den tjänst en gång. I Danmark och Norge är det, och har i vad jag vet alltid, varit gratis att söka i det digitaliserade matrialet, resonemanget har varit det jag framförde ovan: Digitaliseringen har redan betalats genom skatten av alla medborgare. Men OK, det har framförts åtskilliga gångar i olika sammanhang, Danmark och Sverige är inte lika. Skulle det nu vara så att Riksarkivet står och faller med en avgift må det vara hänt, men helt ärligt tror jag inte det är de uteblivna avgifterna från släktforskarrörelsen som är orsaken till att besparingar genomförs. Däremot kan jag föreställa mig att flytten av Krigsarkivet till Arninge är boven i dramat. Det har ju i vanlig ordning blivit betydligt dyrare än det var tänkt från början. Kan det vara lite många konsulter inblandade i det? Hans-Peter Stülten
Bengt Åke Nilsson den onsdag, 20 november 2019 19:07

Den gratistjänst som finns på Riksarkivet är bra för oss som inte vill ägna hela dygnet för släktforskning . Skattemedel har faktiskt bekostat hela den verksamheten.

Den gratistjänst som finns på Riksarkivet är bra för oss som inte vill ägna hela dygnet för släktforskning . Skattemedel har faktiskt bekostat hela den verksamheten.
Jeanette Thygesen den torsdag, 21 november 2019 17:21

Även om vi via skattemedel "redan" betalat för tjänsterna så innebär det ju ändå att fortlöpande kostnader, som t ex personallöner, ska kunna täckas och betalas samt att de digitala tjänsterna måste underhållas för att fungera fullt ut. Är beredd att betala för fortsatt fantastiska tjänster som jag kan utnyttja närhelst jag vill.

Även om vi via skattemedel "redan" betalat för tjänsterna så innebär det ju ändå att fortlöpande kostnader, som t ex personallöner, ska kunna täckas och betalas samt att de digitala tjänsterna måste underhållas för att fungera fullt ut. Är beredd att betala för fortsatt fantastiska tjänster som jag kan utnyttja närhelst jag vill.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 april 2024

Captcha bild