Vad säger bruket

Det finns runt om i landet små orter som bär på sin egen historia och många tittar på hur det ser ut idag och konstaterar att det där är en liten håla som inte har någon betydelse. Och visst är det lätt att bara åka förbi och inte bry sig, det finns ändå inget att berätta.

Men vi vet ju att allt har en egen historia och hur intressant den är ju beroende på betraktarens egna ögon. Det som är totalt ointressant för den ene kan innehålla mycket värdefullt för den andre. Så är det ju med mycket men just nu så tänker jag på de ortsnamn som dyker upp i min egen släktforskning. När jag sitter med mina kommentarer om orter kopplade till namn, namn på de som en gång i tiden levde och som faktiskt är orsaken till att just jag lever. Hade de hittat på något annat så vet man aldrig hur det slutat.

Att gränsen suddas ut mellan det som vi kallar släktforskning och hembygdsforskning blir mer och mer uppenbart ju längre tid jag håller på. Det dyker upp nya namn då och då, med kopplingar till tidigare okända bygder, eller så är det så att tidigare nerskrivna orter blir aktuella genom att det nu finns tid och ork att följa just en speciell gren av det egna släktträdet. Så är det för mig just nu med en gren som jag haft med en längre tid, men som blir aktuell igen. Det dyker upp nya infallsvinklar eller funderingar baserat på omkringliggande faktorer.

För min egen del så gör mitt intresse för DNA och släktforskning att jag hittar nytt intresse för en del orter, eftersom jag försöker följa raka manliga respektive kvinnliga linjer bakåt så långt det går och sedan vända vid äldsta anan och gå framåt. Att det finns ett stort intresse, speciellt i USA, att följa sina fädernelinjer och strunta i alla andra släktmedlemmar har jag förstått, och de kopplar det till sin efternamnsforskning. Det har jag aldrig brytt mig om eftersom patronymikon gör den delen ointressant (för min del) men däremot att koppla raka linjer till hembygdsforskning och DNA så blir det nya vinklar.

Hyttan i Brattfors Beckstet, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons


En ort som jag precis börjat titta på lite mer är Brattfors utanför Filipstad. En liten plats med en lång industrihistoria, med en herrgård där huvudbyggnaden förstördes i brand och där det numer är vandrarhem. I Brattfors bodde och verkade en släktgren från slutet på 1600-talet och åtminstone fram till en tid in på 1800-talet. Att kunna koppla uppbyggnaden av det industriella i området med mina egna släktingar gör det mer intressant, för visst hade de i någon mån sin del i det genom att vara kolare och bruksarbetare. Även de med mindre högtravande titlar har haft betydelse för bygden, tycker iallafall jag. Det tillkommer nya rön på den grenen eftersom jag följer nya människoöden nu när DNA ger ledtrådar.  Att det numera blir mer intressant med Brattfors har ju ingen annan orsak än att jag fått nya idéer om vad släktforskning är (för mig) och att jag snart hoppas kunna resa igen och se de platser som dyker upp i arkiven som noteringar om torp och hus.

Och finns det nu ett vandrarhem så kan man kanske ta in där och vandra i de trakter där en liten del av mig har blivit till, försöka förstå hur det var då och hur de levde och verkade. För även om internet ger stora möjligheter till upplevelser så kan ett besök ge helt nya dimensioner.  Har du några orter du vill besöka just nu, vare sig det är baserat på släkt eller annat?

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mästerfotografen från Djura
Glöm inte städa vinden!
 

Kommentarer 8

Gäst
Gäst - Robert Sjöö den onsdag, 06 oktober 2021 14:36

Hej Mats,
Intressant med Brattfors 1600-1800-tal. Jag har rotat en hel del bland Hedenskogshyttans torpare och kolare genom åren. De bodde i Björkåsen, Dalkarlstorp, Norra Mosserud och Hult under samma period. Noterbart att de höll samman och generation efter generation verkar ha gift sig inom ett väldigt snävt område. Jag misstänker att de kan ha varit finnar från början. Kanske har du lite svar från trakten via dna? Vore kul att veta mer om detta.
Hälsar Robert Sjöö i Gävle.

Hej Mats, Intressant med Brattfors 1600-1800-tal. Jag har rotat en hel del bland Hedenskogshyttans torpare och kolare genom åren. De bodde i Björkåsen, Dalkarlstorp, Norra Mosserud och Hult under samma period. Noterbart att de höll samman och generation efter generation verkar ha gift sig inom ett väldigt snävt område. Jag misstänker att de kan ha varit finnar från början. Kanske har du lite svar från trakten via dna? Vore kul att veta mer om detta. Hälsar Robert Sjöö i Gävle.
Mats Ahlgren den onsdag, 06 oktober 2021 15:00

Att de som jag koll på via rak fädernelinje har finskt ursprung står ganska klart eftersom de har en haplogrupp inom N, och de träffar som finns till stor del kommer från Suomen län, det mest västra landskapet i södra Finland. Inte ett område där de som kallas för skogsfinnar kommer ifrån, så de har flyttat till Värmland av annat skäl än att svedja. Kanske klubbkriget på 1590-talet var orsaken.

Jag ser sedan att en person som har koppling till min linje också har gemensamt Y-DNA med min morfarslinje, som är den som leder till Brattfors.

Att de som jag koll på via rak fädernelinje har finskt ursprung står ganska klart eftersom de har en haplogrupp inom N, och de träffar som finns till stor del kommer från Suomen län, det mest västra landskapet i södra Finland. Inte ett område där de som kallas för skogsfinnar kommer ifrån, så de har flyttat till Värmland av annat skäl än att svedja. Kanske klubbkriget på 1590-talet var orsaken. Jag ser sedan att en person som har koppling till min linje också har gemensamt Y-DNA med min morfarslinje, som är den som leder till Brattfors.
Mats Ahlgren den torsdag, 07 oktober 2021 15:12

Om allt stämmer så bör Mårten Persson som dog 1696, då boende i Hult Brattfors , ha en haplogrupp N-Y62026. Det är den grupp som morbror har som är i rakt nedstigande manligt led (om allt stämmer) från honom. Det finns en till som har samma, en amerikan som har sitt påbrå i Vänersborg på 1700-talet, ännu inte kopplad till Brattfors.
Lite längre fram i tiden finns det en match på Y-67 nivå, som har en avvikelse och där finns en gemensam linje till en av min morbrors anor på 1750 talet. Den gemensamma vägen bakåt går alltså även för honom till Mårten Persson.
Du, Robert, vet vem denne är, beteckningen Slow räcker nog som ledtråd

Om allt stämmer så bör Mårten Persson som dog 1696, då boende i Hult Brattfors , ha en haplogrupp N-Y62026. Det är den grupp som morbror har som är i rakt nedstigande manligt led (om allt stämmer) från honom. Det finns en till som har samma, en amerikan som har sitt påbrå i Vänersborg på 1700-talet, ännu inte kopplad till Brattfors. Lite längre fram i tiden finns det en match på Y-67 nivå, som har en avvikelse och där finns en gemensam linje till en av min morbrors anor på 1750 talet. Den gemensamma vägen bakåt går alltså även för honom till Mårten Persson. Du, Robert, vet vem denne är, beteckningen Slow räcker nog som ledtråd
Eva Johansson den torsdag, 07 oktober 2021 21:12

Så intressant och klokt! Platser är väldigt viktiga i släktforskningen och roligt och inspirerande när man kan besöka dem. Släktforskningssafari är bästa sommarsysselsättningen.

Så intressant och klokt! Platser är väldigt viktiga i släktforskningen och roligt och inspirerande när man kan besöka dem. Släktforskningssafari är bästa sommarsysselsättningen.
Harry den fredag, 08 oktober 2021 20:45

Kul läsning har inte kommit så långt i min släktforskning men tänker mycket på var hur alla bodde. Kollar på gamla kartor mm.Bor nu i Länghem och här växte min farfar upp torpet han föddes i finns inte kvar.

Kul läsning har inte kommit så långt i min släktforskning men tänker mycket på var hur alla bodde. Kollar på gamla kartor mm.Bor nu i Länghem och här växte min farfar upp torpet han föddes i finns inte kvar. :)
Robert Sjöö den söndag, 03 juli 2022 14:26

Mats, till att börja med en mycket stor ursäkt för att jag inte har återkopplat!! Jag glömde faktiskt bort att jag ställt frågan och såg först i går dina fantastiska svar tack vare min son som är på väg till Värmland! Du har ju nästan läskig koll! Jag lyckades för runt 25 år sedan pussla ihop information från kyrkböckerna och med 90% säkerhet följa farslinjen till Mårten Persson i Hult. En ny instats genom domböckerna för några år sedan kunde till min glädje och lättnad bekräfta detta. Däremellan fick jag fatt i "Slow George" via Ancestry då vi uppenbarligen delar farfars farfar, Jonas Jonsson Sjöö, vars far var Jonas Jacobsson från Brattfors och Björkåsen. Han var gift med Lena Magnidotter från Grythyttan vars rötter bl.a. går tillbaka till Simon (Finne) i Sången (Hällefors). Att du hade koll på Slow George är ju otroligt men jag vet att han hade gjort ett DNA-test och blev lite besviken på mig att jag inte hade gjort ett. Jag får väl se till att göra det. Jag har massor av info om folket i Hedenskog om du är intresserad. Nyckeln till framgång när jag började leta var Elsa Didriksdotter (Jonas Jacobssons farfars farmor) som fanns med i första husförhörslängden. En fundering jag har är om Mårten Perssons svåger i Hult, Henrik Persson, samtidigt var hans yngre bror. Henriks far var Per Jacobsson Finne i Lilla Bäcks Ed i Lungsund. Tänk om det finns en DNA-linje till Henrik... Han hade iaf en son. Än en gång förlåt min underlåtenhet!

Mats, till att börja med en mycket stor ursäkt för att jag inte har återkopplat!! Jag glömde faktiskt bort att jag ställt frågan och såg först i går dina fantastiska svar tack vare min son som är på väg till Värmland! Du har ju nästan läskig koll! Jag lyckades för runt 25 år sedan pussla ihop information från kyrkböckerna och med 90% säkerhet följa farslinjen till Mårten Persson i Hult. En ny instats genom domböckerna för några år sedan kunde till min glädje och lättnad bekräfta detta. Däremellan fick jag fatt i "Slow George" via Ancestry då vi uppenbarligen delar farfars farfar, Jonas Jonsson Sjöö, vars far var Jonas Jacobsson från Brattfors och Björkåsen. Han var gift med Lena Magnidotter från Grythyttan vars rötter bl.a. går tillbaka till Simon (Finne) i Sången (Hällefors). Att du hade koll på Slow George är ju otroligt men jag vet att han hade gjort ett DNA-test och blev lite besviken på mig att jag inte hade gjort ett. Jag får väl se till att göra det. Jag har massor av info om folket i Hedenskog om du är intresserad. Nyckeln till framgång när jag började leta var Elsa Didriksdotter (Jonas Jacobssons farfars farmor) som fanns med i första husförhörslängden. En fundering jag har är om Mårten Perssons svåger i Hult, Henrik Persson, samtidigt var hans yngre bror. Henriks far var Per Jacobsson Finne i Lilla Bäcks Ed i Lungsund. Tänk om det finns en DNA-linje till Henrik... Han hade iaf en son. Än en gång förlåt min underlåtenhet!
Mats Ahlgren den söndag, 03 juli 2022 17:41

Robert
Det är inte jag som har koll, det är du. Slow Johnson hjälpte du mig att hitta för länge sedan när han och min morbor (som bär morfars Y) fick en träff. Och sista stegen till Mårten skickade du i samma veva.
Naturligtvis ska du ta ett DNA-test (tycker jag av förståeliga skäl). Kommer du till släktforskardagarna i Skövde? Om ja, sök upp FTDNAs monter, där finns jag

Robert Det är inte jag som har koll, det är du. Slow Johnson hjälpte du mig att hitta för länge sedan när han och min morbor (som bär morfars Y) fick en träff. Och sista stegen till Mårten skickade du i samma veva. Naturligtvis ska du ta ett DNA-test (tycker jag av förståeliga skäl). Kommer du till släktforskardagarna i Skövde? Om ja, sök upp FTDNAs monter, där finns jag
Gäst
Gäst - RobertSjöö den söndag, 03 juli 2022 19:26

Ja men visst, på vanlig mail var väl det. Jakob Jonsson gemensam tror jag. Hans hustru Kerstin Larsdotter är en utmaning. Ingen träff i de kyrkböcker som finns så jag gissar att hon kom från Sunnemo.

Ja men visst, på vanlig mail var väl det. Jakob Jonsson gemensam tror jag. Hans hustru Kerstin Larsdotter är en utmaning. Ingen träff i de kyrkböcker som finns så jag gissar att hon kom från Sunnemo.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 april 2024

Captcha bild