Att röra om i Gryta...

Bloggmlby

I min förra blogg skrev jag om att jag saknade båtsmän i min släkthistoria. Men jag nämnde också att en ingift var dotter till en båtsman, och att det kanske fanns anledning att återkomma. Det blev faktiskt redan nu! Hade lite svårt att släppa det där med båtsmän, så jag gjorde ett litet försök i kyrkböckerna. 

År 1930 gifte sig min mammas morbror Edvin med fröken Svea Ingeborg Ungman. Svea var född på Väddö, närmare bestämt i Edeby, som faktiskt ligger bara några minuters bilväg från där jag bor nu! Jag visste redan att hon var från Väddö, men att det var sååå nära såg jag först nu. 

Alltnog, Svea var dotter till  kronobåtsmannen  Anders August Ungman, och hans fru Lovisa Matilda Ekholm.  De hade gift sig i Väddö kyrka 1887, och före Svea hade de fått fyra barn:

Emil August född 1888, död 1910 på sjukhus i Söderhamn (vad han nu gjorde där, kanske sjöman?) Johan Bernhard född 1889, inskriven 1908 vid Stockholms Sjömanshus. Sigrid Maria Elisabet, född 1892, död 1899.  Elvira Antonia, född 1895. Och så Svea Ingeborg då, född 1900 1/1, och då måste man naturligtvis heta Svea. Efter henne kom ytterligare en knodd, Knut Erland född1902, men sedan verkar det ha varit slut på nativiteten. Alla barnen födda i Väddö församling. 

Det var när jag grävde mig längre bakåt som rubriken blev aktuell. Anders August Ungman visade sig också han ha en båtsman till far, Anders Persson Gryta. Modern hette Maja Stina Persdotter. Gryta lät ju inte direkt som ett båtsmansnamn, men gården eller torpet de bodde på, hette faktiskt Gryta. Vid närmare efterforskning visar det sig att ortnamnet Gryta finns kvar i all välmåga, det ligger i Roslags-Bro inte särskilt långt härifrån. 

Vad mera var; på Grytas ägor ligger Skogstorpet. Och där visade sig Lovisa Matilda Ekholm vara född. Hennes pappa var dock torpare och inte båtsman, inflyttad från Vätö, där min svågers familj haft lantställe i många år. Modern hette Maja Greta Olsdotter, och det var ursprungligen hennes far som rådde om Skogstorpet. Hr Ekholm står i början av sin bana som 'torparmåg'. 

Sedan vidgas cirklarna något. Herr Gryta visar sig vara född i Länna, hans fru kommer ifrån Edebo. Där föddes också torpardottern Maja Greta Olsdotter. Maja Greta levde längst, död 1912, på Uppsala sjukhus. Då var hon skriven i Studsboda, Väddö. 

Det är nästan lite kusligt att inse att jag, som aldrig tidigare varit bekant med Väddö med omnejd, nu sitter omgiven av släkthistoria, låt vara ingift, men ändå. Det kommer uppenbarligen att bli en del nya platser att besöka när klimatet blir tjänligare! 

Källor: Födelse- vigsel och dödböcker från Roslags-Bro och Väddö, samt några husförhörslängder och lite SCB-material. 

Bilden: Mälbyhamn med sina gamla fiskebodar. Vem vet, kanske Anders August Ungman höll till där och fiskade? Foto: författaren.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Att leta är att leva
Olof Stenmark
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
17 april 2024

Captcha bild