Blåst på biblioteket

DSCN0256

Sistlidna fredag besökte undertecknad Stockholms Stadsbibliotek för att leta fram några uppgifter som jag trots flitigt sökande inte fått tag i på nätet (jo, tro det eller ej!). Efter att ha begett mig till en av facksalarna, fick jag raskt ihop en trave lämpliga böcker att söka i. Sedan började jag se mig om efter bord och stol för att gå igenom böckerna. 

Det var då jag observerade att samtliga bord utan datorer var belamrade av stolar! Och både bord, stolar och enstaka sittpuffar var omtejpade med rödgula varningsband. På samtliga ställen satt dessutom små svartvita lappar på borden, föreställande en sittande figur, överkryssad i rött. 

Däremot fanns flera långa datorbord där folk satt på rad, om än med ett visst avstånd från varandra. Jag började då leta efter fristående stolar. Det fanns två där jag befann mig. Båda var upptagna av unga män med laptop respektive mobiltelefon i handen. Jag gick igenom stora salen till de övriga tre facksalarna. Där fanns också samma stolar på borden, övertejpade sittpuffar, och inga lösa stolar. Sammanlagt två lösa stolar på fem facksalar! Men även där borta fanns datorbord där folk satt på rad.

Det fanns förstås en och annan dator som var ensam och övergiven. Varför satte jag mig inte där? Jo, för att det vid var och en av dessa, stod en stor skylt och talade om att det var förbjudet att sitta där om man inte skulle använda datorn! 

Jag uppsökte nu Informationsdisken i stora salen, fortfarande med min trave böcker under armen. Mycket förvånad och, okej, aningen echaufferad. Frågade: 'Ursäkta, finns det någon plats i biblioteket där man kan sitta och läsa böcker?'

Den unge mannen bakom disken svarade nej, och tillade att det hade beslutats av ledningen med anledning av coronapandemin. Vilket bekräftade  vad jag redan börjat misstänka: Chefen för Stadsbiblioteket i samråd med ett antal övriga bibliotekschefer, har kommit med en ny, revolutionerande slutsats inom coronaforskningen: Corona överförs endast om du sitter vid ett långbord och läser böcker! Sitter du vid ett långbord och läser på dataskärmen, är du immun mot corona! 

Kära biblioteksledningen, berätta! Hur har ni kommit fram till denna revolutionerande slutsats? Utveckla närmare, tack! 

Summa summarum: Välkommen att sitta ner för en skön lässtund i Stockholms Stadsbiblioteks salar!

Bara du inte vill läsa böcker... 

Bilden: Stockholms Stadsbibliotek. Bilden blev lite sned, vilket jag i och för sig tycker är passande... Foto: författaren

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Fest!
Maria Katarina Olofsdotter Brännbergsliden
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den onsdag, 23 september 2020 12:53

Så ledsen jag blir!!! Som gammal biblioteksarbetare (visserligen i landsorten men ändå) så blir man ju ledsen över tingens ordning (eller snarare o-ordning) i hufvudstaden. Men den s k utvecklingen går mer och mer ifrån böckerna, känns det som. Jag hoppas verkligen att du får ett svar - och då inte bara floskler om 'det moderna informationssamhället' eller om att olika bibliotek har olika uppgifter. Grunduppgiften för alla bibliotek är ändå folkbildning och möjlighet till självstudier, naturligtvis både via facklitteratur och skönlitteratur, oavsett publiceringssätt.
Tårögda hälsningar
Ann-Christin, pensionerad barnbibliotekarie

Så ledsen jag blir!!! Som gammal biblioteksarbetare (visserligen i landsorten men ändå) så blir man ju ledsen över tingens ordning (eller snarare o-ordning) i hufvudstaden. Men den s k utvecklingen går mer och mer ifrån böckerna, känns det som. Jag hoppas verkligen att du får ett svar - och då inte bara floskler om 'det moderna informationssamhället' eller om att olika bibliotek har olika uppgifter. Grunduppgiften för alla bibliotek är ändå folkbildning och möjlighet till självstudier, naturligtvis både via facklitteratur och skönlitteratur, oavsett publiceringssätt. Tårögda hälsningar Ann-Christin, pensionerad barnbibliotekarie
Helena Nordbäck den onsdag, 23 september 2020 23:30

Hej Ann-Christin!
Tack för att du läst min blogg, även om det var sorglig läsning denna vecka. Det som verkligen är heltokigt i detta, är ju att ledningen försöker undvika coronasmitta genom att hindra folk från att läsa böcker bredvid varandra och att använda händerna på böckerna (förmodar jag). Datorernas tangentbord och möss bör ju i betydligt högre grad utgöra risk för smitta!
Dessutom blir jag förbannad eftersom biblioteken till en del är skattefinansierade av oss vanliga dödliga. Bland annat för att främja läskunnigheten, kanske framför allt i böcker, hos våra unga. Det här är sannerligen inget som uppmuntrar till att besöka några bibliotek!
Tack för dina insatser under din tid som biblioteksarbetare!
Varma hälsningar
Helena

Hej Ann-Christin! Tack för att du läst min blogg, även om det var sorglig läsning denna vecka. Det som verkligen är heltokigt i detta, är ju att ledningen försöker undvika coronasmitta genom att hindra folk från att läsa böcker bredvid varandra och att använda händerna på böckerna (förmodar jag). Datorernas tangentbord och möss bör ju i betydligt högre grad utgöra risk för smitta! Dessutom blir jag förbannad eftersom biblioteken till en del är skattefinansierade av oss vanliga dödliga. Bland annat för att främja läskunnigheten, kanske framför allt i böcker, hos våra unga. Det här är sannerligen inget som uppmuntrar till att besöka några bibliotek! Tack för dina insatser under din tid som biblioteksarbetare! Varma hälsningar Helena
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 april 2024

Captcha bild