Bra gjort, Vinberg!

Vinbergs kyrkogård består av en äldre och en nyare del. Församlingen fick en ny kyrka 1899, och då även en ny kyrkogård. Intill den nya kyrkogården finns den gamla kvar, på andra sidan om en mindre väg. Genom en stiglucka kommer man in på den gamla kyrkogården. Och i ett glasskåp inne i stigluckan finns en pärm som nog kan vara till glädje för en och annan släktforskare. Det är en guide till den gamla kyrkogårdens gravar. Bra gjort, tycker jag. Lättillgängligt och smart tänkt.

Så här kanske många kyrkogårdsförvaltningar gör? Jag vet inte, jag har inte besökt så många kyrkogårdar, men slogs av hur bra detta är. Något att ta efter i alla fall.


Skåpet i stigluckan med gravförteckningen.


En låg granhäck markerar platsen för den gamla medeltida kyrkan, som revs när den nya byggts.

Själv har jag inga anor här men är uppväxt i pastoratet, i det som då var grannförsamlingen Ljungby. Numera är de två församlingarna hopslagna. Vinberg ligger i mellersta Halland, nordost om Falkenberg och kyrkbyn är belägen en bit ifrån vägen till Ullared, shopparnas paradis.

Kyrkan är stor och ger ett dystert intryck men framför allt den gamla kyrkogården är väl värd ett besök. Det är en rofylld och vacker plats och hade jag varit gammal Vinbergsbo hade jag nog gärna vilat här efter döden.

Vinbergs gamla kyrkaB
Tillägg 2020-03-03: Detta är ett gammalt foto på Vinbergs gamla kykra, riven efter att den nya byggts 1899. Tack till Magnus Berntsson som lånat ut bilden.


I Vinbergs prästgård föddes diktaren, skriftställaren och journalisten Olov von Dalin 1708. Hans far var präst här och det finns förstås ett minnesmärke intill prästgården. Finast i prästgårdsträdgården är nog ändå ön med den lummiga lunden och det lilla lusthuset. Det är trolskt och sagoskimrande inne bland träden. Prästfamiljen ska ha haft ett lusthus här, men inte detta, som är byggt i vår tid efter 1700-talsförebild. Olov von Dalin satt där och skrev sina första dikter. Hans far dog två år efter sonens födelse och efterträdaren Severin Böckman anlade trädgården och lät gräva kanalen runt ön. Som det var vanligt på den tiden gifte sig efterträdaren med änkan så Olof växte upp här med sin styvfar.


Olof von Dalin till vänster. Han skrev och gav ut veckotidskriften "Then swänska Argus" 1732-1732 och mycket annat.

Bilder från Prästgårdsön och lusthuset:Jag är inte så hemma på 1700-talslitteratur men ett av Olof von Dalins verk känner jag till väl. Det är Sagan om hästen, historien om Sverige som han skrev som en saga där hästen Grålle är Sverige. På 50-talet gjorde Bertil Almqvist en barnbok på Olof von Dalins bok med teckningar i stil med sina böcker om Barna Hedenhös. Sagan om hästen var en populär godnattsaga när mina barn var små för 25-30 år sedan.

I somras drog jag med mig min gamle far ut på en massa släktutflykter, vilket han gillade. Vinbergs kyrkogård ingick inte i utflyktsplanerna från början men eftersom vi skulle passera ville jag passa på att se den. Och då tänkte jag på en av mina DNA-matcher som jag har en gemensam anfader med på 1600-talet. Hennes mer sentida släkt kom från Vinberg, så jag kunde skicka henne lite bilder från kyrkogården när jag ändå var där. Ett litet tack för allt hon lärt mig om DNA-tester och DNA-släktforskning.


I ministerialboken CI:1 i Vinberg har en senare präst skrivit en anteckning om socknens store son Olof von Dalin. Bild från Arkiv Digital, Vinberg (N) CI:1 (1688-1740) Bild 6.


Vinbergs kyrka.

 

Dalinsällskapets hemsida med en film från Vinbergs prästgård vid en vandring i Olof von Dalins fotspår.

Läs i Then Swänska Argus på Projekt Runeberg.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Fredagsgästen
DNA för ögonen

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 5

Ted Rosvall den söndag, 16 oktober 2016 09:31

Om jag inte minns fel var det just i Vinberg som artisten LOTTA ENGBERG hade ett antal förfäder, bl.a. tre generationer av präster och prostar. Jag minns från VEM TROR DU ATT DU ÄR? att vi för Lotta högläste ur Herdaminnet om en av dessa prästförfäder: Ägde en särdeles vacker sångröst. (!)

Om jag inte minns fel var det just i Vinberg som artisten [b]LOTTA ENGBERG[/b] hade ett antal förfäder, bl.a. tre generationer av präster och prostar. Jag minns från VEM TROR DU ATT DU ÄR? att vi för Lotta högläste ur Herdaminnet om en av dessa prästförfäder: [i]Ägde en särdeles vacker sångröst[/i]. (!)
Eva Johansson den söndag, 16 oktober 2016 10:10

Ted, det stämmer säkert. Jag tycker att jag känner igen det, men jag minns inte riktigt, och fick inga träffar på googlandet nu.En annan kuriositet är att Hep Stars låt Wedding ska vara inspelad i Vinbergs kyrka.

Ted, det stämmer säkert. Jag tycker att jag känner igen det, men jag minns inte riktigt, och fick inga träffar på googlandet nu.En annan kuriositet är att Hep Stars låt Wedding ska vara inspelad i Vinbergs kyrka.
Eva Johansson den söndag, 16 oktober 2016 10:14

PS. Hon var väl inte släkt med Olof von Dalin? Hans far kom väl från Västergötland, har jag för mig.

PS. Hon var väl inte släkt med Olof von Dalin? Hans far kom väl från Västergötland, har jag för mig.
Markus Gunshaga den söndag, 16 oktober 2016 15:29

Tack för den intressanta rundvandringen, Eva! Ja, Vinbergs församling är verkligen ett föredöme när det gäller hjälpmedel för oss släktforskarnördar (och andra) som letar gravstenar. De flesta kyrkogårdar jag själv besökt har inte ens kvartersnumren utsatta, så det blir som att leta efter nålen i den berömda höstacken. Hade ni möjlighet att kliva in i kyrkan? Jag har nämligen hört att där ska finnas ett praktfullt epitafium med små porträtt på en ung Olof von Dalin, hans mor, styvfar och syskon - hade varit intressant att se.

Tack för den intressanta rundvandringen, Eva! :) Ja, Vinbergs församling är verkligen ett föredöme när det gäller hjälpmedel för oss släktforskarnördar (och andra) som letar gravstenar. De flesta kyrkogårdar jag själv besökt har inte ens kvartersnumren utsatta, så det blir som att leta efter nålen i den berömda höstacken. :( Hade ni möjlighet att kliva in i kyrkan? Jag har nämligen hört att där ska finnas ett praktfullt epitafium med små porträtt på en ung Olof von Dalin, hans mor, styvfar och syskon - hade varit intressant att se. :)
Eva Johansson den söndag, 16 oktober 2016 18:02

Markus: Ja,, jag förstår att det kan skilja mycket. Om alla gjorde så här skulle det förstås bli enklare för oss men också för de kyrkogårdsanställda som skulle slippa frågor och frustrerade släktforskare. :-) Vi var inte inne i kyrkan, min far var lite trött efter rundvandringen på ön och på den gamla kyrkogården. Kanske blir det fler besök där när jag är hemåt nästa gång, då ska jag tänka på detta. Några som vet, och kanske har en bild, är nog medlemmarna i Dalinsällskapet, som jag länkar till längst ner här.

Markus: Ja,, jag förstår att det kan skilja mycket. Om alla gjorde så här skulle det förstås bli enklare för oss men också för de kyrkogårdsanställda som skulle slippa frågor och frustrerade släktforskare. :-) Vi var inte inne i kyrkan, min far var lite trött efter rundvandringen på ön och på den gamla kyrkogården. Kanske blir det fler besök där när jag är hemåt nästa gång, då ska jag tänka på detta. Några som vet, och kanske har en bild, är nog medlemmarna i Dalinsällskapet, som jag länkar till längst ner här.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 februari 2024

Captcha bild