Värme och vatten

 

 Årets osedvanligt långa sommarhetta får mig oundvikligen att fundera på det här med vatten. Just nu vaknar man med en känsla av stilla förvåning över att inte ha smält i värmen. Under dagens lopp dricker åtminstone jag så pass mycket vatten att jag tror mig på allvar kunna konkurrera med kamelerna.

Samtidigt får vi mardrömsrapporter på TV-nyheterna om pojkarna i grottan i Thailand, hur en räddningsdykare dog i vattenmassorna och hur nära det var att pojkarna och deras tränare drunknat.

I vintras fick vi så mycket snö (vintervatten) att ett nytt berg växte fram i Sundsvallstrakten. Vi höll alla på att bli akut vansinniga på att det aldrig slutade vräka ner nederbörd.

"Svara mig duuu - var är den nuuu".....

Begick årets första dopp på Muskö förra helgen. Vattnet var inte mer än sexton grader, vilket jag tyckte var tarvligt med tanke på hur länge det varit värmebölja. Nog borde vattnet ha kunnat spara lite värme även under den korta period med svalare väder som dök upp häromsistens.

Men å andra sidan så får vi ju vara tacksamma för alla alternativa vatten- och luftvägar vi har idag. Det fanns varken isbitar eller bordsfläktar för inte så värst länge sedan.

Förr hämtade man ju ofta vatten i naturliga källor, ibland till och med direkt ur insjöar. Drev man järnbruk eller sågverk, var man absolut beroende av vatten.

Men översvämningarna var lika katastrofala då som nu. Där står vi fortfarande rätt handfallna när naturen vrenskas.

Bara att konstatera: vatten som så mycket annat i naturen, har två sidor....

Ämnar nu avsluta denna lätt urvattnade text för att gå ut och ta ett nytt glas vatten.... Det påstås ofta och gärna att vi här i 'västvärlden' tar rinnande vatten ur kran eller dusch som självklarheter. Själv har jag aldrig upphört att känna tacksamhet över att bara behöva vrida på en kran för att få varmt eller kallt vatten när jag vill. Ett resultat av att ha gått i skolan på 70-talet då diabilder på svältande och vattenlösa barn i Afrika hörde till ordningen för dagen.

Något lärde man sig tydligen av det i alla fall....

 

Bilden: Isvatten och färska körsbär - helt rätt för säsongen....

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

När traktorn kom till gården
Olof Ljungberg och Anna Svensdotter
 

Kommentarer 1

Eva Johansson den lördag, 14 juli 2018 07:51

Ja, vatten kan man verkligen fundera över denna torra sommar. Fortfarande minns jag det första intrycket från när vi flyttade till ett nybyggt hus 1958, att det kom vatten ur en kran i väggen inomhus. Då var jag fyra år och tyckte att det var som trolleri. Fortfarande känns det lite mysko ibland.

Ja, vatten kan man verkligen fundera över denna torra sommar. Fortfarande minns jag det första intrycket från när vi flyttade till ett nybyggt hus 1958, att det kom vatten ur en kran i väggen inomhus. Då var jag fyra år och tyckte att det var som trolleri. Fortfarande känns det lite mysko ibland.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild