Rötterbloggen
Rötterbloggen

Gravarna i Skepplanda

I Skepplanda församling vet man hur man ska hand om gamla gravstenar. Här står de uppställda på rad utefter kyrkogårdsmuren, de gamla gravstenarna från 1600-talet och 1700-talet. Riktigt fint, tycker jag.

På senare år har bevarandet av gravstenar diskuterats en hel del och kyrkogårdsförvaltningarna väljer olika sätt att spara, eller inte spara. Kulturgravar sparas förmodligen på många håll, alltså gravar som man ser som kulturminnesmärken efter särskilda personer.

De här gamla gravstenarna på Skepplanda kyrkogård tror jag är från vem som helst, och inte bara kända personer. Några gravhällar inifrån kyrkan har ställt upp mot kyrkans ena yttervägg också.

skepplanda1
Bilden är tagen i dämpat gatljus på allhelgonakvällen i år. De syns förstås bättre i dagsljus. Eget foto.

skepplanda2 gravstenen
En av gravstenarna i främsta raden kunde jag läsa lite på. Det jag kan se här är bland annat om den döde: "...den ärlige och beskedlige dannemannen Sven Svensson från Övre Skepplanda född år 1644, avled år 1699 ? 16 oktober". Eget foto.

SkepplandaC1
I Skepplanda dödbok finns Sven Svenssons död inkriven i oktober 1699. Jag tror att han begravdes den 22 oktober. Bild från Arkiv Digital.

Skepplanda ligger i Västergötland några mil norr om Göteborg. Jag har ingen släkt på Skepplanda kyrkogård, men i Skepplanda, där min bror och svägerska bor. Min svägerska kommer därifrån och har flera släktgravar där så jag följde med dem dit för att tända ljus när jag var hos dem i allhelgonahelgen. Båda två är ivriga släktforskare och att ha någon i familjen att dela sin släktforskning med gör den ännu mer intressant. Dagen efter åkte min bror och jag till södra Halland för att fira vår farbror som fyllde 100 år.

Tillägg: De uppställda gravarna är från 1644 till 1820, enligt en rapport från Lödöse Museum: http://www.lodose.eu/wp-content/uploads/2013/08/Skepplanda-fordjupning.pdf

Per och Amalia Andersson, Mjövattnet, Burträsk
Det kostar på ......
 

Kommentarer 4

Bjarne Eliasson den tisdag, 26 november 2019 16:08

Hej. Världen är bra liten. Först skriver du om min frus morfar som var sjöman och omkom på Medelhavet under kriget, nu skriver du om Skepplanda kyrkogård där min bror ligger begravd. Läser alltid dina intressanta blogg inlägg.

Hej. Världen är bra liten. Först skriver du om min frus morfar som var sjöman och omkom på Medelhavet under kriget, nu skriver du om Skepplanda kyrkogård där min bror ligger begravd. Läser alltid dina intressanta blogg inlägg.
Eva Johansson den onsdag, 27 november 2019 09:28

Bjarne: Oj! Vilket sammanträffande. Vem var din frus morfar? Ja, världen är liten ibland.

Bjarne: Oj! Vilket sammanträffande. Vem var din frus morfar? Ja, världen är liten ibland.
Bjarne Eliasson den onsdag, 27 november 2019 10:57

Du skrev en artikel i tidningen Släkthistoria om Carl Bernhard Olsson som var Donkeyman på s/s Stureborg som blev sänkt av Italienskt flyg i Medelhavet under 2:a världskriget. Där vi fick nya uppgifter om honom bland annat att hans båt blev minsprängd av tysk mina utanför Grimsby England men där räddades han.

Du skrev en artikel i tidningen Släkthistoria om Carl Bernhard Olsson som var Donkeyman på s/s Stureborg som blev sänkt av Italienskt flyg i Medelhavet under 2:a världskriget. Där vi fick nya uppgifter om honom bland annat att hans båt blev minsprängd av tysk mina utanför Grimsby England men där räddades han.
Eva Johansson den onsdag, 27 november 2019 11:06

Bjarne: Ja nu minns jag. Carl Bernhard Olsson var bara ett exempel jag råkat välja till artikeln.

Bjarne: Ja nu minns jag. Carl Bernhard Olsson var bara ett exempel jag råkat välja till artikeln.
Redan registrerad? Logga in här
Guest
28 november 2020
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.rotter.se/

Bloggare

Eva Johansson
314 inlägg
Ted Rosvall
249 inlägg
Mats Ahlgren
138 inlägg
Helena Nordbäck
132 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Anton Rosendahl
80 inlägg
Gästbloggare
28 inlägg

Annonser